sâmbătă, 25 iunie 2011

ALBANIA 2011 - noi românii nici nu visăm...

Albania este o ţară în sud-estul Europei, având graniţe cu Muntenegru în nord, Kosovo în nord-est, Macedonia în est, Grecia în sud, Marea Adriatică în vest şi Marea Ionică în sud-vest. Are o suprafaţă de 28748 Km² şi o populaţie 3,6 milioane locuitori.
Astăzi, Albania are cea mai promiţătoare economie din Europa. Chiar ţările capitaliste precum Statele Unite ale Americii ar putea lua unele lecţii economice de la mica ţară balcanică Albania care, timp de decenii, s-a zvârcolit sub cruda dictatură stalinistă. Este uluitor, nu?
Forbes, este o faimoasă publicaţie, fondată în 1917, cu sediul principal la New York, fiind publicaţia de referinţă pentru analizele economice şi politice pe care le avansează societăţii. Primul ministru al Albaniei, Sali Berisha, a fost invitat în birourile Forbes pentru a prezenta cifre şi informaţii privind miracolul numit Albania.
În anul 1992, venitul pe cap de locuitor era de doar 200 de dolari. Astăzi el depăşeşte 3.500 de dolari, fiind în plină ascensiune. Ţara se schimbă cu repeziciune. Cum Dumnezeu s-a întâmplat această minune în Albania? De ce nu se întâmplă şi în România, de ce Albania se înalţă în ritm ameţitor, în timp ce România, după zece ani de creştere, s-a prăbuşit? Unde este diferenţa? Nu e deloc dificil să observăm diferenţa.
În Albania există o taxă unică de impozitare, de numai 10%. Şi, atenţie! această taxă de numai 10% este atât pe veniturile personale, cât şi pe cele din afaceri. Există un singur impozit pe salarii, care s-a micşorat de la 35% la 15% .
În România, pentru un salariu de 1000 de lei mai plăteşti, tu salariat şi tu intreprindere, statului, încă 680 de lei. În Albania plăteşti doar 150 de lei. Aceasta contribuie, pe de o parte, la creşterea consumului, pe de altă parte, la dinamizarea activităţilor economice, la lărgirea bazei de impozitare şi, nu în ultimul rând, la eliminarea muncii la negru şi la diminuarea evaziunii fiscale.
În Albania TVA-ul este de 10%, iar în Romania TVA-ul este de 24%, unul dintre cele mai mari din Europa, limita maxima admisă în Uniunea Europeană fiind de 25%.
Statele care se duc cu TVA-ul în sus pierd bani la buget iar statele care se duc cu TVA-ul în jos câştigă bani la buget. Pare un paradox. Dar nu este. De fapt, TVA-ul redus, ca şi impozitele reduse pentru firme şi salarii, lărgesc baza de impozitare. Colectezi mai puţin de la mai mulţi şi în final, bugetul de venituri al statului devine mai mare.
În Albania, sistemul judiciar este independent. Independenta este garantată. În România, sistemul judiciar este dependent, este subordonat preşedintelui, primului ministru si ministrului Justiţiei. Acum patru ani, în Albania a intrat în vigoare o lege, care obligă toate construcţiile noi, inclusiv staţiile de benzină, să aibă incluse echipamente ce folosesc energii regenerabile: panouri solar-termale, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, instalaţii eoliene etc.
Şi mai există o diferenţă. Guvernul albanez a rezolvat definitiv problema proprietăţii. Ceea ce a fost de restituit s-a restituit iar o lege specială garantează acum toate drepturile derivând din calitatea de proprietar.
Diferenţa diferenţelor este alta: Albania nu a apelat la sprijinul FMI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu