joi, 20 martie 2014

PROCES–VERBAL 27 februarie 2014

PROCES–VERBAL Încheiat cu ocazia şedinţei  ordinare a Consiliului local municipal Tîrgu-Mureş din data de  27 februarie  2014
Din totalul de 23 consilieri locali,  sunt prezenţi la  începutul şedinţei 21 de consilieri.  Absentează d-nii  consilieri  Bakos Levente şi Karacsony-Erdei Etel. În timpul şedinţei a sosit dl. consilier Bakos Levente – sunt prezenţi 22 consilieri.
D-na consilier Roman: - doamnelor şi domnilor, stimaţi consilieri, permiteţi-mi să deschid lucrările şedinţei ordinare a Consiliului local municipal Tîrgu-Mureş, din data de 27 februarie  2014, şedinţă care  îmi doresc să fie cât se poate de dinamică şi plină  de argumente, astfel încât să reuşim să luăm cele mai bune decizii. Vă asigur că personal, în calitate de preşedinte, voi depune întregul efort necesar pentru ca să vă acord respectul tuturor celor prezenţi şi bineînţeles să respect şi regulamentul, nu doar când vine vorba de forma lui, ci şi de procedură. Dacă tot discutăm de respect, am să spun câteva cuvinte şi în limba maghiară,
de fapt cam acelaşi lucru pe care l-am spus în limba română.
Am dorit tocmai acest lucru, de a spune câteva cuvinte şi în limba maghiară pentru că, probabil consilierii din partea stângă a mesei vor dori să vorbească în ambele limbi, au tot dreptul să o facă, dar am spus că de la început voi spune eu câteva cuvinte poate îndemn pe toată lumea să vorbească în limba română să putem fi cât se poate de dinamici, nu neapărat eficienţi, fiindcă eficienţi putem fi în toate limbile.
Dacă sunt înscrieri la cuvânt înainte de a intra în ordinea de zi?
Dl. consilier Sîmpălean: - aş vrea să informez consiliul local, nu am găsit în mapă o informare, de fapt o cerere trimisă de Universitatea de Medicină şi Farmacie, cu privire la trecerea Liceului Sanitar în administrarea Universităţii. Dl. profesor Azamfirei, rectorul UMF, şi-a exprimat şi posibilitatea să vină în faţa noastră şi să prezinte argumentele dânsului, mi se pare o idee foarte bună şi ar trebui să dăm atenţie acestui demers, iar cu voia dv. şi a executivului să facem o cerere, să-l chemăm pe dânsul în faţa noastră şi să ne prezinte exact ce doreşte să facă acolo şi vă rog să îl sprijinim în acest demers.
Dl. Primar Florea: - domnilor consilieri, bănuiesc că e dorinţa de a exprima cât mai multe gânduri, faptul că sunt mai rare şedinţele decât circul politic, vă urmăresc cu mare atenţie şi v-aş sugera următorul lucru, domnilor din executiv. În momentul în care vă propun celor doi consilieri, celor doi viceprimari, Peti şi Claudiu Maior, să vă armonizaţi discursul, adică să-l scrieţi într-o limbă şi să-l traduceţi apoi fiecare cum vreţi, dar e important ca manifestările culturale, când vorbiţi din punct de vedere al executivului, să le exprimaţi deopotrivă, adică să nu uitaţi pe unii, pentru că intenţia Primăriei este de a pune în evidenţă cel puţin manifestările de succes şi culturale ale populaţiei să fie ascultate ca o reacţie a executivului. Restul, din punct de vedere personal sau politic, puteţi să faceţi declaraţii câte doriţi.
În ce priveşte Capitala Europeană, după cum vedeţi concurenţa va fi mare. Sunt o grămadă de ani până atunci şi sigur că e foarte mult de lucru, cel puţin partea care trebuie să ne-o facem noi. Rugămintea mea, intrare sau neintrare la guvernare, isterie sau circărie ce e în România, pentru că nu putem eluda ce se întâmplă, este o bătaie de joc în toate domeniile, eu vă recomand în tot ceea ce faceţi şi susţineţi, să nu mergeţi cu partea de unicitate în această competiţie. Clujul, Timişoara, sigur vor să scoată în evidenţă anumite lucruri, dumneavoastră să nu veniţi cu conflictul. Pentru că din păcate în zona Tîrgu-Mureşului nu se întâmplă altceva în ultimii 10-15 ani, decât cu conflictul. Pentru că ştiţi foarte bine la ce mă refer, trebuie luate atitudini clare, ferme, vis-à-vis de anumite poziţii care sunt exprimate în jurul campaniilor electorale sau cel puţin nu trebuie să devină Tîrgu-Mureşul poligonul de încercare al unora. Dacă la Ciuc e linişte, mi-aş dori şi la Tîrgu-Mureş să fie linişte în sensul de a promova ceea ce credeţi că poate să aducă un plus de valoare atât României cât şi tuturor autorităţilor locale, dar nicidecum cum s-a pornit cu UMF-ul, cu Liceul, ci circul cu atacul politicienilor cu cai, fără cai. Gândiţi-vă că nimeni nu are nevoie de circ la Tîrgu-Mureş. Are nevoie de a vedea o zonă culturală care într-adevăr să suscite interesul unei Europe întregi.
Putem avea un câştig de cauză dacă vor fi folosite inteligent demersurile atât ale comunităţii române cât şi maghiare, şi nu încercând altceva. Aviz UMF, aviz nu ştiu care liceu, aviz celor carea sunt ahtiaţi de marşuri de primăvară. Rugămintea mea, dacă ţinem la un proiect şi domnul Peti, l-am semnat de mult, atunci încercaţi ca într-adevăr să spună lumea că este benefic Tîrgu-Mureş, că avem foarte multe lucruri de scos în faţă, dar dacă nu vom încerca să le armonizăm de o manieră inteligentă a unui spaţiu cultural care să intereseze deopotrivă şi pe români şi pe maghiari, rămânem cu o zonă a conflictului şi nu cred că ne-ar onora; chiar dacă unii vor fi şi la guvernare. Eu asta consider înţelepciune din partea consiliului local, iar în ceea ce priveşte UMF-ul, am pornit o discuţie cu UMF Tîrgu-Mureş, este un lucru care trebuie discutat în primul rând cu profesorii  din consiliul local pentru că sunt oameni cu foarte multă experienţă, nu frânăm nicidecum universitatea, dar gândiţi-vă că menirea Tîrgu-Mureşului este să scoată în primul rând oameni, nu doctori. Doctorii sunt un lucru important, dar noi, la acel liceu, dorinţa Tîrgu-Mureşului este de a scoate oameni cu vocaţie, înspre domeniul medical, care pot fi şi asistente, şi alt personal, un lucru care trebuie să-l cuprindă domnii de la UMF. A scoate numai doctori, nu ştiu cum priveşte Liceul Unirea sau Liceul Papiu, că le ia tema de casă.
 Sunt lucruri care trebuie discutate, puse pe hârtie, că aşa simplu, să treacă în administrarea cuiva că s-a trezit peste noapte, poate fi un lucru bun, dar poate fi în acelaşi timp şi un lucru care să nu fie onorat în timp. Deocamdată trebuie să ne rugăm la Dumnezeu ca UMF-ul să redevină în elite şi nu banul contează să fii în elită, că în elită era şi Becali, după unii considerat, ci consider ca UMF Tîrgu-Mureş să apară ca nr. 1 al Universităţilor din Tîrgu-Mureş. Deocamdată are de recuperat o anumită perioadă. Tot concursul din partea oraşului l-am dat fără niciun fel de echivoc, doar că nu vă angajaţi domnilor consilieri în a lua decizii, până nu luaţi pe toate feţele. Subiectul trebuie discutat din toate punctele de vedere, acum şi în viitor, să fie benefic pentru învăţământul medical târgumureşan care nu presupune doar UMF-ul.
D-na consilier Roman: - o informaţie în plus de spus, apropo de Capitala Culturală Europeană, săptămâna trecută şi Bucureştiul a luat în discuţie candidatura aceasta, încă nu e definitivă ideea, dar cred că deja concurenţa ar putea să ne depăşească nouă aripile.
Dl. consilier Loghin: - o scurtă informare doresc să vă fac, la solicitarea unor cetăţeni ai municipiului nostru, am avut o întrevedere cu dl. comisar şef Damaschin, solicitându-i pe această cale sprijin tehnic cu privire la introducerea în zona centrală, în zona Bolyai, construirea unui sens giratoriu, deoarece în Piaţa Bolyai, la intersecţie cu str. Borsos Tamas, str. Justiţiei, după cum ştiţi este un trafic sufocant, în fiecare dimineaţă se circulă haotic, am primit asigurări din partea dânsului şi va face şi dânsul demersurile ca să reuşim să implementăm acest sens giratoriu. Cunosc planurile de reabilitare a zonei, dar nu putem aştepta, frecvent sunt accidente cu tamponări sau chiar seara se circulă haotic şi trebuie făcut ceva. Aş dori să aflu o poziţie a Direcţiei Tehnice a primăriei, a departamentului A.D.P. vis-à-vis de această problemă.
Dl. Primar Florea: - domnule consilier, este foarte simplu, este definit în trei  studii de circulaţie pe care vreau să le luaţi de la Direcţia tehnică şi să vi le însuşiţi, mă mir că dl. Damaschin nu ştie, aveţi drumul prin pădure ca singura alternativă. În rest, ce giraţie să faceţi acolo când nu aţi vrut să tăiaţi un copac de lângă Universitatea Petru Maior? Pe de o parte vreţi, pe de alta, exact ca şi cu cei cu circul de biciclete.
Vă anunţ public: voi veni cu bicicleta şi o voi parca într-un loc în care voi scrie loc până unde consiliul local a decis. Mi-am luat bicicletă, vreau să circul cu bicicleta şi nu aţi luat o decizie vis-a-vs de zona centrală. Asumaţi-vă responsabilitatea. Avem soluţie tehnică pentru bicicletele prin centru, dar asumaţi-vă responsabilitatea. Există tehnic. Vă aştept săptămâna aceasta, avem surplus în buget în cazul în care doriţi se poate executa în maxim o lună şi jumătate, şi nu circulăm ca în India. Drumul prin pădure era cuprins şi în proiectul european. Din păcate, liliecii de la fundaţia care se ocupa cu filmul de lung metraj, spuneţi şi fundaţia care a blocat drumul prin pădure. Amintiţi-vă, în expunerea de motive zburau liliecii din podul Clinicii de oncologie exact pe traseul drumului ocolitor.
 O umilinţă pe care aţi înghiţit-o cu foarte multă, puteţi să spuneţi asta şi în maghiară că sună mai bine. E decis clar de fundaţia liliecilor cu capul alb. Vreţi să ne apucăm de treabă într-un mod responsabil diferit de ceea ce se întâmplă în spaţiul public românesc? Vă invit la discuţii constructive pentru oraş, dar cu cărţile pe faţă. Zona Metropolitană, circulaţia prin centru a bicicletelor şi a închide bucla bicicletelor din Tudor spre Reghin putem să o facem, doar că trebuie să decideţi împreună, repede, pentru că copacii trebuie plantaţi până în 15 martie.
Dl. consilier Jozsa:- o remarcă la dl primar, nu numai UDMR, haideţi să recunoaştem că aţi condus împreună cu UDMR guvernarea, cât timp a fost centura ocolitoare şi toate aceste proiecte pe care le-aţi menţionat dv. cu mare respect împreună cu UDMR-ul aţi fost şi dv.
D-na consilier Roman: - vreau să fac o mică intervenţie procedurală dacă vreţi să vă dau definiţia din regulament a proceduralului, e ok, dar sunt convinsă că o ştiţi şi sunt convinsă că o să şi respectăm acest lucru de-a lungul şedinţei.
D-na viceprimar Ciotlăuş: - dacă tot suntem la moment de declaraţii politice şi la evaluarea nerealizărilor din mandatele precedente indiferent cu cine am fost în alianţă, aş vrea să-i aduc aminte domnului primar care probabil că suferă de amnezie, şi în mintea dânsului şi nu numai, ci şi în fapt, astăzi consideră că consilierul de suflet, omul de casă care-i serveşte interesele personale–dl. Claudiu Maior nu este viceprimarul municipiului, eu sunt viceprimarul municipiului, chiar dacă sunt pentru o zi, poate până mâine sau pentru două luni sau pentru doi ani, câtă vreme sunt numită şi acceptată de acest consiliu în această funcţie, domnule primar vă cer respect.
De asemenea, poate că ar fi bine să ne prezentaţi conform legii administraţiei publice locale, raportul dv. de activitate pe anul 2013, strategia de dezvoltare a acestui municipiu, dincolo de impotenţele pe care le invocaţi continuu în ceea ce priveşte colegi sau nu, de alianţă.
Dl. Primar Florea: - obrăznicia care o vedem în spaţiul public şi definită în mod direct la liberali, nu diferă cu nimic de clonele din teritoriu.
Ce priveşte potenţa mea în administraţie, nu v-aş dori să o încercaţi, că nu o veţi atinge niciodată, dar vis-à-vis de ceea ce definesc eu oamenii care ajută primarul şi calităţile morale pe care trebuie să le reprezinte, sunt departe de a le putea înţelege dv. Pentru mine, nu ce aţi hotărât în nocturna disputelor politice sau înţelegerilor subterane, ci mă interesează omul care slujeşte oraşul, fiindcă aţi jurat aici fiecare, vă amintesc cum sună jurământul, că slujiţi interesele oraşului şi cetăţeanul în primul rând şi nicidecum oficinele de partid. Eu vă rog, domnilor consilieri, să acceptaţi ideea, omul care ajută primarul în mandatul său se numeşte viceprimar. Restul se numesc oameni ai partidelor care îi veţi găsi în splendoarea declaraţiilor şi a comportamentului de la circ până la paranoia sau grandomania o vedeţi nu mai departe de ce s-a întâmplat ieri sau alaltăieri, nu se dau duşi în momentul în care era vorba de onoare, e o chestie de educaţie sau de un nivel cultural pe care vă rog să mi-l acceptaţi, care-mi dă posibilitatea de a spune lucrurilor pe nume.
Dl. consilier Pui: - am primit pe adresa de e-mail o sesizare de la cetăţenii de pe str. Hunedoara şi str. Măgurei nemulţumiţi de modul în care se procedează la construirea de parcări acoperite prin distrugerea spaţiilor verzi. Ca atare pentru a clarifica situaţia, solicit d-nei arhitect Miheţ pentru şedinţa următoare a consiliului local, o situaţie cu autorizaţiile privind construcţiile, emise de Primăria Municipiului Tîrgu-Mureş pentru realizarea de parcări acoperite.
D-na consilier Roman: - ordinea de zi a şedinţei de azi cuprinde 25 de puncte şi 3 puncte în regim de urgenţă. Având în vedere că nu au fost intervenţii pe tema ordinii de zi, mă gândesc că ea este acceptată de toată lumea, aşa că o voi supune la vot.
Cine este pentru? – 21 voturi (unanimitate)
Cine este împotrivă? -
Cine se abţine? -
Ordinea de zi a fost aprobată cu unanimitate de voturi.
Punctul nr. 1 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind modificarea Statului de funcţii la Căminul pentru persoane vârstnice Tîrgu Mureş:
D-na consilier Roman: - poziţia comisiilor de specialitate este pozitivă.
Supu la vot proiectul de hotărâre prezentat.
Cine este pentru? - 21 voturi (unanimitate)
Cine este împotrivă? -
Cine se abţine? –
Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
Punctul nr. 11 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind reîncadrarea spaţiilor situate în Tîrgu Mureş, str. Valea Rece nr. 10/3 şi 10/4, în categoria locuinţelor sociale:
Dl. consilier Kikeli: - legat de acest punct, doresc să vin cu nişte menţiuni care la nivelul discuţiilor din comisie, nu au fost cunoscute, după părerea mea. Un aspect procedura, din motive obiective la momentul recomandării, este vorba de prelungirea concesiunii pentru mansardele spaţiilor din Valea Rece nr. 10/3 şi 10/4 care în momentul de faţă îşi desfăşoară activităţile religioase şi sociale Parohia Romano-Catolică din Tîrgu-Mureş. Aş dori să aduc câteva aspecte. Sub raport procedural, din motive obiective, la momentul respectiv în comisie au fost din nou prezenţi 4 colegi, urmând să se ceară părerea înscris a celor care au absentat. Eu personal nu am primit această somaţie, dar am votat împotrivă, nu cunosc poziţia celorlalţi, dar vin cu următoarele argumente pentru că m-am documentat. În primul rând, este o zonă în care avem destul de multe probleme legate de problema romilor care nu numai aici se rezolvă dificil, ci peste tot în Europa.
Aceste două locaţii, în momentul de faţă, pe de o parte deservesc, au funcţie de capelă, respectiv se desfăşoară sistematic slujbe religioase, catehizarea copiilor, şi în partea de capelă îşi desfăşoară activitatea şi Ordinul surorii maicii Tereza care  este o activitate cunoscută. În celălalt apartament, în colaborare cu Biserica catolică se desfăşoară activităţi importante de socializare pentru această zonă, fiind cuprinşi peste 20 de copii, romi, şi anume funcţionează activitatea program după şcoală, atât pentru şcolari, program după şcoală, care înseamnă ajutor în efectuarea temelor, profesori şi alţi voluntari asigură meditaţii gratis pentru aceşti copii, în colaborare cu Asociaţia Divers, au loc programe de dezvoltare personală, de socializare, de însuşire a unui stil de viaţă sănătos. Se ocupă persoanele respective şi cu copii care din nefericire sunt destul de numeroşi, care au abandonat şcoala şi cel puţin se ocupă de partea de alfabetizare.
Eu personal consider că această suprafaţă minimă care este destinată unei altfel de abordare a problemei romilor, serveşte o destinaţie mult mai importantă decât transformarea acestora în locuinţe sociale, ca atare recomand ca să gândim asupra acestui lucru şi să prelungim contractul de concesiune. Pe de altă parte, s-a invocat la un moment dat că bisericile ortodoxă, reformată catolică, au primit în zona cartierului Belvedere, aprobare în cursul anului trecut, pentru construirea unor edificii, însă în această privinţă încă problemele sunt la distanţă şi până atunci, această problemă eu consider că este foarte important de rezolvat şi rog colegii ca să prelungim concesiunea.
D-na consilier Roman: - mulţumesc, domnule Kikeli mai întâi pentru informaţiile pe care ni le-aţi dat  şi sincer, în calitate de consilier local aş fi dorit să le aflu dintr-un raport care să fi fost depus la acest for, având în vedere că tot noi am oferit aceste spaţii pentru activitate. Cred că erau şi obligaţi conform legii să depună un raport. Tocmai aceasta a şi fost discuţia din cadrul comisiei din care fac parte, că nu ştim ce se petrece acolo. Am o rugăminte, dacă puteţi să le transmiteţi că aşteptăm un astfel de raport care să ne edifice, ar fi extraordinar.
D-na viceprimar Ciotlăuş: - ca membru al  comisiei, trebuie să vă mărturisesc că cererile pentru locuinţe sociale  sunt din ce în ce mai multe şi reuşim să le satisfacem din ce în ce mai puţin. Prin urmare, cred că este oportună această încadrare în categoria locuinţelor sociale, şi de asemenea fără a-i scrie lui Baroso să ne rezolve problema romilor, cred că noi consiliul local ar trebui să identificăm un teren şi să construim în mod adecvat o biserică romano-catolică care să poată deservi numărul populaţiei din zonă acolo sunt 1500 de persoane din care probabil 1000 de copii. Cred că ar trebui să luăm în serios solicitarea lor şi pentru ca într-adevăr serviciile religioase sau programul după şcoală să vină în întâmpinarea lor, nu este suficient două apartamente de 30 de metri pătraţi.
Dl. Primar Florea: - comisarului european pentru probleme sociale i-am scris, şi i-am scris dintr-un considerent foarte clar şi a scoate în evidenţă Tîrgu-Mureşul cu temele făcute pentru că în momentul în care am fost etichetaţi ca oraşul cu cei mai mulţi ţigani din România, eu cred statisticile şi nu le pun sub preş. De asemenea, proiectul pe care l-am făcut pentru ţiganii din Valea Rece, din Ady şi toate zonele în care mai sunt, cred că ne dau toate atuurile pentru a arăta celor din Comisia europeană că într-adevăr administraţia locală şi-a făcut temele. Dar pentru că guvernele României nu vor din considerente probabil partizane, să ia în calcul una din cele mai grave probleme a României şi anume  ignorarea acestei categorii, cred că un program care va fi înţeles corect de către comisarul european şi profit că este chiar un maghiar din Ungaria prietenă şi vecină, sper să avem câştig de cauză. Nu cred că vă supăraţi că am declarat ca oraş pilot, în care îmi asum responsabilitatea şi vă cer şi dv. pentru a le arăta că într-adevăr ţiganii ştim să ne ocupăm acasă pentru că dacă nu, e numai chestiune de timp până când ne vor da în cap la toţi.
În ce priveşte construcţia unei biserici, romano-catolicismul nu are nicio legătură cu romii. E numai o coincidenţă de câteva litere. Biserica poate fi generoasă şi am rugat bisericile, pentru că la Capela Sixtină nu i-am văzut înăuntru, dar pe afară îi vezi tot timpul. Mă mir că în Tîrgu-Mureş toţi vor să stea în capelă. E un lucru pozitiv, dacă vor domnii şefi ai fundaţiilor, pentru că tot ei au luat banii şi ţiganilor, nu autorităţile locale.
Banii promişi sunt miliarde de euro la nivel naţional înghiţiţi de fundaţii, m-au determinat să cer instituţiilor statului să le analizeze, pentru că eu nu ştiu unde s-au dus banii din moment ce toate probleme ţiganilor de la locuinţe, locuri de muncă, copii, spălătoare, infrastructură, nu ne-a ajutat nimeni cu nici o frază. Exact ca şi cu câinii vagabonzi. Eu o să rog bisericile care sunt foarte generoase, aţi văzut cum se implică în probleme sociale, Biserica Ortodoxă chiar că s-a implicat, sper ca şi celelalte, să-i primească cu mare plăcere la slujbă, exact cum mergem noi oriunde te poţi ruga, dar şi eu consider că în Valea Rece prea am fost duşi de nas, vis-a-vis de ce se întâmplă şi dragostea faţă de copiii ţiganilor, să ştiţi că 100 de copii, chiar vă rog să mergeţi spre Deva, este unul din puţinele lucruri care m-au impresionat de când sunt în administraţie, să vedeţi o suită de asistente cum îngrijesc aceşti copii, departe de orice interes material.
 Să vedeţi 100 de copii de ţigani, spălaţi, curaţi, îmbrăcaţi şi efectiv de o educaţie care îi dă încredere că pot fi salvaţi. Dar nu am văzut încă nici o garnitură de fundaţii sau cine vreţi, să-mi demonstreze contrariul în Valea Rece. 100 de copii dintre care 60 sunt din Valea Rece. Dacă chiar vor să se roage, cu mare plăcere am spus identificaţi lângă o clădire la o şcoală dezafectată şi până atunci să-i ducem acolo. Că e plăcut să-i băgăm în capelă, dar trebuie ajutaţi să şi creadă în asta. Accentuez, romano-catolicismul  nu are nimic cu ţiganul; e altceva.
Dl. consilier Puiac:-să ţinem cont când ne exprimăm votul că marea preponderenţă a copiilor de romi sunt şcolarizaţi la Gimnaziul Romulus Guga cu clase speciale de romi unde există program after-scool pentru romi.  Vă informez ca membru în consiliul de administraţie din partea consiliului loal la Gimnaziul Romulus Guga.
Dl. consilier Bakos: - problema romilor este una delicată, inclusiv la denumiri cred că nu se înţeleg. La Tîrgu-Mureş avem exemple foarte frumoase şi le-aţi enumerat unele. Eu am experienţe pozitive cu această biserică, deşi nu sunt romano-catolic şi nu am nici cu romii nimic comun, am experienţă pozitivă, acolo s-a făcut ceva printre altele, şi de această biserică, eu revin la nişte lucruri mult mai pragmatice. Eu ţin minte că aceste încăperi au fost subiect de discuţie şi cu alte dăţi şi problema romilor este una nobilă într-un sens cel mai adevărat de rezolvat şi analizat, dar speţa asta cred că e demnă de, sau eforturile pe care le depunem sunt demne de o situaţie mult mai nobilă decât asta, în sensul că acolo cred că sunt şi nişte interese personale, cred că suntem şi noi informaţi  sau dezinformaţi. În comisie am cerut un raport de activitate, aşa cum facem cu toate ONG-urile, fac parte dintr-o comisie în care analizăm, nu am prelungit contractul din cauza lipsei raportului de activitate, să vedem ce spun şi cei care efectiv folosesc ce se spune prin târg. Haideţi să vedem un raport de activitate, să vedem argumentele celor care vor să găsească o destinaţie mai nobilă decât ceea ce este în prezent. Comisia noastră a solicitat o amânare până când avem toate datele la dispoziţie, până când reuşim să avem o imagine clară şi vă spun din start, şi acum 2 ani, acum 3 ani era subiect de discuţie.
D-na consilier Roman: - ca membru al comisiei pe care dv. o prezidaţi, vreau să spun că tot aţi folosit termenul de imagine. Chiar am avea nevoie de nişte imagini filmate, cadre, fotografii, să vedem ce anume se petrece acolo.
Dl. consilier Kikeli: - apreciez alocuţiunile colegilor şi cu toate acestea susţin şi cer prelungirea concesiunii din următorul motiv: problema mare în Tîrgu-Mureş are o strategie de rezolvare, aşa cum a  spus dl. primar. Nu se pot rezolva toate problemele. Ca atare, toate aceste puncte de sprijin reprezintă câte o rădăcină pentru o activitate complexă. Eu aş considera că este o greşeală ca să stopăm una dintre iniţiativele pe care eu personal le-am verificat, de fapt acest raport există şi m-am mirat că nu figurează în documentele noastre, deci ar fi o greşeală din partea noastră. În fond, este vorba despre o situaţie intermediară până la găsirea unor soluţii finale. După cunoştinţele mele, cele trei biserici caută găsirea rezolvării unei soluţii pe zona respectivă care s-a aprobat  a se construi acolo un edificiu care să rezolve şi problemele acestea stringente în perspectivă. Sunt discuţii în această privinţă. Tocmai de aceea consider că cel puţin  pentru un an de zile să prelungim concesiunea, până găsim aceste soluţii de perspectivă, dar să nu distrugem ceva ce există.
D-na consilier Roman: - pentru că trebuie să găsim calea de mijloc, o să achiesez şi eu la propunerea d-lui Bakos şi anume aceea de a amâna materialul până ne edificăm că într-adevăr toate cele spuse azi sunt reale.
Conform procedurii, trebuie să supun mai întâi la vot amânarea propusă de dl. Bakos.
Supun la vot amânarea materialului.
Cine este pentru? – 19 voturi
Cine este împotrivă? -
Cine se abţine? – 3 abţineri (Ciotlăuş I., Sîmpălean D., Pui S.)
Proiectul de hotărâre a fost amânat.
Punctul nr. 25 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind completarea art. 4 alin. (1) din Anexa la Hotărârea Consiliului local municipal nr. 168/13.06.2013 referitoare la completarea Hotărârii Consiliului local nr. 197/2007 privind  aprobarea Regulamentului de stabilire de măsuri unitare de organizare şi asigurare a dezvoltării şi întreţinerii spaţiilor verzi din Municipiul Tîrgu Mureş:
D-na consilier Roman: - am eu o propunere la acest material. Am remarcat că sunt 6 reprezentanţi ai consiliului local. Personal, fac parte din foarte multe comisii, multe dintre ele fiind extrem de stufoase şi tocmai de aceea câteodată obţinerea cvorumului de vot a comisiilor este greu de atins, pentru că toată lumea e ocupată şi nu ajung tot timpul la comisii.
Propunerea mea este ca numărul membrilor comisiei să-l reducem la 4, fiindcă sunt convinsă că şi 4 reprezentanţi ai noştri ar putea să ne reprezinte  cu succes la aceste şedinţe şi astfel am face mai operativă partea de organizare.
D-na secretrar Cioban: - la ora actuală sunt 6 consilieri în comisie, numiţi prin două hotărâri ale consiliului. Cel mai operativ ar fi să-i renominalizaţi pe cei 4 dacă vă hotărâţi la 4, care să rămână în comisie, pentru ca şi cei de la sere să ştie când fac aceste comisii, să fie cvorum, să fie în regulă, să nu fie tot timpul discuţii pe această comisie. Una este să fie din 11 membri şi alta e să fie din 9, cvorumurile sunt diferite şi tot timpul se discută despre procedură în loc să se discute despre spaţii verzi. Eu aş apropune pentru operativitate să-i renominalizaţi pe cei 4 dacă rămâneţi la 4 şi ei să facă parte din comisie. Dacă rămâneţi la 6, este inutil pentru că avem două hotărâri cu nominalizări.
Dl. consilier Peti: - propun pe dl. Jozsa Tibor.
Dl. consilier Jozsa: - eu îl propun pe dl. Peti Andras.
Dl. consilier Pui: - propun pe d-na Ciotlăuş Ionela.
D-na viceprimar Ciotlăuş: - propun pe dl. Pui Sebastian.
Dl. consilier Maior: - vor fi doi consilieri şi de la noi şi în total vor fi 6. Eu am crezut că o să fie 1, 1, 1, erau 4 consilieri şi terminam discuţia.
Dl. Primar Florea: - domnilor consilieri, uitaţi-vă la episoadele cu politicieni noaptea şi o să aveţi coşmarul copiilor dv. în faţă. Ieşiţi din acest circ ordinar. O lecţie de demnitate, uitaţi-vă, e pur şi simplu bătaie de joc şi vă spun de ce. M-aş bucura teribil de mult să văd că pot lua lecţii de la un consilier vis-a-vis de spaţiul verde. M-aş bucura foarte mult să văd efortul unui consilier că a adus specialişti din Anglia pentru a defini spaţiul verde la Tîrgu-Mureş la înălţimea unei capitale europene pe care o doriţi. În afară de circ ieftin şi reacţie complicitară, duplicitară, în faţa unor ONG-uri coordonate de oameni cu carnete galbene în evidenţa clinicilor de psihiatrie, eu nu am văzut nimic în câţiva ani. Gândiţi-vă că e cea mai mare pedeapsă pentru mine să mă apuc să tai un copac valoros doar din dragostea de a tăia un copac valoros, dar răsfăţul mediocrităţii de fiecare dată, care-l vedeţi în reacţiile politicienilor când s-a făcut o toaletare de copaci, arată de fapt situaţia cu nimic diferită de ce este în România.
Vă rog definiţi specialişti în domeniul copacilor şi nu gargara ieftină care vreţi să o aduceţi prin acest comportament, pentru că tot nu voi ţine cont de ce spuneţi. Vă dau în scris, puneţi 6, de 6 ori voi ţine mai puţin cuvânt de cazul dv. 10, de 10 ori mai puţin. Pentru că nu veniţi să ajutaţi oraşul cu ceva, ci veniţi cum să blocaţi ceva în complicitate cu nişte ONG-uri care nu au plantat nici măcar o tufă de urzici. Vă cer concursul de a gândi oraşul într-adevăr de a fi apreciat în ceea ce înseamnă spaţiul verde şi nu a deveni spaţiul verde din Tîrgu-Mureş ceea ce a fost nefolositor la sere sau pe la CAP, s-a pus în oraş otova, tot ce vreţi. V-aţi legat prietenia de nu ştiu cine, aţi adus un brad din munte şi l-aţi pus pe post de mare efect dendrologic în Tîrgu-Mureş. Aţi adus un stejar din l-aţi trântit în faţă la Papiu ca să arătaţi ce? Stejarul e de ţinut în păşuni, păduri, bradul e de ţinut la munte şi oraşul trebuie definit în ceea ce înseamnă un concept, o viziune asupra unor. Clădirile trebuie să fie văzute, apreciate, nu punem buruieni ca în America de sud-est, în zona aceea unde vedeţi macacii.
Aduceţi şi macaci la Grădina Zoologică şi daţi-le drumul în oraş să invadeze şi imobile, copaci, etc. eu nu înţeleg de ce atâta efort, ieşiţi din zona mediocrităţii în care vă târâie careva. Ieşiţi din zona promiscuă şi zona efectiv a bătăii de joc. Ca respect faţă de copiii care-i aveţi acasă sau în ce direcţie vreţi să duceţi Tîrgu-Mureşul. Sunt copaci care trebuie tăiaţi, sunt zone şi străzi care trebuie definit până la ce nivel se pune copacul şi definiţi copacii de parcuri, de arealuri mari şi nicidecum copacul numai de dragul de a scrijeli o inimă şi să scri prostii. Ieşiţi din promiscuitate.
M-am săturat să vină cel de la fundaţia, este unul Tocaciu, mai avem nu ştiu ce derbedei, dar nu am văzut niciunul când a fost problema hai să îngrijim copacii. Hai să vedem de ce se usucă platanul. Nu am văzut pe nimeni să vină lângă noi. Vrem să desenăm în jurul cetăţii. Vă cer un efort serios. Haideţi să definim dendrologic  Cetatea care să fie găsită atractivă de toţi care vin la Tîrgu-Mureş. Nu ne legăm cu breteaua de teiul lui Borbely. Atâta i-a rămas, fiindcă nu a făcut nimic să aducă un proiect european, asta apropo de trecerea la guvernare. Am văzut numai circul politicienilor, un circ ieftin vis-à-vis de lucruri care trebuie luate decizii corecte. Puneţi 6, puneţi 10. Oricum nu voi ţine cont, dacă văd că nu veniţi în sprijinul înfrumuseţării oraşului şi a unei decizii. Uitaţi-vă câţi copaci au încă florile, cum sunt florile de tei, anumite frunze care nu le lasă toamna jos. E efectic un motiv de mizerie, de praf, de alergii, de tot ce vreţi.
Am avut plopii băloşi care au băgat mii de oameni în , păcat că nu mai trăieşte profesorul de la alergologie să vă spună de câte ori au crescut alergiile în Tîrgu-Mureş, tot datorită unui imbecil pe timpul regimului trecut, care  a plantat plopi  băloşi în Tîrgu-Mureş. Nu s-au gândit că vor produce cum explodează luna iunie şi iulie. Eram student şi atâta aveam praful de floare de plop în cameră. Ori gândim serios, dacă nu, e poveste. Am înţeles că din partea maghairă doriţi doi oameni serioşi, vă asumaţi responsabilitatea, nu că nu-l tăiem că spune nu ştiu cine. M-a sunat o doctoriţă că i-au toaletat salcâmul din faţa casei. Ce voia, să i-l facă să-i cadă pe casă? Uitaţi-vă în luna iulie la efectul pe care îl au acum tăierile de primăvară. Uitaţi-vă cât de frumos arată copacii, la aceeaşi înălţime, frumos, elegant, sub platoul de iluminat.
Nu poţi lăsa copacul să depăşească corpul de iluminat. Uitaţi-vă în toată Europa, nu există copac să nu-i toaletezi trunchiul. Nu există trunchi până la 6 metri, numai trunchiuri libere. La noi, toţi copacii dau, mă uitam la dl. avocat Sabău, aveţi în faţa casei genul acela de copaci care dă lăstari din toate rărunchiurile. E foarte greu să ţii curat, într-un mod elegant, au crescut nepermis de mult. Dar priviţi un copac nou plantat exact ca pe un copac vechi care trebuie să se înlocuiască. Eu înţeleg că este o tendfinţă de a susţine creşterea mediei de vârstă, dar nu încercaţi să extindeţi şi în spaţiul verde acest lucru. Cât de frumos arăta Cetatea. Făcea lumea poze cu toată pajiştea din faţa cetăţii. Nu aţi avut răbdare şi atunci, eforturi, eraţi toţi năduşiţi de marea problemă a oraşului. Nu. Sunt lucruri fireşti. În altă parte nimeni nu le bagă în seamnă, de o mediocritate jalnică, nu vine cu proiecte interesante, cu ecuaţii de gradul III, cu ce a citit în ultimele trei luni. Vă rog mult, încercaţi să eliberaţi spaţiul de acest circ care-l întreţin unii. Luaţi specialişti mai mulţi.
D-na viceprimar Ciotlăuş: - dacă vorbim de mediocritate, putem vorbi acolo unde se vorbeşte împotriva spaţiilor verzi, copaci. Protejarea spaţiilor verzi este mai importantă decât înfrumuseţarea cu panseluţe sau vişini turceşti, a oraşului. Cred că toţi membrii comisiei, eu fac partea din aceasta comisie şi de aceea ne-am autopropus şi eu şi Pui S., cred că şi dl. Soos, dl. Jozsa, dl. Fărcaş, de câte ori ne-am întâlnit în această comisie, am făcut în aşa fel încât protejarea mediului să fie o prioritate, chiar dacă nu suntem specialişti în acest domeniu.
Trebuie să vă aduc la cunoştinţă faptul că în Tîrgu-Mureş, garda de mediu în repetate rânduri a amendat municipiul în ceea ce priveşte masacrarea spaţiilor verzi. Nu mai vorbesc de nerespectarea legii de către cei din executiv şi avem o hotărâre de consiliu local luată în anul precedent, în unanimiate de voturi, prin care am cerut demararea procedurilor privind întocmirea Registrului spaţiilor verzi, am cerut de asemenea, conform legii, inventarierea spaţiilor verzi, nimic din acest lucru nu s-a făcut. E adevărat, să aduci o comisie din Anglia, să o plăteşti conform unui contract, să înfrumuseţeze oraşului, dar să nu fie interesată  de protecţia mediului, cred că este o prioritate pentru dl. primar, dar nu şi pentru noi cei 6 consilieri care până acum am fost în această comisie.
Dl. consilier Jozsa: - din punct de vedere al comisiei, eu spun să o lăsăm aşa. Şi eu sunt în comisie, şi dl. Peti, d-na Ciotlăuş, dl. Pui, şi din partea PDL-ului sunt în comisie domnii Maior şi Fărcaş, comisia să rămână aşa, mergem mai departe, eu spun că în ultimul an comisia a funcţionat bine, nu am avut probleme nici la tăieri, nici la toaletări, am avut o mică problemă cu societăţile care nu au respectat replantarea, respectiv când s-au apucat de amenajări parcări, au distrus mai mult copacii. Au fost sesizaţi, au replantat, eu spun să mergem cu comisia mai departe.
Dl. consilier Maior: - rămânem pe aceeaşi comisie, atunci să-i nominalizăm ca să nu existe două hotărâri şi rămânem pe aceeaşi comisie 2-2-2, în total 6.
D-na consilier Roman: - îmi retrag propunerea.
Supun la vot hotărârea aşa cum se regăseşte în mapele noastre.
Dl. consilier Kikeli: - în proiectul de buget al municipiului Tîrgu-Mureş am introdus un capitol în sensul întocmirii strategiei comprehensive a dezvoltării spaţiilor verzi şi inclusiv a parcurilor, care impune abordarea sub raportul dendrologic şi al naturii, abordarea sub raportul peisagistic, sub raportul urbanistic, sub raportul socializării, aceşti bani există în buget şi mă miră faptul că am uitat de această problemă. Am vorbit cu dl. Florin Moldovan şi o să venim în curând cu specialiştii  pentru a rezolva abordarea comprehensivă, nu numai copaci şi flori, trebuie şi locuite aceste spaţii şi definirea lor în perspectivă.
D-na secretar Cioban: - dacă tot v-aţi retras propunerea, vă rog să observaţi art. 2 care presupune să nominalizaţi o altă persoană în locul d-lui Soos care pe actuala structură este şi plin, şi înlocuitor.
Dl. consilier Maior: - propun pe dl. Bakos Levente.
D-na consilier Roman: - dl. Bakos  înlocuitor fiind, trecem la  vot.
Cine este pentru? – 21 voturi
Cine este împotrivă? -
Cine se abţine? – 1 abţinere (Peti A.)
Hotărârea a fost adoptată cu 21 de voturi pentru şi o abţinere.
Materiale în regim de urgenţă
Punctul nr. 2 – regim de urgenţă
Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al  SC Locativ SA Tîrgu-Mureş, pe anul 2014:
D-na consilier Roman: - deşi e în regim de urgenţă acest material, l-am primit în comisii şi l-am discutat.
Supun la vot  proiectul de hotărâre.
Cine este pentru? – 22 voturi (unanimitate)
Cine este împotrivă? -
Cine se abţine? –
Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
D-na viceprimar Ciotlăuş: - aş vrea să fac o precizare legat de societatea Locativ SA a cărui buget l-am aprobat şi care conţine şi majorarea indemnizaţiei de conducere a d-lui director şi eu întotdeauna voi fi pentru creşterea veniturilor şi de asta am şi votat, dar în acelaşi timp cred că Consiliul local ar trebui să-i ceară d-lui director să modifice indicatorii de performanţă şi să vină în aşa fel încât proporţional cu creşterea nivelului salariului să vedem că această societate merge din ce în ce mai bine. De asemenea, aş dori ca pentru următoarea şedinţă a SC Locativ SA, să se pregătească şi completarea membrilor consiliului de administraţie astfel, încât Consiliul de Administraţie să-şi desfăşoare activitatea în perfectă legalitate.
Punctul nr. 3 – regim de urgenţă
Proiect de hotărâre privind  finanţarea din bugetul local a indemnizaţiei în valută pentru o delegaţie din partea Municipiului Tîrgu-Mureş şi a Consiliului local, care se va deplasa la Budapesta, în perioada 20-23 martie 2014:
D-na consilier Roman: - Supun la vot  proiectul de hotărâre.
Cine este pentru? – 21 voturi
Cine este împotrivă? -
Cine se abţine? – 1 abţinere (Roman I.)
Hotărârea a fost adoptată cu 21 de voturi pentru şi o abţinere.
Dl. consilier Pui: - propun ca preşedinte al şedinţei viitoare pe d-na consilier Ciotlăuş Ionela.
D-na consilier Roman: - supun la vot propunerea care s-a făcut.
Cine este pentru? – 22 voturi (unanimitate)
Cine este împotrivă? -
Cine se abţine? –
D-na Ciotlăuş Ionela va fi preşedinte la următoarea şedinţă ordinară a consiliului local.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu