joi, 13 ianuarie 2011

Expunere de motive privind înfiinţarea de creşe în Municipiul Tîrgu-Mureş

INIŢIATOR PROIECT,
Consilier local Sebastian Pui

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI
TÎRGU-MUREŞ
Nr. ____/__________________

EXPUNERE DE MOTIVE
privind înfiinţarea de creşe în Municipiul Tîrgu-Mureş


Având în vedere deciziile luate de Guvernul României privind variantele de diminuare a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului şi diminuarea cuantumului acesteia,
luând în calcul efectul acestor prevederi, constatăm la nivelul municipiului Tîrgu-Mureş un deficit de minim 2.000 locuri ce urmează a fi solicitate de către părinţii copiilor de până la 4 ani, pentru înscrierea acestora la creşele din municipiul Tîrgu-Mureş, numărul insuficient de locuri este raportat la datele furnizate de Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Mureş, respectiv 5.528 persoane aflate în plată pentru indemnizaţia de creştere a copilului şi aproximativ cele 4.000 de naşteri/an în Tîrgu-Mureş, precum şi faptul că în raza municipiului Tîrgu-Mureş există doar cinci creşe a 318 locuri.

Considerăm oportună înfiinţarea de creşe care să vină în sprijinul familiilor din Tîrgu-Mureş. Potrivit prevederilor art.1 din Legea 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, completată cu Legea 272/2009, creşele sunt instituţii publice sau private specializate în servicii cu caracter social, medical, educaţional pentru creşterea, îngrijirea şi educarea timpurie a copiilor cu vârste cuprinse între 3 luni şi 4 ani.

În conformitate cu prevederile art. 2 alin.1 din Legea 263/2007, în sistemul public, creşele se înfiinţează prin hotărâre a Consiliului local, în subordinea acestuia, ca unităţi cu sau fără personalitate juridică.

Corespunzător prevederilor legale de mai sus, se propune, prin proiectul de hotărâre anexat, înfiinţarea de urgenţă a unor creşe la nivelul cartierelor din Tîrgu-Mureş prin demararea investiţiilor necesare construirii sau amenajării de creşe în cursul anului 2011 prin cuprinderea finanţării acestor lucrări în bugetul pe anul 2011 la capitolul investitii.

Faţă de cele prezentate, propun spre spre analiza şi aprobarea Consiliului Local al Municipiului Tîrgu-Mureş prezentul proiect de hotărâre.


Consilier local PNL
Sebastian PUI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu