luni, 22 iulie 2013

Comedie la şedinţele Consiliului Local Tîrgu-Mureş II


Extras  PV  13 iunie 2013
Punctul nr. 19 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind trecerea unei suprafeţe de teren din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Tîrgu Mureş.
D-l consilier Sabău: - raportul comisiilor de specialitate este pozitiv.
D-l consilier Pui: - la şedinţa trecută din 25 aprilie, am aprobat vânzarea sau schimbul. De ce mai trebuie să aprobăm o dată?
D-na secretar Cioban: - aşa este cum spune d-l Pui, numai că nu s-a inclus în acel proiect şi această trecere a CF-ului corespunzător tuturor CF-urilor din zonă; atât cele de sub, cât şi cele de pe lângă clădire. Atunci am fost nevoiţi să mai supunem încă o dată aprobării dv.
D-l consilier Pui: - eu m-am uitat peste material. La expunerea de motive la alin. 2, reiese faptul că la şedinţa ordinară din 25 aprilie 2013 am aprobat vânzarea a ceva ce nu era al nostru. Este încurcat. Nu ştiu cine a făcut proiectul, ceva nu este clar.
La alin. 3 din expunere scrie:  supunem proiectul de hotărâre de trecere din domeniul public, dar nu se spune al cui. Este al nostru sau al statului? Eu am cerut şi CF-uri la proiectul din 25 aprilie.
D-na secretar Cioban: - mai explic o dată: există terenuri sub centrale, cum bine ştiţi, şi pe lângă centrale,
care sunt aferente acelora. Data trecută când s-a aprobat schimbul de terenuri, s-a vorbit de CF-uri aferente terenurilor de lângă centralele termice, din cele două locaţii. S-a omis CF cu terenuri de sub clădire. Acel teren a fost inclus şi face parte din Cartea albă ca fiind domeniu public al municipiului Târgu-Mureş, chiar dacă nu toate CF-urile s-au adus la zi. Pentru această omisiune ar trebui să mai venim încă o dată cu o propunere la dv. ca toate CF-urile care se ocupă de acest subiect, să fie duse la îndeplinire, pentru că noi ca să vindem, să ducem la îndeplinire un proiect al consiliului, trebuie să mergem la notar care ne cere aceste documente, şi la Cartea funciară. Şi aşa sunt o grămadă de probleme. Vreau să reamintesc tuturor celor care aţi fost în consiliu precedent, că noi avem o hotărâre care stabileşte că din cauza dreptului de uzucapiune, care stabileşte că toate terenurile de lângă blocurile de locuinţe – alei trotuare, sunt proprietatea publică a municipiului Târgu-Mureş şi s-a investit atunci ca ADP-ul să facă pe rând toate măsurătorile cuvenite pentru înscriera în CF a tuturor terenurilor. Unora li se pare că e glumă bună, dar a măsura toate terenurile din municipiul Târgu-Mureş nu înseamnă o glumă bună, înseamnă operaţiuni multe, complicate, de măsurat, de plătit, de specialişti. Se vor face pe rând toate aceste corecţii până ajungem la zi să întabulăm tot domeniul public şi privat al municipiului pe rând şi nu dintr-o dată.
D-l consilier Pui: - dacă luăm hotărârea, sunt nişte greşeli. La alin. 2 din preambul, scrie „Având în vedere prevederile art. 10 din Legea 213/1998”, acestea se referă la bunurile existente unităţii administrativ-teritorilae. Ori aici sunt aplicabile prevederile art. 9, terenul se află în proprietatea Statului român. Am scos CF-uri. Noi nu putem vinde sau dispune de ceva ce nu este al nostru. În Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, la art. 9 alin. 1: „trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ teritoriale se face la cerea consiliului local prin hotărâre a guvernului”. Vreau să spun că executivul nu şi-a făcut bine temele şi noi trebuie să votăm în cunoştinţă de cauză.
Dacă vă uitaţi atent pe CF, noi am aprobat în aprilie să vindem terenul de sub postul Trafo. Râde toată lumea de noi.
D-na secretar Cioban: - ne bucurăm că v-aţi făcut jurist peste noapte, nu veniţi să întabulaţi dv. terenurile municipiului? Haideţi să le măsuraţi şi întabulaţi-le pe toate, pe rând, şi dintr-o dată. V-am spus că a face parte din Cartea albă, din Hotărârea Guvernului României nr.964 care este uriaşă, să veniţi să v-o dau cadou, care cuprinde atestarea domeniului public al municipiului şi de acolo tot va trebui întabulat şi pe rând. V-am spus că nu este întabulat, dar toate centralele termice au fost în domeniul public al municipiului Tîrgu-Mureş atunci când s-a aprobat Hotărârea Consiliului Local nr. 125 şi ulterior ele au devenit aşa cum au devenit şi au intrat la lichidator şi nu mai sunt publice azi. Ele nici nu sunt proprietatea noastră, că sunt proprietatea fostei SC Energomur, sunt la lichidator şi le-a vândut. Terenul de sub ele şi de lângă ele a fost domeniu public al municipiului Tîrgu-Mureş, dar nu mai deserveşte în regim public pe nimeni. Este un teren privat. Dacă mergeţi şi citiţi definiţiile domniului public, şi nu e cazul să facem aici şcoală, dar când obţineţi diploma, să mă anunţaţi şi pe mine.
D-l consilier Pui: - CF-uri sunt din luna februarie. Valabilitatea este de 30 de zile. Dacă ne uităm atent la aceste proiecte, ba apare d-l Musgociu Mircea Nicolae, ba apare SC Profitec SRL. Nu am nimic cu domnul, dar trebuie să votăm în cunoştinţă de cauză. Nu este indiferent ce votăm.
Supun la vot proiectul de hotărâre prezentat.
Cine este pentru? – 15 voturi
Cine este împotrivă? –
Cine se abţine? – 4 abţineri (Ciotlăuş I., Pui S., Sîmpălean D., Puiac C.)
Proiectul de hotărâre a fost respins
(Nu au votat d-nii consilieri Bakos L. şi Benedek I.).
D-l consilier Maior: - dl. Benedek nu a fost în sală, materialul a căzut la un vot, propun dacă să poate să reluăm votul.
D-l primar Florea: - vă rog să daţi cu subiect şi predicat, ticăloşia trebuie să înceteze şi în ţară şi în Tîrgu-Mureş. A spune că îţi pasă de oamenii de afaceri, că sunteţi prietenoşi cu mediul de afaceri să vi-l exprimaţi aici, nu prin aranjamente de culise. Cine-i dobitoc, asumaţi-vă!
D-l consilier Sabău: - proiectul anterior nu se poate revota. Regulamentul interzice acest lucru. Şi la materialul meu cu pacurile, la fel nu s-a putut revota.
Punctul nr. 20 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea investiţiei de amplasare a unui pilon de telecomunicaţii tehnice aferente:
D-l primar Florea: - rog instituţiile statului, nu au decât să-şi facă datoria, ca să vedeţi ce calitate are acest personaj. V-am explicat acum câteva luni că Primăria Tîrgu-Mureş a fost un administrator corect şi plasată întotdeauna într-o relaţie corectă cu investitorii.
Gravele prejudicii care au adus persoanelor, mediului, la Platoul Corneşti, cu multă uşurinţă atunci şi păcălind consiliul local într-un sistem tipic, s-a făcut acel amplasament, acel turn, prostind consiliul local că România e în dezastrul spionajului, şi aţi votat în cunoştinţă sau duşi în eroare amplasarea unui pilon cu antenele respective pe platoul Corneşti. A expirat termenul respectiv. Cu un an înainte, prin Serviciul urbanism, cu toate referatele de la Mediu, cu toate cercetările făcute de cei de la Cluj, am prezentat domnului respectiv situaţia, cu un an înainte, să-şi ia măsuri, e o chestie privată, e un om cu mulţi bani şi multă influenţă, şi  care a desconsiderat total un an de zile anunţându-l că e timpul să îşi găsească un alt amplasament, să-şi mute toată această antenă într-un loc în care să nu fie afectată populaţia şi spaţiul locuibil, atâta a considerat omul să ia la cunoştinţă, după care a fost o tiradă întreagă la care s-a supus primăria la tiruri inimaginabile de presiuni, cu complicitatea acestui personaj şi acestui gen de oameni care sunt în acest oraş. Am fost reclamaţi la STS,  a venit generalul de la siguranţa naţională, ca să  vedeţi până unde merge ticăloşia unor oameni, a fost respins corect de dv. pe bună dreptate. Pilonul este în drumul oraşului. Nu pot să-şi asigure circuitul autocarele prin zonă şi multe alte reguli. Nu se pot închide alarmele, pornesc alarmele de la maşini, de la case, etc. În scimb, şi-au găsit prieteni în aceste personaje care e bine să le ştiţi şi vom spune lucrurilor pe faţă în consiliul local. Ne-am trezit cu reclamaţii de la CSAT care au şi „căzut în cap” de reclamaţia domnilor de la PNL. Au venit şi au constatat toate demersurile noastre că au fost corecte, că i s-a dat un termen de un an de zile, s-a dus şi a dus în eroare serviciul de telefonie specială  că România pierde SMURD-ul, etc., ca să terminăm cu aceste lichele care-şi bat joc şi de oraş şi nu-i interesează decât banul lor.  Votaţi în cunoştinţă de cauză ca primăria împreună cu STS să producă acest pilon, să  ne punem noi, toate acele instrumente de captare într-o zonă care nu periclităm oraşul, aceasta a fost dorinţa noastră. Se încearcă acum prelungirea concesionării pentru că pe domnul nu-l interesează chestia aceasta, sau pe alţii nu-i interesează decât eventualele presiuni care se fac. Asta a fost rugămintea mea, v-am spus-o data trecută şi v-o spun şi acum. Mă refer la cei care cunoaşteţi situaţia, ştiţi ce reclamaţii au fost la Platou,  văd că se încearcă introducerea materialului prin tot felul de presiuni, ilegal, cu mari consecinţe asupra sănătăţii şi mediului; ca să ştiţi ce fel de personaje aveţi în mijlocul dv.
D-l consilier Pui: -  domnule primar, vă rog să mă respectaţi. Eu v-am ascultat mereu.
Nu cunoaşteţi răspunsul din partea CSAT. Dacă-mi permiteţi, este un răspuns de la CSAT şi rog secretariatul să multiplice să vadă toţi consilierii. Semnat de dl. Oprişor.
D-l primar Florea:  - mai fac o dată efortul pentru a deveni un consiliu responsabil. Am stat de vorbă cu generalul, a venit la Tîrgu-Mureş şi a stat de vorbă cu Direcţia Tehnică şi cu cei de la Urbanism. Domnul acela – proprietarul antenei, stă de vorbă cu domnii de la liberali. STS-ul a spus aşa: „domnilor, oferiţi teren şi face STS-ul, tocmai ca să nu fim captivi, ca primăria să-şi asume dispeceratul şi tot. De asta am spus să alocaţi teren, intrăm într-o combinaţie cu instituţie a statului, dar scoateţi privatul care vrea să-şi bată joc de dv.
D-na secretar Cioban: - suntem la discutarea punctului 20, iar ceea ce d-l primar făcea referire, este materialul care s-a adăugat la ordinea de zi în regim de urgenţă. Pentru  o mai mare operativitate, v-aş ruga să votaţi punctul 20 care are în vedere aprobarea investiţiei de către municipu prin amplasarea unui pilon de telecomunicaţii în aceeaşi locaţie şi dacă nu va merge, atunci  se va discuta şi proiectul în regim de urgenţă care a fost aprobat prin completare. Dar la acest punct, municipiul Tîrgu-Mureş face această investiţie dacă se aprobă de către consiliu.
D-na viceprimar Ciotlăuş: - nu vom putea aproba în această formă acest material, pentru că nu îndeplineşte condiţiile legale, din nou. La art. 2 se spune să aprobăm demararea unei investiţii de amplasare a unui pilon de telecomunicaţii. Noi nu avem un Studiu de fezablitate, nu am respectat prevederile hotărârii de guvern prin care se alocă bani publici pentru orice tip de investiţii, indiferent de valoarea ei. Anul acesta în buget nu am cuprins o asemenea investiţie în proiectul de investiţii. Nu am cuprins fonduri pentru alocarea într-o asemenea direcţie. Dacă doriţi şi o rog pe d-na secretar să mă ajute să completăm acest proiect de hotărâre să îndeplinească condiţiile legale; eventual, se aprobă demararea efectuării unui studiu de fezabilitate. Nu putem demara investiţia. Avem o prevedere legală, o hotărâre de guvern cu norme de aplicare pe care trebuie să le respectăm cu toţii. Am înţeles că am identificat amplasamentul, dar nu putem să aprobăm demararea investiţiei.  Nu mai vorbesc de condiţiile de operare a acelui pilon de telecomunicaţii care necesită licenţă, etc. doresc să votăm legal în acest consiliu local.
D-l primar Florea: -  delirul, Marin Preda era copil de trupă.
Eu m-am angajat faţă de STS  că nu vor suferi în ceea ce înseamnă asigurarea comunicaţiilor securizate pe liniile care-i interesează pe ei; SMURD, etc. Ei şi-au făcut studiile privind amplasamentul. Dv. hotărâţi acum, nu studiu, nu indicatori tehnico-economici, nu buget. Oferiţi varianta în care consiliul local subscrie la a merge împreună cu STS-ul să facem această investiţie. Aceasta arată STS-ului că nu mergem să desfiinţăm locaţia, ci oferim, datorită situaţiei defectuoase, oferim amplasament pentru a demara. De aici încolo, e treaba de a-şi face studiu şi tot ce înseamnă cheltuieli, etc. cât priveşte operarea, e o treabă îndelungată. E vorba de a termina cu presiunea care se face de acest cetăţean, care continuu duce în eroare şi consiliul şi o serie de oameni, că moare STS-ul mâine dacă se desfiinţează. Nu. Domnul ştie că acea antenă trebuie să o mute de acolo. Pentru că nu  a dorit acest lucru, m-am angajat cu STS-ul că vom găsi o altă locaţie şi demarăm. Hotărârea de consiliu local certifică că suntem în atenţie în a demara această procedură. Pentru asta se doreşte votul astăzi.
D-na consilier Roman: - domnule preşedinte, permiteţi-mi să atarg atenţia consiliului asupra art. 44 din ROF-ul Consiliului, ştiu că  dv. îl cunoaşteţi foarte bine, dar aş vrea să-l citesc pentru toată lumea. „Se dă cuvântul consilierilor în ordinea înscrierii la cuvânt, fiecare consilier la fiecare punct putând să ia cuvântul o singură dată maxim 5 minute şi maxim 2 minute în replică”. Sincer, cred că am trecut deja de toate replicile la replică. Aş dori să supuneţi la vot materialul, pentru că s-a dezbătut cât de mult s-a putut.
D-l consilier Sabău: - în regulament, despre intervenţiile primarului nu scrie nimic.
D-l consilier Peti: - la art. 2 scoatem cifrele, spunem „se aprobă demararea investiţie urmând ca SF-ul şi indicatorii tehnico-economici să fie supuse consiliului local spre aprobare”.
D-l consilier Sabău: - de PUZ nu avem nevoie pentru amplasarea unui nou pilon?
D-na secretar Cioban: - aş vrea să complinim pe cât se poate şi să se facă totul în condiţiile legii şi v-aş propune  la art. 2 următoarea formulare: „se aprobă promovarea procedurilor legale pentru realizarea investiţiei de amplasare a unui pilon de telecomunicaţii cu spaţii tehnice aferente, în valoare maximă de 200 mii euro, fără TVA, cu alocarea sumelor necesare din rezerva bugetului local”.  Asta va presupune inclusiv PUZ dacă va fi cazul; dacă discutăm de proceduri legale, de studii, etc.
Dl. consilier  Sabău: - ca principiu, eu nu cred că fără P.U.Z. poţi decide să construieşti acolo.
Asta e părerea mea.
D-l consilier Maior: - dacă scoatem afară valoarea, peste o săptămână vor interveni din nou d-l Pui cu d-na Ciotlăuş şi vor întreba ce facem, că noi încă nu am aprobat banii? Asta este tipic mârşăvie întors cheia, dacă noi azi nu vom vota şi banii cu ce să te apuci să faci. Restul este poveste. Putem să ne apucăm.
D-na secretar Cioban: - dacă e vorba de sume, v-aş propune următoarea formulare: „se aprobă promovarea procedurilor legale pentru realizarea investiţiei de amplasare a unui pilon de telecomunicaţii cu spaţii tehnice aferente, cu alocarea sumelor necesare din rezerva bugetului local, în condiţiile legii”.
Dl. consilier  Sabău: - supun la vot proiectul de hotărâre cu această formulare a d-nei Cioban.
Cine este pentru? – 14 voturi
Cine este împotrivă? – 1 vot  (Sabău O.)
Cine se abţine? - 4 abţineri (Ciotlăuş I., Pui S., Loghin L., Sîmpălean D.)
(Nu au votat d-nii consilieri Bakos L. şi Kikeli P).
Punctul nr. 26 din ordinea de zi
Proiect de hotarâre privind aprobarea unor taxe speciale de parcare în Complexul de agrement şi sport „Mureşul”:
D-l consilier Sabău: -  raportul a trei comisii  de specialitate este pozitiv. Comisia de comerţ propune completarea art. 1 respectiv perceperea taxei să se facă doar de ACASM cu acces separat de alte parcări concesionate.
D-l consilier Pui: - solicit ca accesul în parcare să fie gratuit. Să nu fie instituită taxă.
D-l consilier Maior: - de acord, cu menţiunea ca în hotărâre să fie scris că d-l Pui o păzeşte, face curăţenie, eliberează şi marchează tot ce există acolo. Cu acest amendament, cu mare drag, domnule Pui, să vă văd la muncă, pentru că în afară de dat din gură nu se aude altceva.
D-l consilier Sabău: - vă rog, domnule Maior.
D-l consilier Maior: - atunci mă rugaţi, când îi opriţi şi pe alţii la cuvânt. Domnule preşedinte, vă rog să aveţi grijă la regulament, să-l respectaţi. Deocamdată nu v-am văzut.
D-l consilier Sabău: - intervenţiile mele de cenzură a colegilor, au fost doar în condiţiile în care foloseau cuvinte care nu apar în DEX.
D-l consilier Benedek: - să nu ne batem joc de oraş! Dacă-i lăsăm să intre acolo gratuit, dacă vin şi parchează acolo maşini, atunci oamenii nu o să aibă acces să meargă. Dacă acolo nu trebuie să plătească nimic, poate să-şi lase acolo maşina 1 an. Vreţi să blocaţi Week-endul? Am impresia şi eu că unii îşi bat joc de acest oraş. Nu se poate aşa ceva.
D-l consilier Jozsa: - am o întrebare referitor la această parcare, este parcarea din incintă, de lângă terenul de fotbal nou creat? Da. Sigur, nu contest gratuitatea, dar cred că ar trebui să oferim nişte reduceri târgumureşenilor. Cum a spus un coleg în şedinţă de fracţiune, dacă observăm, vin foarte mulţi din afara oraşului cu maşina, nu târgumureşeni şi totuşi am dori să facem o reducere târgumureşenilor. Noi avem o taxă de abonament pe sezon la Week-end şi haideţi să trecem o menţiune, cine achiziţionează acel abonament pe termen de 6 luni pe sezon, să aibă gratuitatea în parcarea noastră a Week-end-ului care nu este concesionată în alte servicii.
D-na viceprimar Ciotlăuş: - referitor la abaterile disciplinare ale d-lui Maior, vă rog, domnule preşedinte, în conformitate cu prevederile regulamentului, la următoarea abatere să-l poftiţi afară din sală.
D-l consilier Sabău: - domnule Jozsa, dv. propuneţi ca acele persoane care au abonament pentru acces la Week-end, ca să facă baie, să beneficieze de gratuitate la parcare în această zonă. Asta este propunerea dv.
In acest moment sunt 3 variante.
D-l consilier Pui: - este extraordinar, domnule preşedinte, nu auziţi cum se înjură aici, ca la uşa cortului. Vă rog treziţi-l din mahmureala nesimţirii.
D-l consilier Maior: - în momentul în care facem lucru acesta vis-a-vis de parcare, aduceţi-vă aminte că noi am dat gratuitate 50% celor care îşi cumpărau abonamente pe 6 luni. Dacă după ce i-am dat 50% gratuitate îl lăsăm să şi parcheze, o să vedeţi că sunt atâţia oameni că nu au unde să parcheze. Noi discutăm de o parcare de 40 de locuri amenajată la Academia de sport. Acolo sunt mii de oameni. Imaginaţi-vă că mâine vin 2000 de oameni, cum îi parchezi? O parte e concesionată. Noi discutăm de 40 de locuri de parcare.
D-na secretar Cioban: - în celălalt mandat, consiliul a aprobat ROF-ul Consiliului local, care stabileşte sancţiuni pentru cei care depăşesc oarecum măsura necesară ţinerii unei şedinţe în condiţii civilizate. Vă invit pe toţi să-l citiţi şi poate măcar data viitoare vom reuşi să discutăm la şedinţa de consiliu, în condiţii de normalitate şi civilizaţie. Pornind de la acest punct, vă rog domnule preşedinte să aplicaţi regulamentul, să începeţi prin a supune la vot în ordinea în care s-au propus aceste proiecte, de la cel din mapă cu cel propus prin completare de comisia de specialitate, etc.
D-l consilier Sabău: - vreau şi eu să felicit executivul primăriei că a îndepărtat bariera din spatele  accesului în Week-end. Este o propunere care am făcut-o şi eu şi mă bucur. De asemenea, mă bucur că executivul şi-a asumat şi administrarea parcărilor de către primărie, nu de către diferiţi agenţi privaţi.
D-l primar Florea: - domnule preşedinte eu nu mă bucur, pentru că nu este normal într-un oraş ca primăria să se ocupe de parcări. Primăria este cea care trebuie să facă un regulament corect pentru parcări, iar cel care într-adevăr le poate exploata, eu sunt un om de dreapta şi voi rămâne de dreapta, mi se pare că un regulament corect, bun aplicat, poate să-ţi aducă un investitor serios. A merge cu gratuităţi, uitaţi-vă ce se întâmplă la Braşov sau alte oraşe, Bucureşti, în care pun acei călăreţi unde fiecare îşi ia parcarea lui. Eu am respectat consiliul local atunci când a venit cu această sugestie, să nu pun, cu toate că am fost tentat. Dar le-am dat dreptate. Era aici d-l Molnar care a spus un argument care m-a şi făcut să-mi reconsider poziţia. A spus, „domnule primar, eu mă duc în vizită la copilul meu în Tudor şi când toate parcările sunt acoperite şi unul e plecat în concediu şi e ridicat „călăreţul”, eu unde să-mi parchez maşina”? M-a convins cu acest lucru. Nu am lăsat în oraş, avem o gratuitate aproape peste tot şi s-au mărit locurile de parcare suficient. In schimb, dacă vrem să dăm un semnal serios investitorilor  care ne chinuim  de vreo 4-5 ani să atragem mediu privat, nu e normal ca primăria să facă parcări subterane, supraterane, dar cu un mediu privat serios, cu un regulament pe măsură, vine şi îl face. Dacă o să ne vadă comportamentul în consiliu, cu milostenii şi gratuităţi, nu va veni nimeni. Pentru că aşa obişnuiţi cetăţeanul. Indiferent că puneţi 1 leu, dar puneţi, ca cetăţeanul să aibă respect faţă de locul public. Nu acolo e necazul în oraş, nu de acolo ne îmbogăţim, dar gratuitate pe transport, peste tot, gândiţi-vă că cineva trebuie să le întreţină. Ori Week-end-ul arată frumos. Vă lăudaţi toţi cu el, dar ca să arate aşa, asta înseamnă bani.
D-l consilier Sabău: - bani publici, domnulre primar.
D-l primar Florea: - bani publici şi să-mi bat joc de el? Dumneata îi dai public din cabinetul avocaţial sau îi iei banul? Noi de ce să fim proştii casei?
D-l consilier Sabău: - plătesc impozit.
D-l primar Florea: - şi impozitul cât este, domnule? 32 de lei o garsonieră? Vă rog să terminaţi cu aceste lucruri populiste. Dacă aş şti că taxele sunt mari la Tîrgu-Mureş, v-aş spune: nu mai puneţi dări pe oameni! 60 de lei un apartament cu 2 camere, aceea e taxă mare? Nu are decât să dea guvernul, că a promis că dă bani şi salarii, dar nu duceţi oraşul în derizoriu. Nu suntem Petrila sau unii care vin din Dorohoi şi Vaslui. Lăsaţi Tîrgu-Mureşul în sfera în care vrem să-l ţinem, cu respect faţă de cetăţean. Nu înseamnă dispreţ faţă de ban, dar populismul acesta de partid ieftin, vă rog să mă credeţi că de aici văd că aveţi încă un comportament electoral. Eu aş propune ca acest lucru să-l discutaţi cu uşile închise în comisii. Nu încerc să vă spun 10 ani de experienţă că  nu a venit nici un investitor în parcări, pentru că a pus această condiţie. Inclusiv ne-am angajat că dăm subvenţie la parcare, numai să facă parcarea sub centru. Mergeţi cu gratuităţi peste tot, că dă bine la nu ştiu cine. Am văzut şi consilieri de la liberali care spălau maşinam în plin centrul oraşului şi apoi s-au supărat că am făcut trotuar acolo. Ce discutăm? Interes personal sau interesul oraşului?
D-l consilier Sabău: - supun la vot mai întâi proiectul de hotărâre aşa cum este prezentat în mape, apoi proiectul cu propunerea d-lui Pui, prin care să fie scutită de plată parcarea, şi varianta III a proiectului propusă de d-l coleg, respectiv rămâne 2 lei, dar acele persoane care au abonament de intrare la Week-end să fie scutite de taxa de parcare.
D-l consilier Peti: - nu aş dori să fie nicio discriminare a târgumureşenilor, dacă dăm mai ieftin sau chiar gratuit faţă de vecinul nostru care este concesionar, primii 70 intră în parcarea noastră şi ce facem cu cealaltă parcare? Aici nu putem avea altă abordare decât este deja astăzi. Ori schimbăm şi contractul de concesiune, ori rămâne aşa. Dacă la privat nu are reducere pe abonament, atunci nu putem da nici noi reducere. După părerea mea, aşa trebuie votat cum s-a propus iniţial.
D-l consilier Sabău: - Supun la vot proiectul în varianta din mape.
Cine este pentru? –  15 voturi
Cine este împotrivă? –
Cine se abţine? –  4 abţineri (Sabău O., Ciotlăuş I., Pui S., Sîmpălean D.)
Hotărârea a fost adoptată cu 20 de  voturi pentru.
(Nu au votat d-nii consilieri Gujan L. şi Loghin L.).
D-l consilier Peti: - mi-aţi atras atenţia înainte de şedinţă, că doriţi să propuneţi ca domnii consilieri să poată monitoriza veniturile din parcări, să primim în fiecare lună ce venituri am avut din parcare. Probabil aţi uitat să propuneţi acest amendament, dar propun că şi asta ar fi important.
Punctul 5 – regim urgenţă
Proiect de hotărâre privind  prelungirea contractului de concesiune nr. 453/13.06.2003 asupra terenului situat în Municipiul Tîrgu-Mureş, str. Corneşti, în dreptul nr. 92 - 94, în suprafaţă de 200 mp, aşa cum este prevăzut în planul de situaţie anexat contractului mai sus menţionat:
D-l consilier Sabău: - domnule Pui, vă rog să precizaţi perioada care o propuneţi.
D-l consilier Pui: – conform Ordonanţei de urgenţă din 2006, se poate prelungi până la jumătate din perioadă, dar fiind un om înţelegător, ne putem înţelege şi se poate şi mai puţin. Concret, 3 ani.
D-l consilier Maior: - având în vedere că acum o oră am adoptat o hotărâre în principiu, nu mai are rost, că nu există obiect.
D-l consilier Sabău -  hotărârea nu este în circuitul civil şi hotărârea respectivă nu spune că se anulază concesiunea anterioară.
D-l consilier Bakos: - dacă azi am votat că facem un pilon al nostru, atunci de ce mai prelungim 6 ani sau 3 ani? Deci, până când se face pilonul. Chestiile astea le-am votat acum o lună. Nu vrem să afectăm funcţionarea niciunui operator care are acolo antenă, până când va fi gata. Dacă se face în 6 ani, atunci 6 ani, dar până când tehnic se realizează, că poate că pilonul se construieşte, dar trebuie montate nişte antene, tras un cablu, etc, până când devine operaţional noul turn. Să nu ne legăm de un termen de nişte ani.
D-l consilier Jozsa. – haideţi să menţionăm într-un articol, până când Primăria Tîrgu-Mureş construieşte şi are toate aprobările necesare pentru a funcţiona ca pilon de telecomunicaţii, să fie dânşii în valabilitate cu concesiunea. Când Primăria Tîrgu-Mureş are toate aprobările necesare, atunci se întrerupe concesiunea.
D-l consilier Bakos: - nu toate aprobările. Până când devine funcţional noul turn. Poate să are toate aprobările, dar nu se poate trage un cablu de 3 Volti.
D-l consilier Maior: - mi se pare hilar. Cineva vine în consiliul local şi susţine o societate privată de parcă ar fi societatea lui, fără ca azi să existe un act care să spună că sutem de acord până la, cum, cât timp. Aveţi mandat, domnule Pui, de a negocia? Fiindcă dv. acum negociaţi termene cu noi. Aveţi mandat de a anegocia în numele societăţii? Aveţi o directă implicare? Aşa ceva nu am văzut în consiliul local de când sunt. Dacă aveţi mandat, arătaţi-ni-l şi nouă să ştim, dacă nu, eu propun amânarea materialului. Dacă aveţi interes direct, abţineţi-vă de la vot.
D-l  consilier Jozsa: - haideţi să respectăm şi ce a spus d-l primar acum câteva ore. Să respectăm investitorii, pe cei care-i favorizăm să dăm un exemplu pozitiv, etc. Dacă am decis că primăria va face un pilon, atunci să prelungim până când primăria are toate aprobările necesare pentru a avea serviciu şi să putem exploata noi acest pion. Astfel, eu cred că procedăm corect, şi pentru investitori care poate mai vor să vină, şi pentru cei existenţi, etc.
D-l consilier Pui: -  domnule Maior, ceea ce aţi spus dv. există la dosar; cerere, etc. Dv. nu le-aţi studiat, executivul a abandonat societatea. Noi trebuie să hotărâm o perioadă determinată. Eu nu am vrut să merg pe 5 ani neapărat, nu licitez, nu sunt la piaţă cum a spus un coleg al dv., dar dacă vreţi o părere personală, durează minim 2 ani construcţia unui nou stâlp. Astăzi expiră contractul şi sunt în pericol telecomunicaţiile. Nu m-aţi lăsat să vă dau prin Serviciul relaţii cu consilierii, răspunsul venit de la Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Nu ştiu de ce nu vreţi să-l parcurgeţi. Propun prelungirea pe 3 ani.
D-l consilier Maior: - se pare că nu vreţi să-mi daţi răspuns la întrebare: sunteţi cumva mandatat de societate, aveţi ceva în comun? Am înţeles că este o cerere depusă, dar nu am înţeles pe cât timp este, pe 3 ani, pe 5 luni, pe 4 ani, etc. Nu am înţeles negocierile acestea pe care le faceţi pentru societate. Aş dori să-mi răspundeţi public: aveţi vreun interes, sunteţi acţionar sau aveţi ceva în comun cu această societate că puteţi negocia, sau aţi luat şpagă, de negociaţi pe faţă, de la 3 ani, la 5 ani, la 2 ani? Dacă nu aveţi mandat, propun amânarea, iar pentur luna viitoare să aibă mandat domnul Pui, ca să ne lămurim şi noi.
D-l consilier Pui: - nu am luat şpagă în viaţa mea, domnule Maior; asta este apanajul dv. Nu reprezint interesul niciunei societăţi, reprezint interesul cetăţeanului. De asta am fost trimis în Consiliul local.
Referitor la perioadă, am spus, conform Ordonanţei de urgenţă din 2006, iniţial era 5 ani. Se poate prelungi până la 5 ani. Nu licitez, am propus, cred că este a şasea variantă.
D-l consilier Soos: - ca să ieşim din impas, aş propune să fie cum am votat, cu menţiunea că maxim până la 3 ani. Dacă se termină acest turn mai repede, automat se
D-l consilier Sabău: - o autoritate publică locală care dă în concesiune o anumită zonă, un anumit serviciu au teren, în momentul în care ea însăşi cade în nevoia de folosi acel teren sau a găsi o altă destinaţie, autoritatea publică locală poate dispune încheierea acelui contract prin efectul legii.
Avem o propunere de amânare pe care o voi supune la vot mai întâi.
D-na viceprimar Ciotlăuş: - dacă comunicaţiile din Tîrgu-Mureş sunt sistate, noi suntem de vină că am votat amânarea la propunerea d-lui Maior?
D-na consilier Roman: - ar trebui să ne caracterizeze pe toţi, STS-ul ne poate răspunde la această întrebare, sunt 4 stâlpi de comunicaţie la Platoul Corneşti, din toate punctele de comunicare, e puţin mai complicat cu comunicaţiile, zona ce ţine de IT nu este chiar pe înţelesul tuturor şi am văzut în voturile date în consiliul local. Doar câteva oraşe, din Tîrgu-Murş sunt deservite de antene de comunicare aşezate pe stâlpul de la Radiotel, printre care Tîrgu-Mureş, Reghin, Miercurea Niraj. Dacă citiţi documentele o să aflaţi informaţiile acestea, este o hârtie venită de la STS în mapa din şedina din aprilie, unde se specifica foarte clar că acele puncte vor putea fi suplinite de  celelalte „farfurii” aflate pe ceilalţi trei stâlpi. Doi dintre ei sunt deţinuţi de societăţi de telefinie mobilă, care au tot spaţiul necesar de a reaşeza respectivele farfurii. Nu sunt informaţiile inventate de mine. Nu am la mine documentele din luna aprilie, dar doamnele de la Serviciul relaţii cu consilierii ne pot da informarea unde scrie foarte clar. Informarea este semnată şi asumată de un domn colonel de la STS.
D-na viceprimar Ciotlăuş: - văd că sunteţi foarte bine informată, expertă în ceea ce priveşte aceste telecomunicaţii şi vă felicit stimată doamnă, poate ne spuneţi dacă Sistemul integrat de urgenţă şi SMURD-ul este sau nu cuplat la acest stâlp de comunicaţii, acest pilon despre care vorbim azi despre concesionare?
D-na consilier Roman. – pe o „farfurie” a STS-ului nu există un singur trunchi de comunicaţii, în sensul în care trunchiul acesta funcţionează doar pentru 112, iar trunchiul celălalt funcţionează doar pentru siguranţa Statului. Ei au puncte de comunicaţii care acoperă oraşe sau comunităţi. Tîrgu-Mureşul este un punct de comunicaţie unde fiecare trunchi din ceea ce este nevoie, este acoperit de respectiva „farfurie”. „Farfuria” dedicată Tîrgu-Mureşului se află într-adevăr pe acest stâlp, dar ea poate fi luată şi închiriat spaţiul la celelalte trei care există. Nu sunt pe trunchiuri. Acum, în momentul de faţă, dacă cineva ia această decizie, dacă domnul de la Radiotel sună şi spune că din cauza primăriei, a unei părţi din consilieri locali târgumureşeni nu mai există acest contract de concesiune şi eu trebuie să-mi iau jucăria şi să plec acasă, domnul de la STS sună la o anumită companie de telefonie mobilă şi spune că are nevoie de un loc pentru a-şi aşeza respectivul instrument pe pilonul lor şi cât costă. Tin să precizez că închirierea pentru toate aceste puncte de comunicaţi din judeţ, costă 2900 euro/lună, pe cele trei piloane. Eu chiar înţeleg de ce dânsul doreşte foarte mult prelungirea contractului, pentru că este un lucru bănos, în general zona aceasta de telecomunicaţii  e o zonă foarte frumoasă şi plină de bani dacă te ştii mişca şi dacă ai consilieri locaţi care să negocieze în plen prelungirea contractului.
D-l consilier Jozsa: - fiecare are dreptate în felul lui, dar dacă chiar aşa îi cunoaşteţi pe cei de la STS de ce nu le-aţi spus să-şi ducă aparatele, şi atunci în consiliu nu se mai votează, pentru că STS-ul şi-a dus aparatele.
Haideţi să fim realişti. Avem trei propuneri, trecem la vot, vedem  care trece, dar eu personal propun să lăsăm un răgaz până când cei de la Primăria Târgu-Mureş, ceea ce s-a votat, când intră în funcţiune consola noastră, atunci închidem concesiunea cu dânşii.
D-na consilier Roman: - STS-ul  a cerut Certificat de urbanism pentru propriul stâlp.
D-l consilier Maior: - domnule Pui, dacă tot negociaţi şi aveţi împuternicire, spuneţi-ne mâine, ce o să se întâmple, pentru că a zi de data de 13 şi e expirat contractul? Dv. ca reprezentant al societăţii  Radiotel, vă rog să ne spuneţi ce o să se întâmple? Societatea Radiotel are contracte în vigoare, pe care trebuie să le respecte şi le vor respecta până când noi vom face un alt turn. Asta nu înseamnă să-i dăm cuiva care este reprezentat de d-l Pui în consiliul local, cum a spus şi dânsul, i-a pomenit şi numele, nu înseamnă să-i dăm 3 ani, 5 ani sau 7 ani, că aşa doreşte dânsul. Propun amânarea materialului.
D-l consilier Pui: - domnule Maior, dv. aţi închiat cu Primăria un P.F.A. Dv. sunteţi însărcinat de dl. primar să le răspundeţi târgumureşenilor.
D-l consilier  Sabău: - supun la vot amânarea proiectului de hotărâre.
Cine este pentru? – 6 voturi (Maior C., Roman I., Gujan L., Matei D., Fărcaş I., Urcan Gh.)
Cine este împotrivă? – 12 vot 
Cine se abţine? - 2 abţineri ( Loghin L., Puiac C.)
Proiectul de hotârâre  nu s-a amânat.
D-l consilier  Sabău: - supun la vot  proiectul de hotărâre în varianta din mapă, propunerea d-lui Pui, adică 3 ani.
Cine este pentru? – 5 voturi (Ciotlăuş I, Pui S, Puiac C, Sîmpălean D., Sabău-Pop O.)
Cine este împotrivă? – 11 voturi 
Cine se abţine? - 4 abţineri ( Loghin L., Fărcaş I., Gujan L., Matei D.)
Respins.
D-l consilier  Sabău: - supun la vot  proiectul de hotărâre în varianta propusă de dl. Bakos.
Cine este pentru? – 13 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Maior C., Urcan Gh., Roman I.)
Cine se abţine? - 4 abţineri ( Loghin L., Fărcaş I., Gujan L., Matei D.)
Respins.
D-l consilier  Sabău: - supun la vot  proiectul de hotărâre în varianta propusă de d-l  Jozsa.
D-l consilier Peti: - dacă azi nu prelungim acest contract, el va sta acolo fără să plătească nimic primăriei. Asta dorim? Să stea acolo fără plată? Eu propun să dublăm redevenţa şi să-l lăsăm acolo până construim turnul nostru.
D-l consilier  Sabău: - supun la vot  proiectul de hotărâre în varianta propusă de dl.  Jozsa.
Cine este pentru? – 13 voturi
Cine este împotrivă? – 4 voturi  (Maior C., Matei D., Urcan Gh., Roman I.)
Cine se abţine? - 3 abţineri ( Loghin L., Fărcaş I., Gujan L.)
Respins.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu