luni, 7 mai 2012

COREEA DE NORD – Curiozităţi

Este denumită oficial Republica Populară Democrată Coreeană, fiind un stat situat în estul Asiei, în partea de nord a peninsulei Coreea. Se  învecinează la nord cu China (1416 km de graniţă) şi Rusia (19 km de graniţă), iar în sud cu Coreea de Sud (238 km de graniţă). Frontiera cu Coreea de Sud este foarte puternic militarizată, fiind supravegheată de peste un milion de soldaţi.
NATURA. Coreea de Nord prezintă două faţade maritime, Marea Galbenă în V şi Marea Japoniei în E. Relieful este variat, predominant muntos (peste 70% din suprafaţă se află la peste 500m alt). Munţii se întâlnesc în N, la graniţa cu China (alt. max. 2750 m) şi în E (Munţii de Diamant, alt. max. 1638 m), între ei întrepunându-se podişuri vălurite cu alt. care trec de 1000 m (Kaema, Musan). Câmpiile însoţesc ţărmul celor două mări, mai extinsă, în fapt prelungită în bazinul râului Taedong, fiind câmpia vestică. Clima este influenţată de configuraţia reliefului şi de acţiunea musonilor (ierni aspre şi veri cu precipitaţii bogate). Pădurile cu esenţe caracteristice (cedrul coreean, arţarul coreean, pinul roşu, molidul de Aian) acoperă peste 2/3 din teritoriu, iar fauna include urşi bruni, tigri de Ussuri, leoparzi.
POPULAŢIA. Peste 23 milioane loc. (1950: 9740000; 1970: 13800000), natalitate 23,5‰, mortalitate 5,4‰; pop. urbană 67%. Capitala şi cel mai mare oraş este Phenianul (aproape 3 milioane loc.). Orase principale (mii loc.): Chongjin (820), Hamhung (710), Kaesong (370), Wonsan (280), Sinuiju (240). Este una dintre cele mai omogene etnic şi lingvistic din lume (coreeni 99%), cu un număr foarte mic de chinezi, japonezi, vietnamezi, sud-coreeni şi europeni. Minoritatea principală o formează chinezii (1%). Bine populate sunt cele două zone litorale şi câmpia din SV (peste 200 loc./km²). Culte: religii tradiţionale sunt budismul confucianismul, şamanismul.
ISTORIA. În antichitate, pe teritoriul Coreei de Nord se aflau mai multe regate, cel mai mare şi mai puernic fiind Goguryeo (37 î.Hr-668 d.Hr) ce se întindea din Manciuria până în nordul actualei Coreei de Sud. După eliberarea Coreei de sub ocupaţia japoneză la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Coreea a fost împărţită de Naţiunile Unite în două părţi delimitate de paralela 38. Coreea de Nord urma să fie administrată de către URSS, iar Coreea de Sud de către SUA. Istoria Coreei de Nord începe, astfel, prin proclamarea unei Republici Populare în 1948.
În anul 1950, Coreea de Nord cucereşte cea mai mare parte din Coreea de Sud, declanşând Războiul din Coreea. Coreea de Nord va fi sprijinită de China şi URSS, iar Coreea de Sud de către SUA şi ONU. Războiul se va încheia cu un armistiţiu în 1953, Coreea fiind împărţită şi azi în Coreea de Sud şi Coreea de Nord de-a lungul paralelei de 38 de grade.
Constituţia adoptată la 9.9.1948 proclamă Republica Populară Democrată Coreeană, care sub conducerea liderului comunist Kim Ir Sen  şi a P. Muncii, partid unic, trece la edificarea socialismului. Prim-min. (1948-72), iar din 1972  preşedinte al republicii, Kim Ir Sen, creatorul gândirii „ciuce” (independenţă totală în domeniile politic, militar, social, ideologic etc.), ce stă la baza dezvoltării întregii societaţi nord-coreene, este de la înfinţarea statului, atotputernicul, omniprezentul şi necontestatul conducător, înconjurat de un cult al persoanei cvasireligios.
Contactele şi relaţiile dintre cele două state coreene rămân timp de aproape patru decenii complet îngheţate, admiterea lor în sept.1991 în ONU reprezentând o tardivă recunoaştere oficială în viaţa internaţională. În conflictul ideologic sino-sovietic din anii 60-70, R.P.D.C. păstrează o poziţie echidistantă, încercând apoi în anii 80 o deschidere timidă  în direcţia Japoniei şi a lumii occidentale, pentru a se regăsi după 1990 într-o izolare internaţională crescândă. Primul contact oficial la nivel înalt între cele două state coreene are loc cu ocazia vizitei la Seul a prim-min. nord-coreean la 4.9.1991 un „ Acord pentru reconciliere, neagresiune şi colaborare între Nord şi Sud.
 La 24.12.1991 Kim Jong Il, fiul lui Kim Ir Sen, devine comandant suprem al forţelor armate nord-coreene. De la moartea lui Kim Ir Sen postul de preşedinte de stat nu a mai fost ocupat, acesta fiind declarat preşedinte etern.
Privind funcţiile publice, acestea sunt ocupate, după cum scrie în constituţie, conform centralismului democratic. La alegeri, candidaţii, toţi susţinuţi de către partid, sunt aleşi cu 100% din voturi, cu o participare la vot de practic 100%.
Privită din Occident, Coreea de Nord este „cea mai pură formă de totalitarism pe care mintea umană a inventat-o vreodată. Statul este caracterizat de un cult al personalităţii cvasireligios, o politică oficială de o xenofobie feroce, şi prezenţa unui sistem de lagăre de concentrare. Există raporturi credibile despre experimente chimice făcute pe prizonieri politici. Salariul unui dascăl din Coreea de Nord ajunge cât să-şi cumpere maximum două kilograme de orez.
Coreea de Nord, sub conducerea lui Kim Jong Il,  a testat rachete cu rază lungă de acţiune şi două arme nucleare, atrăgându-şi sancţiuni internaţionale.
Actualmente Coreea de Nord dispune de cinci tipuri de rachete, incepand cu faimoasele Scud, de fabricaţie sovietică. Raza lor de acţiune este de 700 de kilometri. Urmează proiectilele No-dong, capabile să lovească ţinte aflate la 1000 de kilometri depărtare, cum ar fi Japonia. Următoarele rachete - Taepodon 1, X şi 2 - au o rază de acţiune cuprinsă între 2.000 şi 6.000 de kilometri, ameninţând direct Statele Unite.
 ECONOMIA. Este de tip centralizat, nereuşind să producă suficientă hrană şi produse de consum pentru populaţie. Cu excepţia, notabilă, a hidrocarburilor, R.P.D.C. dispune de variate resurse de subsol (huilă, grafit, magneziu, minereuri de fier, metale rare şi preţioase, fosfaţi ş.a.), de un important potenţial hidroenergetic (10000 MW) şi de un bogat fond forestier. lndustria dezvoltată susţinut în ultimele decenii, are o structură diversificată, de la oţel, maşini-unelte, îngrăşăminte chimice, la textile, confecţii şi produse alimentare.
Agricultura antrenează 40% din populaţia activă, dispune de o vastă reţea de canale de irigaţii şi e specializată în culturi de cereale: orez, porumb, mei, fiecare ocupând 37%, 19% şi, respectiv, 19% din suprafaţa cultivată. Cultura plantelor tehnice (soia, tutun, bumbac), a legumelor, fructelor completează oferta pentru piaţa internă.
Doar 20 la sută din teritoriul Coreei de Nord poate fi folosit pentru culturile agricole. Mai exact, două milioane de hectare, dintre care 1,5 milioane cultivate cu orez, trebuie să hrănească 23 milioane de oameni. Creşterea animalelor are un rol secundar, în schimb pescuitul este activ (peste 1,5 mil.t/an).
Reţeaua feroviară, este racordată din 1987 direct, fără transit prin China, celei sovietice (ruseşti)-este electrificată în proporţie de 80%. Restrângerea ajutorului sovietic (rus) şi abandonarea în 1991 a sistemului barter de către China (principalul furnizor de petrol al R.P.D.C.) a creat dificultăţi economiei ţării.
Exista numai 4500 km de căi ferate, din care 2700 sunt electrificate. Unele căi navigabile interne se folosesc pentru comerţ, iar principalele porturi oceanice sunt Chongjin, Hungnam şi Wonsan, pe coasta Mării Japoneze şi Haeju pe coasta Mării Galbene.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu