luni, 13 ianuarie 2014

PROCES – VERBAL Încheiat cu ocazia şedinţei extraordinare a Consiliului local municipal Tîrgu-Mureş din data de 18 decembrie 2013

Dl. consilier Maior: - doamnelor şi domnilor, stimaţi consilieri, permiteţi-mi să deschid lucrările şedinţei extraordinare a Consiliului local municipal Tîrgu-Mureş, din data de 18 decembrie 2013. Având în vedere că urmează Sărbătorile de iarnă, v-aş propune să avem o şedinţă decentă şi să terminăm cât mai repede. Ordinea de zi cuprinde 15 puncte din care s-a retras punctul 9 privind aprobarea Regulamentului de publicitate în municipiul Tîrgu-Mureş. Vă propun să votăm ordinea de zi, plus un material în regim de urgenţă.

Dl. viceprimar Peti: - nu ştiu dacă avem la dispoziţie un traducător, dar până când acesta soseşte, doresc să vă spun câteva cuvinte. Aşa cum v-am obişnuit sau cum este cutuma în consiliul local, ultima şedinţă a anului întotdeauna dă ocazia să tragem anumite concluzii şi să trecem în revistă eventualele realizări şi cele pe care cu tot efortul pe care lam făcut, nu am reuşit. A fost un an foarte greu din punctul de vedere al fracţiunii UDMR, pentru că plenul consiliului local, modalitatea de lucru şi luările de cuvânt nu au fost neapărat la nivelul aşteptării comunităţii. Noi, beneficiind de încrederea acordată de cetăţeni, suntem şi un model, sau ar trebui să reprezentăm un model de bună convieţuire, înţelegere şi respect reciproc. Au fost foarte multe ocazii în care la prima impresie sau la prima supărare s-au făcut anumite enunţuri care ulterior au fost retrase sau interpretate greşit.
Astăzi, la şedinţa aceasta, dacă acceptaţi, aş avea un mic cadou, Moş Crăciun mi-a lăsat deocamdată 10 CD-uri cu colinde româneşti şi sunt pe drum prin poştă, încă 14 CDuri cu colinde în limba maghiară. Cred că acest lucru ne poate ajuta să ajungem mai aproape, să avem încredere reciprocă şi să ne cunoaştem mai bine, nu numai limba, ci şi tradiţiile. Cred că v-aţi dat seama, 10 CD-uri cu colinde româneşti pentru colegii de la UDMR şi 14 CD-uri cu colinde maghiare pentru cei 13 colegi consilieri şi pentru dl. primar. Dacă acceptaţi şi am un vis, un mare erou care a luptat pentru drepturile negrilor în SUA a spus înaintea mea că are un vis mare, şi eu am un vis mare, că toţi o să avem înţelepciunea să ascultăm în cadrul familiilor noastre colinde, noi, colindele româneşti şi dv. în familiile dv. să vă bucuraţi de aceeaşi fericire. Aş dori să împart aceste CD-uri după şedinţă şi după ce vine Moş Crăciun cu celelalte 14, o să vi le dau şi pe acelea.
Împreună cu colega mea Koncz Zsuzsi am făcut şi o statistică a anului trecut. Este
una subiectivă trebuie să recunosc, pentru că am avut 4 criterii pe care le-am luat în considerare: prezenţa la fiecare şedinţă a consiliului; proiectele de hotărâri pregătite şi promovate şi „rata de succes”; număr luări de cuvânt, amendamente de modificare a proiectelor de hotărâri; preşedinte de şedinţă, respectiv cum a evoluat în conducerea acestor şedinţe. Aş dori să premiez datorită lui Moş Crăciun, un coleg femeie şi un coleg bărbat, în această categorie. La doamne, după aceste criterii subiective, d-na viceprimar Ionela Ciotlăuş a ieşit pe primul loc, având în vedere că a fost prezentă la toate cele 17 şedinţe, a promovat 10 proiecte de hotărâri din care 3 au fost aprobate, a luat cuvântul respectiv a făcut amendamente de 170 de ori şi a fost preşedinte de şedinţă de două ori.
Vă felicit şi o să vă ofer un buchet de flori.
D-na viceprimar Ciotlăuş: - dacă tot suntem la ceas de mare sărbătoare şi suntem într-o atmosferă creştină în care toţi suntem buni, frumoşi, ne premiem, cred că un bun cadou de Crăciun pe care l-am putea face azi târgumureşenilor, este cel de a amâna intenţia de majorare a taxelor la Complexul de Agrement şi Sport „Mureşul” şi la Grădina Zoologică, cel puţin să le amânăm până anul viitor când probabil aşa cum îmi doresc şi eu şi vă doresc şi dv., vom fi mai buni şi mai înţelepţi şi vom lua o decizie mai sănătoasă după concediul de sărbători.
Vin de la Gala sportului mureşean, gală la care sportivii din Tîrgu-Mureş adresează urările de bine Primăriei Tîrgu-Mureş, Consiliului local, şi de asemenea, solicită mai mult sprijin pentru toţi în Tîrgu-Mureş, în ceea ce priveşte sportul. De asemenea, nu pot să nu mă bucur că cel care ar fi luat premiul I la absenţe pe acest an, din mijlocul nostru, este azi alături de noi.
Dl. consilier Sabău: - aş fi avut două lucruri să prezint astăzi, dar m-a încurcat intervenţia d-lui Peti urmată de celelalte şi aş vrea să nu stric tonul. Am venit pregătit cu tot felul de legi, dar mai bine mă abţin în a le parcurge şi rămân doar la prima parte a intervenţiei mele, respectiv mă bucur, probabil de sărbători suntem mai buni, că am primit răspuns, este primul răspuns pe care îl primesc la o adresă pe care am făcut-o cu privire la problemele pe care târgumureşenii mi le trimit mie şi le transmit mai departe, este o adresă cu propuneri pe care la şedinţa trecută de consiliu local, împreună cu colegul Loghin am depus-o şi mulţumesc pe această cale d-lui primar că a dat curs solicitării noastre de a răspunde şi am văzut chiar nişte propuneri frumoase care sperăm că anul viitor se vor concretiza. Partea a doua intervenţiei, o las pentru luna ianuarie.
Punctul nr. 1 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea contravalorii serviciilor prestate pentru anul 2014 pentru Complexul de Agrement şi Sport “Mureşul” şi Bazinul Acoperit Piscina “ ing. Mircea Birău”:
Dl. consilier Maior: - eu vin cu o propunere, şi la primul material şi la al doilea, să se mărească taxele doar cu 15% faţă de anul acesta, iar cei care îşi achită până la data de 30 martie, să aibă reducere de 15%, efectiv să nu crească preţul biletului sau abonamentului, dacă îşi plătesc; fie ei persoane fizice sau juridice. Am rezolvat şi problema cu intrarea la Week-end, fiindcă nu vor mai fi târgumureşenii defavorizaţi, în schimb, e adevărat vor fi puţin defavorizaţi cei care vin din altă parte.
Dl. consilier Sabău: - o completare la amendamentul dv., domnule Maior, întradevăr este foarte bine dacă motivăm într-o oarecare formă târgumureşenii în a plăti impozitul până la data de 15 martie. De asemenea, creăm o situaţie privilegiată pozitivă târgumurşenilor faţă de cei care vin la Week-end, foarte bine. Însă eu aş propune să nu majorăm taxa, să o lăsăm în acest an în acest mod, să nu majorăm cu 15%, însă să mergem pe varianta pe care dv. aţi propus-o cu privire la favorizarea persoanelor care până la data de 15 martie îşi achită impozitul.
Dl. consilier Maior: - bine, o să supunem la vot şi varianta dv., dar verificaţi că aţi primit în mape de la Serviciul audit ceea ce înseamnă cheltuielile şi la piscină, cheltuielile sunt undeva la 70% faţă de taxe, cu utilităţile. Am spus că 15% este un preţ acceptabil având în vedere faptul că târgumureşenii pot beneficia de acel lucru.
D-na viceprimar Ciotlăuş: - referitor la taxele propuse, aş vrea să spun faptul că fundamentarea acestora trebuie să se facă în funcţie de costuri. Pe fiecare centru de cost, că e academie, că e balon presostatic, că e intrare la bazin. În acest material, în acest proiect de majorare nu există nicio fundamentare de cost. Nu am mai auzit nicăieri ca cineva să-şi stabilească vreun tarif spunând că tariful pentru târgumureşeni este unul, iar pentru cei din afară este altul. Eu cred că ar trebui să încurajăm şi să ne bucurăm că Tîrgu-Mureşul a devenit un centru de atracţie prin acest complex şi vin foarte mulţi turişti, probabil din Zona metropolitană, foarte mulţi din judeţul Mureş, să se bucure de serviciile oferite la CASM. Pe de altă parte, există o facilitate inclusă în acest proiect, şi anume ca echipele aparţinând clubului ASA ex FCM, şi LPS, au acces gratuit. Eu cred că dacă clubul ASA trebuie să aibă acces gratuit în CASM, ar putea să aibă acces gratuit toţi sportivii legitimaţi din Tîrgu-Mureş, toate cluburile sportive recunoscute din Tîrgu-Mureş. De ce să existe doar ASA cu această facilitate? Noroc că cei de la LPS datorită unui proiect pe care l-am avut în consiliu local, se bucură şi ei de acest acces gratuit. Pe de altă parte, intenţia de majorare, dacă vreţi să faceţi un cadou târgumureşenilor, ar trebui gândită şi revizuită până anul viitor.
Dl. consilier Soos: - o observaţie legat de bazinul olimpic acoperit. Rugămintea ar
fi, pe timp de iarnă nu se plăteşte taxă de intrare la Week-end, iar pe timp de vară, când se
duc copiii la antrenament, biletele pentru bazinul olimpic să fie posibil să le cumpărăm de
la casa de bilete, să nu trebuiască să plătească omul două bilete de intrare, de fapt, că iarna este posibilă intrarea, oricum, cred că este necesară majorarea biletului, balonul costă, dar rugămintea asta ar fi, să fie biletul în exterior şi nu trebuiască cumpărat de două ori bilete.
Dl. consilier Maior: - supun la vot proiectul de hotărâre cu amendamentul făcut de mine şi cu amendamentul făcut de dl. Soos în prima variantă, urmând ca în cazul în care nu trece aşa, să propunem a doua variantă.
Cine este pentru? – 14 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Ciotlăuş I., Pui S., Sîmpălean D. )
Cine se abţine? - 4 abţineri (Loghin L., Sabău O., Someşan C., Puiac C.)
Hotărârea a fost adoptată cu 14 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 4 abţineri.
Punctul nr. 2 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea taxelor speciale pentru anul 2014, percepute de Administraţia Grădinii Zoologice şi a Platoului Corneşti:
Dl. consilier Maior: - materialul a trecut prin comisiile de specialitate, este varianta II cu toate solicitările. Supun la vot proiectul de hotărâre.
Cine este pentru? – 18 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Ciotlăuş I., Pui S., Sîmpălean D. )
Cine se abţine? -
Hotărârea a fost adoptată cu 18 voturi pentru şi 3 voturi împotrivă.
Punctul nr. 6 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind trecerea în proprietatea privată a Municipiului Tîrgu Mureş a bunului imobil situat în Tîrgu Mureş, str. Oneşti, fn, aparţinând S.C. Solteris Prod Com S.R.L. (restaurant Crizantema), societate aflată în procedura insolvenţei:
Dl. consilier Maior: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv. Supun la vot proiectul de hotărâre.
Cine este pentru? – 17 voturi
Cine este împotrivă? – 1 vot (Pui S.)
Cine se abţine? - 2 abţineri (Karacsony E. şi Sîmpălean D.)
Hotărârea a fost adoptată cu 17 voturi pentru, 1 vot împotrivă şi 2 abţineri. (Nu a votat d-na Ciotlăuş I.)
D-na viceprimar Ciotlăuş: - cred că Municipiul Tîrgu-Mureş are nevoie de lichidităţi, are nevoie de bani pentru a-şi duce mai departe investiţiile pentru a-şi plăti obligaţiile chiar şi cu utilităţile care erau restante săptămâna trecută, şi nu să achiziţioneze
cârciumi cu care nu vom avea ce face. Mai mult, nu numai că nu putem să-l exploatăm că
nu este în obiectul nostru de activitate, s-ar putea ca la o eventuală dorinţă de a le vinde, să ieşim în pierdere pentru că piaţa în ziua de azi nu ne asigură vânzarea, şi mai mult decât atât, să venim cu cheltuieli de întreţinere suplimentare.
Punctul nr. 10 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul “Reabilitare şi mansardare la Grădiniţa cu program prelungit nr. 16”:
Dl. consilier Maior: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv
Dl. consilier Pui: - stimai colegi, supun atenţiei dv. câteva aspecte legate de acest proiect de hotărâre. Dacă intraţi pe site-ul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, este lista monumentelor istorice din 2010 care este reactualizată şi este anexă la Ordinul Ministrului Culturii nr. 2361/2010 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 670 bis din 1.10.2010. La poziţia 246 pag. 1746 din lista monumentelor istorice, figurează immobile clădiri situate în Tîrgu-Mureş str. Sportivilor de la nr. 1-3 şi de la 2-14, care fac parte din ansamblul urban centrul istoric al oraşului zona meşteşugărească, cod LMI Mureş 2a A 15453.
Litera A cuprinde monumente istorice de interes naţional şi internaţional. Clădirea unde se face mansardarea este de interes naţional şi internaţional. Legea nr. 422/18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice cu completările şi modificările ulterioare, spune la cap. III: „lucrările de intervenţie la monumentele istorice trebuie în prealabil avizate de comisia zonală a monumentelor istorice”. Am întrebat şi la comisie, mi s-a spus că nu este clădire monument istoric, este neapărată nevoie de avizul Ministerului Culturii sau a Comisiei naţionale a monumentelor istorice. Consider că trebuie să facem lucrurile aşa cum trebuie, să fie foarte bine puse la punct.
Dl. consilier Maior: - supun la vot proiectul de hotărâre.
Cine este pentru? – 16 voturi
Cine este împotrivă? – 5 voturi (Ciotlăuş I., Pui S., Sîmpălean D., Soos Z., Haller B.)
Cine se abţine? -
Hotărârea a fost adoptată cu 16 voturi pentru şi 5 voturi împotrivă.
Punctul 1 – regim de urgenţă
Proiect de hotărâre privind prelungirea unor contracte de închiriere pentru spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă:
Dl. consilier Maior: - supun la vot proiectul de hotărâre prezentat.
Cine este pentru? – 21 voturi (unanimitate)
Cine este împotrivă? –
Cine se abţine? -
Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
Dl. consilier Pui: - am o întrebare scurtă, dacă în bugetul de protocol pentru cheful de azi sunt 20 sau 23 de consilieri, pentru că noi cei trei consilieri dorim ca invitaţiile să le donăm şi mulţumim că nu ne-aţi invitat.

Dl. consilier Maior: - nu aveţi ce dona, atâta timp cât nu aţi fost invitaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu