duminică, 4 decembrie 2011

SFÂNTUL NICOLAE

Zilele speciale din cursul unui an liturgic sau bisericesc poartă numele de sărbători. Sărbătorile creştine sunt împărţire din punct de vedere al învăţăturii şi al Liturgicii Bisericii noastre strămoşeşti în Praznice Împărăteşti sau Sărbători Domneşti, Sărbători închinate Maicii Domnului, Sărbători închinate sfinţilor, sărbători ale Îngerilor şi ale Sfintei Cruci şi, nu în ultimul rând, Sărbătoarea săptămânală. Fiecare categorie de praznic enumerată mai sus, îmbogăţeşte prin specificul său, tezaurul sfânt al Sfintei noastre Biserici.
         Luna Decembrie însă pare a fi una dintre cele mai aşteptate, atâta vreme cât abundă în sărbători care mai de care mai aşteptate.
         Prima dintre ele este ziua de 6 Decembrie, când este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae. El a rămas cunoscut ca
prietenul copiilor şi al celor săraci. Numele său s-ar traduce din limba greacă „cel care biruieşte popoarele”. Sfântul Nicolae a trăit la sfârşitul secolului al III-lea, până la jumătatea celui de-al IV-lea. A fost episcop în Mira Lichiei. În vremea sa, un om important a rămas sărac şi, pentru că un necaz nu vine niciodată singur, era şi văduv.  Acest om avea trei fete, de creşterea cărora a fost nevoit să se ocupe singur după mutarea soţiei lui la cele veşnice. Neavând acest om cele necesare pentru a-şi căsători cele trei fete, a hotărât pe ascuns să le vândă. Dumnezeu însă, a căutat să-i vină în ajutor şi l-a trimis ca o binecuvântare pe Sfântul Nicolae, care, aflând despre greaua încercare prin care trecea această familie a luat într-o noapte o legătură mare de galbeni şi a aruncat-o noaptea pe fereastra casei, apoi s-a întors la casa lui, fără ca tatăl fetelor să ştie cine i-a făcut acest bine. Acei bani îi ajungeau pentru căsătoria primei fete, astfel că omul a căzut în genunchi şi i-a mulţumit Lui Dumnezeu care l-a salvat de la nelegiuire, cerându-i iertare pentru gândul său păcătos.
După un timp, aflând Sfântul Nicolae că acest tată şi-a căsătorit prima fată, i-a venit iarăşi în ajutor pentru a se putea căsători şi cea de a doua. Omul nostru s-a minunat pentru binecuvântarea primită şi a procedat întocmai ca de prima dată, în plus s-a pus la pândă pentru a-şi descoperi binefăcătorul. El se ruga fierbinte pentru ca Dumnezeu să-i descopere omul atât de iubitor. Nu după multă vreme, când Nicolae a venit cu punga de galbeni pentru cea de a treia fată, tatăl ei a alergat în urma lui, i-a mulţumit căzând în genunchi, dar Sfântul Nicolae i-a poruncit să nu spună nimănui.
Dar Sfântul Nicolae aduce şi nuieluşe pentru cei mai puţin cuminţi. Acest fapt îşi are originea într-una din faptele petrecute la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325. Atunci a fost combătută erezia lui Arie, care spunea că Mântuitorul Iisus Hristos nu este Dumnezeu adevărat, ci doar un supra-Om, sau prima creatură a Tatălui. Pentru că nu a renunţat sub nici un chip la erezia sa, Arie a primit câteva palme de la Sfântul Nicolae, în faţa a 317(cu Sfântul Nicolae 318) episcopi. A murit la 6 Decembrie 342.
SĂRBĂTORI FERICITE ŞI BINECUVÂNTATE TUTUROR!!!
LA MULŢI ŞI FERICIŢI ANI!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu