miercuri, 9 noiembrie 2011

Ziua Internaţională Împotriva Fascismului şi Antisemitismului

În ziua de 9 Noiembrie 1938, la München, în cadrul unei întâlniri de mare amploare a liderilor nazişti, s-a luat hotărârea de a se da mână liberă oricăror acţiuni îndreptate împotriva evreilor. În această noapte, în anul 1938, toate vitrinele magazinelor evreieşti din Germania şi Austria au fost sparte de către bande de nazişti.  Autorităţile au arestat atunci peste 30.000 de evrei
pe care i-au trimis în lagăre de concentrare, unde au fost supuşi unui tratament inuman, iar alţi 100 au fost omorâţi. Peste 7.000 de magazine au fost distruse şi 200 de sinagogi au fost arse. De aici şi până la lagărele de exterminare în masă a evreilor, de la Buchenwaldt-Auschwitz-Birkenau, până la masacrele din Austria, Polonia, etc. nu a mai fost decât un pas. 
Pogromul Nopţii de Cristal (Noaptea sticlei sparte - în germană Kristallnacht) a marcat un punct de răscruce pentru acţiunile naziste împotriva evreilor, fiindcă a fost prima situaţie din istoria modernă în care violenţa a fost îndreptată pe scară largă şi în mod deliberat împotriva evreilor într-o ţară vest europeană.
Extremismul de dreapta, fascismul, naţionalismul extremist, xenofobia, rasismul sau antisemitismul, sunt câteva forme ale urii, sentiment care duce la violenţă, discriminare şi excludere, ceea ce reprezintă o ameninţare periculoasă la adresa democraţiei şi a păcii.
 Victimele "Nopţii de cristal" sunt comemorate în fiecare an, pe data de 9 noiembrie.

Un comentariu: