vineri, 24 februarie 2012

Proiect privind măsuri de stopare a cerşetoriei în municipiul Tîrgu Mureş

E X P U N E R E     D E     M O T I V E

privind aprobarea şi stabilirea unor măsuri de stopare a cerşetoriei în municipiul Tîrgu Mureş

Problema cerşetoriei este complexă, fenomenul fiind specific aglomerărilor urbane deoarece mediul stradal oferă alternative de obţinere a unui venit imediat prin simpla apelare la mila publică.
Există prea puţine locuri în care să nu-i vezi cu mâna întinsă. Dacă nu sunt mulţumiţi de mărunţişul pe care îl dai, încep să înjure, să te scuipe sau chiar să te îmbrâncească.
Fiecare are zona lui de activitate, fiecare cu povestea lui de viaţă, căutând să impresioneze trecătorii.
Potrivit ultimelor statistici, fenomenul cerşetoriei este în continuă creştere, atât în Europa cât şi în România şi implicit în municipiul Tîrgu Mureş. Cele mai multe dintre persoane nu au domiciliul legal sau reşedinţa stabilită pe raza oraşului, provenind din zonele limitrofe.
Codul Penal prevede că cerşetoria este o infracţiune care aduce atingere unor relaţii privind convieţuirea socială şi cu toate acestea instanţele judecătoreşti nu consideră că fapta de cerşetorie constituie pericol social, neexistând nicio condamnare în acest sens.
Cerşetoria poate fi faţa invizibilă a clanurilor criminale, a reţelelor foarte bine organizate ce ascund de cele mai multe ori exploatarea copiilor, abuzul fizic, psihic şi sexual, abuzul prin neglijare.
Abuzurile însoţesc şi acompaniază copiii care cerşesc sau copiii cerşetorilor, chiar dacă faptele nu se petrec în faţa noastră, ei fiind expuşi în chip de victime, în locurile aglomerate din Tîrgu Mureş.
Cerşetorii îşi influenţează afectiv publicul ţintă, iar cei care dau, dau fie pentru că sunt impresionaţi, atinşi emoţional, fie datorită unui proces de identificare sau asociere cu o persoană aflată în nevoie, fie ca şi o promisiune de răscumpărare a faptelor mai puţin bune prin aceste fapte bune şi preamilostive. A da bani cerşetorilor înseamnă a încuraja cerşetoria. Este aceasta o faptă bună? Dacă da, pentru cine anume? Este greu de măsurat satisfacţia sufletească a celui care dă sau sentimentul de superioritate şi de putere pe care îl simte acela care îşi face milă cu un „nenorocit” al soartei. Dar dacă întreaga comunitate nu se va implica în prevenirea şi eliminarea acestui fenomen, acesta se ve perpetua la nesfârşit.
Cerşetorul este cel care cere în mod obişnuit cere bani sau alte bunuri, fără a fi social responsabil de propria subzistenţă şi  fără să ofere în schimb o valoare echivalentă. Contrar unei prime şi superficiale impresii, cerşetoria nu e o stare în care individul este condamnat la o continuă luptă pentru supravieţuire. Se poate vorbi de o adevarata strategie de marketing şi în cazul cerşetoriei, ca o modalitate de controlare a hazardului, de forţare a acestuia. Este esentială alegerea unei poziţii, un loc strategic, un scenariu impresionant, pentru maximizarea profitului şi nu în ultimul rând imaginea pe care o expune cel care cere, cerşetorul. Sunt cunoscute şiretlicurile la care recurg cerşetorii pentru a stimula mila publică.
Scopul acestei iniţiative este de a  elabora, dezvolta şi implementa un program care să asigure prevenirea şi diminuarea cerşetoriei prin cooperarea între mai multe instituţii şi organizaţii şi un program strategic coerent, cu obiective pe termen scurt, mediu şi lung, adresate atât grupului ţintă, cât şi comunităţii tîrgumureşene.


Pentru atingerea scopului propus, este importantă atingerea următoarelor obiective:

Pe termen scurt:
§  stabilirea unui grup de lucru, în care să fie implicată şi societatea civilă, în special organizaţii non-guvernamentale furnizoare de servicii sociale persoanelor defavorizate şi de apărare a drepturilor omului;
§  elaborarea unei strategii comune de lucru;
§  realizarea unei analize situaţionale;
§  crearea unei baze de date cu persoanele care practică cerşetoria;
§  punerea în legalitate a persoanelor care cerşesc, în ceea ce priveşte actele de identitate;
§  iniţierea unei campanii publice de sensibilizare şi conştientizare a opiniei publice cu privire la pericolele sociale ale cerşetoriei şi de a nu oferi bani cerşetorilor;
§  editarea unor afişe cu caracter preventiv şi informativ ce vor fi expuse în comunitate;
§  desfăşurarea de sesiuni de informare în lăcaşurile de cult şi în unităţile de învăţământ.
Pe termen mediu:
§  cunoaşterea situaţiei reale a minorilor şi a persoanelor majore care practică cerşetoria pe raza municipiului Tîrgu Mureş şi monitorizarea fenomenului;
§  creşterea sentimentului de siguranţă publică în municipiu şi prevenirea comiterii unor infracţiuni de către persoanele care cerşesc;
§  sensibilizarea autorităţilor locale, precum şi sprijinirea acestora şi a iniţiativelor societăţii civile pentru a sprijini funcţionarea adăposturilor şi a centrelor de zi, la nevoie crearea de noi centre sociale.
Pe termen lung:
§  diminuarea numărului de persoane care practică cerşetoria;
§  creşterea capacităţii de intervenţie a instituţiilor guvernamentale şi neguvernamentale de a oferi suport acestor categorii defavorizate de persoane;
§  reintegrarea socială a persoanelor care cerşesc şi acordarea de sprijin copiilor cerşetori şi familiilor acestora aflate în situaţie de dificultate.


H O T Ă R Â R E A   nr. _____
din___________________ 2012

privind aprobarea unor măsuri de diminuare a săvârşirii unor fapte ce întrunesc o parte din elementele constitutive a infracţiunii de cerşetorie


Consiliul local municipal Tîrgu-Mureş, întrunit în şedinţă ordinară de lucru,

Văzând expunerea de motive nr. ________din ________2012 prezentată de consilierul local Pui Sebastian Alexandru, privind aprobarea şi stabilirea unor măsuri de stopare a cerşetoriei în municipiul Tîrgu-Mureş,
În temeiul art. 36, alin. (1),  alin. (2) lit. „d”, alin. (6) lit. „a”, art. 45, alin. (1) şi art. 115 alin. (1) lit. b din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată,

H o t ă r ă ş t e ,

Art. 1. (1) Se constituie Grupul de lucru al municipiului Tîrgu-Mureş pentru stabilirea unor măsuri de diminuare a  săvârşirii unor fapte ce întrunesc o parte din elementele constitutive a infracţiunii de cerşetorie, în următoarea componenţă:
Dl._____________  - viceprimar
Poliţia Locală Tîrgu-Mureş – dir. Bretfelean Valentin
Serviciul Public de Evidenţa Informatizată a Persoanei – dir. Chera Cristian
Serviciul Public de Asistenţă Socială – dir. Maior Marta
Administraţia Domeniului Public – dir. adj. Moldovan Florian
_______________ consilier
_______________ consilier
_______________ consilier
_______________ consilier
 (2) Grupul de lucru va invita la acţiunile organizate reprezentanţi ai autorităţilor publice cu atribuţii în domeniu spre realizarea unor activităţi cu finalitate, conform atribuţiilor legale.
 (3) Grupul de lucru va fi coordonat de către  viceprimarul desemnat conform alin. 1 al art. 1, secretariatul acestuia funcţionând în cadrul Poliţiei Locale Tîrgu-Mureş.

Art. 2. Grupul de lucru va întocmi un plan de acţiuni  cu privire la stabilirea unor măsuri de diminuare a săvârşirii unor fapte ce întrunesc o parte din elementele constitutive a infracţiunii de cerşetorie, plan ce se va supune aprobării Consiliului local.

Art. 3. De executarea prezentei hotărâri răspunde Grupul de lucru constituit conform art. 1 al prezentei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu