duminică, 3 iulie 2011

EXPUNERE DE MOTIVE privind retragerea dreptului de folosinţă a COOP METALUL TG. MUREŞ pentru terenul în suprafaţă de 7805mp situat în Tîrgu Mureş str. Gheorghe Doja nr. 274-276

Pentru valorificarea cât mai eficientă a bunurilor din patrimoniul Municipiului Tîrgu Mureş, pentru realizarea de investiţii, precum şi pentru desfăşurarea de activităţi economice, în acest scop, în ultimii ani s-a încercat identificarea de noi bunuri.
Printre acestea se enumeră şi terenurile aparţinând Municipiului Tîrgu Mureş, terenuri care sunt folosite de unele unităţi cooperatiste, fără achitarea chiriei sau taxei de redevenţă aferentă concesiunii, în condiţiile legii. În unele cazuri unităţile care deţin dreptul de folosinţă gratuită al acestor terenuri au închiriat activele amplasate pe acestea, transmiţând chiriaşilor odată cu activele închiriate şi dreptul de folosinţă al acestor terenuri obţinând venituri din cedarea folosinţei bunurilor Municipiului Tîrgu Mureş.
Curtea Constituţională a României prin Decizia nr. 913/2009 publicată în Monitorul Oficial din 22 iulie 2009 a constatat că prevederile art. 107, alin. (1) din Legea nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei –“Terenurile transmise în folosinţă pe durată nedeterminată şi fără plată în vederea realizării de construcţii pentru activitatea organizaţiilor cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti, precum şi a asociaţiilor cooperatiste, existente până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate şi pe care au fost realizate construcţii conform legii, îşi menţin acest regim juridic pe toată durata existenţei construcţiilor respective sau până la trecerea lor, cu plată, în proprietatea societăţii cooperative”- aduc atingere dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art. 44 privind garantarea şi ocrotirea proprietăţii private, în măsura în care folosinţa terenurilor se face cu titlu gratuit.
Având în vedere situaţia existentă, necesitatea reglementării situaţiei juridice a acestor terenuri şi necesitatea de a genera noi venituri la bugetul local, se impune încheierea unor forme contractuale cu cei care folosesc terenurile proprietatea privată a Municipiului Tîrgu Mureş.
În această situaţie se află şi COOP METALUL TÎRGU MUREŞ căreia în baza Decretului nr. 82/1967  i s-a atribuit o suprafaţă de 7805mp situată pe strada Gheorghe Doja în vederea construirii unei staţii de întreţinere auto-moto identificat în CF 121141 Tîrgu Mureş. În baza decretului respectiv terenul  a fost expropriat şi trecut în proprietatea Statului Român cu  drept de folosinţă fără termen în favoarea COOP METALUL TÎRGU MUREŞ pe el fiind edificate o serie de construcţii aflate în proprietatea COOP METALUL TG MUREŞ. La această dată activitatea de service auto desfăşurată de COOP METALUL TÎRGU MUREŞ s-a restrâns, mare parte din clădiri fiind închiriate altor societăţi comerciale care pe lângă clădirile închiriate folosesc şi terenul aparţinând Municipiului Tîrgu Mureş în baza dreptului de folosinţă atribuit COOP METALUL TÎRGU MUREŞ.
Cooperativele şi asociaţiile cooperative sunt persoane juridice private care prin obiectul lor de activitate nu sunt de utilitate publică, ceea ce ar justifica transmiterea folosinţei gratuite a terenurilor motiv pentru care, propunem retragerea dreptului de folosinţă a COOP METALUL TÎRGU MUREŞ pentru terenul în suprafaţă de 7805mp situat în Tîrgu Mureş str. Gheorghe Doja nr. 274 - 276, înscris în CF nr. 121141 Tîrgu Mureş nr. top. 599/3/1.
Faţă de cele prezentate supunem analizei şi aprobării Consiliului Local proiectul de hotărâre alăturat. 

Iniţiator, consilier local
Prof. Pui Sebastian Alexandru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu