luni, 24 ianuarie 2011

Comemorarea primarului liberal dr. Emil Aurel Dandea

Emil A. Dandea (născut 23.01.1893 – decedat 18.08.1969) fost jurist, publicist şi demnitar român, adevărat model politic, membru liberal, primul primar român al Tîrgu-Mureşului între anii 1922-1926 şi 1934-1937. Este considerat unul dintre iniţiatorii modernizării municipiului nostru. Activitatea sa din timpul celor două mandate a marcat, într-un mod favorabil, evoluţia oraşului care a cunoscut, atunci, reale perioade de înflorire
economică şi culturală. Din discursurile rostite cu ocazia investirii în funcţia de primar, rezultă dorinţa profundă de realizare a prosperităţii Tîrgu-Mureşului în contextul noului stat: România.
Primul său mandat de primar la Tîrgu-Mureş începe în anul 1922 după o perioadă de stagnare şi chiar de regres a situaţiei economice şi sociale a oraşului. Preocupările lui Dandea se vor îndrepta spre reorganizarea administrativă şi revigorarea culturii româneşti. Tipografia şi editura primăriei vor avea o activitate intensă. Se publică reviste, gazete şi cărţi (ex: publicaţia „Oraşul”, ziarul „Glasul Mureşului”).
Pe plan economic şi social marile merite ale sale au fost: lichidarea tuturor datoriilor primăriei, introducerea gazului metan, acordarea unui număr foarte mare de autorizaţii pentru ridicare de clădiri noi etc. Emil Dandea, cu tenacitatea-i cunoscută şi spiritul organizatoric deosebit, elaborează şi pune în aplicare o seamă de regulamente fără de care nu poate fi administrată o localitate. A dat dovadă de un deosebit simţ gospodăresc. Când a preluat funcţia de primar al oraşului Tîrgu Mureş a elaborat un proiect de perspectivă pentru afirmarea spiritului românesc care să facă referire la istoria poporului român prin construirea unor edificii şi ridicarea de monumente închinate eroilor români, dintre care se pot aminti: Monumentul soldatului român, Monumentul Latinităţii, Monumentul ecvestru al lui Avram Iancu.
Un eveniment deosebit pentru oraş l-a constituit ridicarea în piaţa centrală a celor două impunătoare Catedrale pentru credincioşii români. Fiind un primar cu vederi largi şi de perspectivă a pus la dispoziţia învăţământului românesc două şcoli primare: Liceul de băieţi „Papiu Ilarian”, Liceul de fete „Unirea”, a iniţiat construirea căminului de ucenici „Avram Iancu”.
Este unul din puţinii edili care nu a stat degeaba chiriaş în biroul de primar. Dandea a clădit în şapte ani cât alţii într-o viaţă. A fost membru în Comisia Oraşelor Europene şi a organizat la Tîrgu- Mureş prima conferinţă din ţară a acestei asociaţii.
Implicat în viaţa administrativă a oraşului şi în viaţa politică ca membru al Partidului Naţional Liberal şi-a găsit timp şi pentru scris, lăsându-ne o istorie a Tîrgu-Mureşului unică în felul ei. A încercat să scrie o istorie a oraşului, într-un mod cu totul original, imparţială pentru cele două etnii principale ale Tîrgu-Mureşului.
S-a stins din viaţă la Bucureşti în 18 august 1969, iar conform dorinţei sale, trupul neânsufleţit i-a fost adus la Tîrgu-Mureş şi înmormântat în cimitirul Bisericii de Lemn.
Pentru cunoaşterea vieţii, cugetului şi faptelor unui înaintaş destoinic, care şi-a pus cei mai rodnici ani ai vieţii în slujba obştii tîrgumureşene, din nevoia de modele în acţiunea de ridicare materială şi cultură a neamului, de reformare a clasei politice, în aceste zile să ne aducem aminte de cel care a fost dr. Emil Aurel Dandea, primul primar român al Tîrgu-Mureşului, cel care s-a aflat în primele rânduri ale apărării unităţii naţionale.


2 comentarii:

  1. A fost un primar foarte bun.

    RăspundețiȘtergere
  2. superba incursiune in trecutul muresenilor.
    un om de mare valoare care a adus multe beneficii oraşului.
    felicitari

    Manuela F.

    RăspundețiȘtergere