luni, 13 ianuarie 2014

PROCES – VERBAL Încheiat cu ocazia şedinţei ordinare a Consiliului local municipal Tîrgu-Mureş din data de 28 noiembrie 2013



Dl. consilier Maior: - doamnelor şi domnilor, stimaţi consilieri, permiteţi-mi să deschid lucrările şedinţei ordinare a Consiliului local municipal Tîrgu Mureş, din data de 28 noiembrie 2013. Înainte de a supune la vot Ordinea de zi, întreb domnii consilieri dacă doresc să ia cuvântul.
Dl. consilier Pui: - am o întrebare domnule preşedinte, de ce un viceprimar poate sta la prezidiu, iar altul, nu? Recunosc că interesele maghiarilor sunt reprezentate la prezidiu, dar consider că şi interesele românilor trebuie să fie reprezentate de viceprimarul român Ionela Ciotlăuş.
Dl. consilier Maior: - cred că ne abţinem la comentariu.
Dl. viceprimar Peti: - bună-ziua, doresc să-mi exercit dreptul legal de a vorbi în limba maternă şi aş dori să fie un traducător.
D-na viceprimar Ciotlăuş: - aş vrea să luăm act de absenţa din mijlocul nostru a domnului Primar, care evident nu reprezintă interesele cetăţenilor, astăzi la o şedinţă atât de importantă când avem atâtea proiecte importante de dezbătut pe ordinea de zi, de asemenea, aş vrea să aduc la cunoştinţa opiniei publice un nou abuz
al primarului şi executivului Primăriei Municipiului Tîrgu-Mureş, şi anume, acela de a nu introduce pe ordinea de zi, trei proiecte de hotărâre pe care subsemnata în calitate de viceprimar al Municipiului Tîrgu-Mureş le-am iniţiat şi le-am publicat în termen de 30 de zile pe site-ul
primăriei aşa cum prevede legea, şi anume: înfiinţarea comisiei pentru verificarea şi analiza operatorului Aquaserv în vederea revizuirii tarifului la apă, care creşte an de an. De asemenea, identificarea unor soluţii tehnice pentru eliminarea pierderilor din sistem, pierderi care se facturează pe seama cetăţenilor. Un alt proiect este cel referitor la modificarea normelor de transport în Tîrgu-Mureş şi suplimentarea numărului de staţii pentru transportul interurban şi de asemenea, regulamentul privind managementul asociaţiilor de proprietari.
Sper ca la proxima şedinţă cele trei proiecte care se referă în exclusivitate la interesul cetăţenilor, să fie introduse pe ordinea de zi şi să fie aduse la cunoştinţa comisiilor de specialitate pentru analiză.
Dl. consilier Sabău: - domnule preşedinte, vă rog în special pe dv. să transmiteţi mesajul meu mai departe d-lui primar, împreună cu consilierul local Loghin Lucian am fost la o emisiune în direct la radio, unde o serie de cetăţeni ne-au sesizat cu o serie de probleme, noi am depus această adresă la primărie, am înregistrat-o şi aş avea rugămintea
să fie adresată primarului, iar dânsul, conform legii, cu procedurile de rigoare, să ia măsuri în acest sens pentru rezolvarea problemelor pe care târgumureşenii le solicită.
            Punctul nr. 1 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de ocupare a funcţiilor publice
pentru anul 2014:
Dl. consilier Maior: - comisiile au avizat favorabil proiectul de hotărâre, supun la
vot materialul prezentat.
Cine este pentru? – 19 voturi
Cine este împotrivă? -
Cine se abţine? –
Hotărârea a fost adoptată cu 19 voturi pentru. (Nu a votat dl. consilier Bakos Levente)
Punctul nr. 2 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2014:
Dl. viceprimar Peti: - mă exprim în limba română, deoarece sunt foarte importante detaliile care au fost luate în considerare ca şi principii la elaborarea şi la analiza acestor taxe şi impozite în general. Din păcate, în mass-media locală cred că nu sau dat toate datele necesare pentru a avea o imagine foarte clară asupra a ceea ce se doreşte a se face în acest domeniu. Nu este vorba despre o majorare. Este o diferenţă uriaşă între două noţiuni: majorare şi ajustare. Ajustare înseamnă că valoarea nominală nu este aceeaşi cu valoarea reală a acestor taxe şi impozite, ceea ce poate nu este foarte plăcut, dar nu este ieşit nimic din normalitate. Dacă putem spune aşa, fracţiunea noastră nu susţine nicio majorare. În schimb, cred că suntem de acord cu toţii că o anumită ajustare pentru a nu reduce nivelul investiţiilor, a serviciilor şi diversificarea acestor servicii la calitatea pe care toţi târgumureşenii o aşteaptă, să putem furniza în continuare, având în vedere şi faptul că, şi aici este responsabilitatea noastră uriaşă, acordăm foarte multe facilităţi şi acestea depend de aceste taxe şi impozite. Deci, în primul rând nu suntem de acord cu majorarea taxelor şi impozitelor.
În al doilea rând, nu suntem de acord cu introducerea unor taxe noi, ceea ce suntem de acord în schimb, este ca în anumite circumstanţe, când o instituţie subordonată acordă servicii suplimentare faţă de ceea ce a existat până acum, care serveşte interesul „clientului”, atunci poate introduce, dar este de fapt contravaloarea acelui serviciu prestat. La punctul 2, în concluzie, nu suntem de acord cu introducerea unor taxe suplimentare, eventual în schimbul căreia nu primeşte nimic cetăţeanul. În al treilea rând, cele mai multe discuţii s-au axat cu privire la taxele practicate de CASM care este un loc de divertisment îndrăgit de către târgumureşeni. Şi aici noi în comisia de buget am propus o varianta II care se axează pe următoarele principii. Nu scumpim nimic pentru târgumurşeni, în schimb, cei care vin din alte oraşe şi au posibilitatea de a alege între mai multe astfel de baze de agrement şi sportive care practică preţuri de peste 5 ori mai mari decât ai noştri din Complexul „Mureşul”. Noi am considerat în comisia de buget că este binevenită varianta II în care nu scumpim pentru târgumureşeni, dar facem preţuri competitive pentru cei care vin din afara oraşului, dar şi aici dacă se insistă în continuare pe un discurs puţin populist că degeaba dorim să facem un lucru bun pentru târgumureşeni, că nu se înţelege, atunci eu vin cu propunerea să amânăm taxele propuse la CASM şi la Grădina Zoologică şi să avem la dispoziţie încă o lună de zile, să înţelegem între noi care a fost raţionamentul acestor lucruri.
D-na viceprimar Ciotlăuş: - cu respect faţă de dl. Peti, cred că dacă s-ar fi exprimat în limba maghiară, am fi înţeles cu toţii ce înseamnă scumpire, majorare, ajustare. Toate acestea înseamnă creştere, în cazul proiectelor de faţă care ni s-au prezentat azi spre a le vota. Domnule viceprimar, dacă de la 1,7 preţul se ajustează la 1,9, iar târgumureşeanul va plăti 1,9% anul viitor, faţă de 1,7 anul trecut, înseamnă că este o creştere, majorare, ajustare, scumpire. Mai mulţi bani din buzunarul cetăţeanului în bugetul local. Aş vrea să vă spun punctul de vedere al consilierilor PNL, vor vota împotriva tuturor proiectelor de hotărâre propuse azi pe ordinea de zi, care prevăd majorare, scumpire, ajustare, oricum o creştere a impozitelor şi taxelor şi a taxelor speciale pentru anul viitor atâta vreme cât aceste majorări se bazează doar pe buzunarul cetăţenilor, atâta vreme cât reîntregirea bugetului local poate fi făcută şi prin optimizarea cheltuielilor bugetului local, atâta vreme cât la Tîrgu-Mureş se pot face chermeze publice de 1 milion de euro pe an, atâta vreme cât la Tîrgu-Mureş de 4 milioane euro pe an dăm la cluburile sportive private, atâta vreme cât la Tîrgu-Mureş Curtea de conturi vine şi ne spune an de an că banul public se cheltuie ineficient, consider că nu este oportun să majorăm, scumpim sau ajustăm nici un impozit pe seama cetăţenilor.
Noi vom vota împotriva tuturor acestor creşteri şi mai mult, nu suntem de acord cu introducerea unor taxe speciale noi, precum taxa vehiculelor lente, taxa de înmormântare, taxa de modernizare a sistemului de salubritate. Sunt multe taxe noi fără nici un fel de fundamentare nouă, prin urmare PNL va vota împotrivă.
Dl. consilier Sabău: – nu are rost să mai repet argumentele pe care colegii mei înainte le-au prezentat, consilierii PSD încercând să dea o mână de ajutor şi executivului dar şi cetăţenilor, noi vom propune varianta II, de la punctul 2 din ordinea de zi până la punctul 14, respectiv să se respecte următorul principiu, acela că nici un fel de taxă, impozit sau amendă nu se va majora, nu se va ajusta şi nu se vor pune taxe noi, urmând ca varianta din mapă, când o veţi supune la vot, domnule preşedinte, să ne abţinem, iar în
condiţiile în care varianta din mapă nu trece la vot, noi vom încerca să propunem varianta
II care să îngheţe toate aceste taxe şi impozite la nivelul anul 2013, pe cele trei principii pe care le-am prezentat.
Dl. consilier Pui: - domnul primar a promis într-o conferinţă de presă, citez: „eu nu voi mări taxele la Tîrgu-Mureş”. De ce nu se ţine dânsul de cuvânt, dacă apare semnătura lui pe proiectele de hotărâre privind taxele? Directorii din primărie nu mai ascultă de dânsul? Noi aici nu vorbim de articole introduse de PD-L, noi aici vorbim de ceea ce facem noi.
Dl. consilier Torzsok: - aş dori să reiau câteva din propunerile d-lui viceprimar Peti, respectiv, am fi de acord şi am vota pentru ajustarea taxelor şi impozitelor cu rata inflaţiei, de maxim 4%, propunem scoaterea din material a tuturor taxelor şi impozitelor noi şi eventual reanalizare în perioada următoare şi retragerea materialelor privind taxele la Week-end şi Zoo pentru reanalizare, până luna viitoare.
Dl. consilier Maior: - supun la vot proiectul de hotărâre cu amendamentul făcut
de dl. Torzsok:
Cine este pentru? – 13 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Ciotlăuş I., Sîmpălean D., Pui S.)
Cine se abţine? – 3 abţineri (Someşan C., Loghin L., Puiac C.)
Hotărârea a fost adoptată cu 13 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 3 abţineri. (Nu a votat dl. consilier Sabău O.)
Punctul nr. 3 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea taxelor speciale pentru anul 2014:
Dl. consilier Maior: - supun la vot proiectul de hotărâre în varianta II.
Cine este pentru? – 13 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Ciotlăuş I., Sîmpălean D., Pui S.)
Cine se abţine? – 4 abţineri (Sabău O., Someşan C., Loghin L., Puiac C.)
Hotărârea a fost adoptată cu 13 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 4 abţineri.
Punctul nr. 4 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelului unor taxe pentru eliberarea, completarea şi modificarea avizelor de funcţionare pentru desfăşurarea unor activităţi economice şi a autorizaţiilor de funcţionare pentru unităţi de alimentaţie publică pentru
anul 2014:
Dl. consilier Maior: - în dosare avem varianta III a materialului, agreată de toate
comisiile. Supun la vot proiectul de hotărâre în varianta III.
Cine este pentru? – 13 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Ciotlăuş I., Sîmpălean D., Pui S.)
Cine se abţine? – 4 abţineri (Sabău O., Someşan C., Loghin L., Puiac C.)
Hotărârea a fost adoptată cu 13 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 4 abţineri.
Punctul nr. 5 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind stabilirea cuantumului taxelor locale pentru emiterea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor în anul fiscal 2014, aferente activităţii Direcţiei Arhitect Şef:
Dl. consilier Maior: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv. Supun la vot proiectul de hotărâre.
Cine este pentru? – 13 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Ciotlăuş I., Sîmpălean D., Pui S.)
Cine se abţine? – 4 abţineri (Sabău O., Someşan C., Loghin L., Puiac C.)
Hotărârea a fost adoptată cu 13 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 4 abţineri.
Punctul nr. 6 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea cuantumului unor taxe speciale ce vor fi percepute de direcţia ”Arhitect Şef” pentru anul 2014:
Dl. consilier Maior: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv. Supun la vot proiectul de hotărâre.
Cine este pentru? – 16 voturi
Cine este împotrivă? –
Cine se abţine? – 4 abţineri (Sabău O., Someşan C., Loghin L., Puiac C.)
Hotărârea a fost adoptată cu 16 voturi pentru şi 4 abţineri.
Punctul nr. 7 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea contravalorii serviciilor prestate, de către Serviciul public – Administraţia domeniului public, pentru anul 2014:
Dl. consilier Maior: - avem în dosare varianta II a proiectului de hotărâre care cuprinde obiecţiile comisiilor de specialitate. Cu obiecţiile făcute de comisii, supun la vot proiectul de hotărâre, varianta II.
Cine este pentru? – 13 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Ciotlăuş I., Sîmpălean D., Pui S.)
Cine se abţine? – 4 abţineri (Sabău O., Someşan C., Loghin L., Puiac C.)
Hotărârea a fost adoptată cu 13 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 4 abţineri.
Punctul nr. 8 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea contravalorii serviciilor prestate de Direcţia Tehnică pe anul 2014:
Dl. consilier Maior: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv. Supun la vot proiectul de hotărâre.
Cine este pentru? – 13 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Ciotlăuş I., Sîmpălean D., Pui S.)
Cine se abţine? – 4 abţineri (Sabău O., Someşan C., Loghin L., Puiac C.)
Hotărârea a fost adoptată cu 13 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 4 abţineri.
Punctul nr. 9 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind stabilirea contravalorii serviciilor prestate de către Serviciul Fond Funciar şi Registrul Agricol pe anul 2014:
Dl. consilier Maior: - avem în dosare varianta II a expunerii de motive care cuprinde comparaţia taxelor pe 2013 şi 2014, conform solicitării comisiei juridice. Varianta II o supun la vot.
Cine este pentru? – 13 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Ciotlăuş I., Sîmpălean D., Pui S.)
Cine se abţine? – 4 abţineri (Sabău O., Someşan C., Loghin L., Puiac C.)
Hotărârea a fost adoptată cu 13 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 4 abţineri.
Punctul nr. 10 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind contravaloarea serviciilor prestate pe anul 2014, de către Serviciul Stare Civilă:
Dl. consilier Maior: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv. Supun la vot proiectul de hotărâre.
Cine este pentru? – 13 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Ciotlăuş I., Sîmpălean D., Pui S.)
Cine se abţine? – 4 abţineri (Sabău O., Someşan C., Loghin L., Puiac C.)
Hotărârea a fost adoptată cu 13 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 4 abţineri.
Punctul nr. 11 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea contravalorii serviciilor prestate pentru anul 2014 pentru Complexul de Agrement şi Sport “Mureşul” şi Bazinul Acoperit Piscina “ ing.Mircea Birău”:
Dl. consilier Maior: - supun la vot amânarea proiectului de hotărâre.
Cine este pentru? – 15 voturi
Cine este împotrivă? – 1 vot (Puiac C.)
Cine se abţine? – 4 abţineri (Ciotlăuş I., Sîmpălean D., Loghin L., Pui S.)
Proiectul de hotărâre s-a amânat.
Punctul nr. 12 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind contravaloarea serviciilor prestate de către Serviciul Public de Utilităţi Municipale pentru anul 2014:
Dl. consilier Maior: - raportul a patru comisii de specialitate este pozitiv. Comisia juridică a optat pentru discuţii în plen. Supun la vot proiectul de hotărâre.
Cine este pentru? – 13 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Ciotlăuş I., Sîmpălean D., Pui S.)
Cine se abţine? – 4 abţineri (Sabău O., Someşan C., Loghin L., Puiac C.)
Hotărârea a fost adoptată cu 13 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 4 abţineri
Punctul nr. 13 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea nivelurilor unor taxele speciale şi amenzi pe anul 2014, percepute prin Administraţia Serelor, Parcurilor şi Zonelor Verzi:
Dl. consilier Maior: - am primit informarea solicitată care spune: taxele în cuantum de 41 lei/arbore, 30 lei pentru metru liniar de gard viu, tot ce aţi trecut, supun la vot proiectul de hotărâre cu amendamentele făcute.
Cine este pentru? – 13 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Ciotlăuş I., Sîmpălean D., Pui S.)
Cine se abţine? – 4 abţineri (Sabău O., Someşan C., Loghin L., Puiac C.)
Hotărârea a fost adoptată cu 13 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 4 abţineri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu