luni, 12 august 2013

Comedie la şedinţele Consiliului Local Tîrgu-Mureş (III)



PROCES – VERBAL

Încheiat cu ocazia şedinţei  ordinare a Consiliului local municipal
Tîrgu-Mureş din data de 11 iulie  2013

La începutul şedinţei sunt prezenţi 18  consilieri locali.  In timpul şedinţei au sosit d-nii consilieri Peti A şi Soos Z. - sunt prezenţi  20 consilieri locali.
Absentează domnii consilieri Sabău Olimpiu, Gujan Lucian şi Brişcaru  Cornel.
D-l consilier Maior: - doamnelor şi domnilor, stimaţi consilieri, permiteţi-mi să deschid lucrările şedinţei ordinare a Consiliului local municipal Tîrgu-Mureş, din data de 11 iulie 2013.
Ordinea de zi a şedinţei de cuprinde 37 de puncte, alături de care mai avem 6 puncte în regim de urgenţă.
Propun ca punctul nr. 1 în regim de urgenţă să-l discutăm la început, în rest, rămân la fel materialele din Convocator, plus cele în regim de urgenţă.
Supun la vot ordinea de zi cu modificarea propusă.
Cine este pentru? – 14 voturi
Cine este împotrivă? -
Cine se abţine? – 2 abţineri (Loghin L., Sîmpălean D.)
Nu au votat d-nii consilieri Ciotlăuş I. şi Pui S.
D-l consilier Pui: - având în vedere că la data de 4 iulie a expirat contractul de prestări servicii încheiat între Primăria Tîrgu-Mureş şi PFA Maior Sergiu Claudiu,
cu nr. 241 din 05.07.2012 solicit public ca dl. Maior Sergiu Claudiu să-şi definească poziţia în cadrul Consiliului local Tîrgu-Mureş şi a primăriei, pentru că şi la această oră acceptă să fie consilierul personal al primarului, neavând atribuţii în acest sens, dar aşa cum ştiţi, el rezolvă totul, ceea ce induce în eroare populaţia oraşului şi la ora actuală. Vă întreb, domnule Maior, ce aveţi de gând să faceţi în continuare? De asemenea, vă rog public să fie prezentat public contractul încheiat între dv. adică dl. Maior Claudiu şi d-l avocat Ghere Vasile, pe banii primăriei, precum şi modul de plată.
D-l consilier Maior: - am promis că nu o să intru în tot felul de jocuri pe care încercaţi să le faceţi.
În ce priveşte starea mea de fapt, eu mă bucur dacă spuneţi că le rezolv pe toate. O să le rezolv şi de acum înainte, atât cât pot, dar tot împreună cu ceilalţi consilieri locali pe care-i consider partenerii mei de lucru, începând de la UDMR, PSD, PDL şi mai puţin PNL.
În ceea ce priveşte contractele, vă promit că le voi publica unde doriţi dv., faceţi-mi adresă în scris, dacă doriţi la Nepujsag, la Cuvântul liber, unde doriţi dv.
În ceea ce priveşte contractul meu cu dl. Vasile Ghere, consider că nu vă mai deschid un dosar penal pe care să-l pierdeţi, pentru că ce aţi spus s-a înregistrat.
D-l consilier Jozsa: - din punctul de vedere al UDMR-ului a fost o solicitare din partea d-lui viceprimar Peti să-l aşteptăm să sosească şi propun o pauză până când ajunge dânsul.

P A U Z Ă
Punctul nr. 19 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind aprobarea alocării de la bugetul local a sumei de 1.200.000 lei pentru sezonul competiţional 2013 – 2014, în vederea continuării asocierii dintre Municipiul Tîrgu Mureş şi Clubul Sportiv Universitar din Tîrgu Mureş:
D-l consilier Maior: - urmează o serie de materiale – 19, 20, 21, 22 şi 23, privind asocierile sportive, o să-i dau cu vântul d-lui primar.
D-l primar Florea: - domnilor consilieri şi dragi oaspeţi spontani. Aş vrea să  mă înţelegeţi foarte bine ca ordonator de credite. Când spun asta, aţi simţit pe pielea dv. promisiunea pe care împreună cu consiliului local din 2000-2004 am făcut-o spre a aduce satisfacţie iubitorilor sporturilor, dar mai ales părinţilor, că vom încuraja sportul târgumureşean de maniera sportului de masă pentru sănătatea copiilor prin reaşezarea bazelor şi prin stârnirea tuturor energiilor din sport pentru a aduce Tîrgu-Mureşul la înălţimea la care am dorit noi consiliul local şi la visau domnii antrenori. Cum am făcut şi în 2000-2004 cu rezerve puţine şi cu îngăduinţa dv. că nu am putut sprijini cât a trebuit, dar am promis că treptat se vor revigora toate sporturile încât copiii să aibă cea mai mare satisfacţie în care li se predă o ştachetă din mers, pentru a putea să nu fie doar în faţa calculatorului. În sensul acesta alocările bugetare an de an, a bazelor sportive, încurajarea sportului de masă, uitaţi-vă grija faţă de copiii de la creşe până şi acum cu atitudinea stomatologică pe care o avem faţă de ei, este preocuparea principală a copilului. De aceea, eu cred că ieşirea iresponsabilă a preşedintelui Consiliului judeţean şi împreună cu politrucii de a dicta ei cum cred şi cum vor, asupra  sportului târgumureşean, în funcţie de cum îi fluieră tribuna, vă garantez că nu se va întâmpla în Primăria Tîrgu-Mureş şi vă spun ca ordonator de credit. Degeaba domnii consilieri se vor certa, pentru că pixul  la mine va rămâne atâta timp până când voi vedea responsabilitate în consiliul local; care a existat şi de partea românilor şi de partea maghiarilor. Diavolul e băgat de un an şi ceva. Vă rog cu mare responsabilitate să luaţi poziţie faţă de o serie de lucruri care aduc atingere gravă Tîrgu-Mureşului, pentru că nu numai în domeniul sportului se întâmplă, ci s-a întâmplat şi în ce înseamnă elitele intelectuale. Mă bucur de sportivi că aţi dat dovadă de spirit civic venind aici să vă apăraţi un drept câştigat. Nu au făcut acelaşi lucru rectorii universităţilor, deşi au dus munci de lămurire masivă împotriva boicotului ca oraşul să devină oraşul tehnologic şi oraşul de vârf în cercetare medicală. Regret că nu au fost nici ei aici. Probabil o să-i vedeţi pe stradă dacă nu, o să vă ajutăm, ca cei care vor fi împotriva la tot ce e corect şi bun să înţeleagă că nu e campanie electorală, nu am nevoie de un vot câştigat prin minciună sau hoţie ca altădată, m-aţi cunoscut de fiecare dată că atunci când am promis ceva am realizat, şi deşi nu mi-a fost partidul de suflet UDMR-ul dar am reuşit cu UDMR-ul responsabil de atunci şi le mulţumesc consilierilor care se regăsesc şi acum, că am reuşit să trecem proiecte importante.
În ceea ce înseamnă viitorul Tîrgu-Mureşului în proiectul şi aici sunt dator să vă fac această prevedere, în cele 6 mari proiecte regionale care vor avea finanţare 2014-2020 sume importante Tîrgu-Mureşul are în partea sportivă un loc bine definit ca centru olimpic de interes naţional, este lucru pentru care luptăm de 6 ani, bucăţică de bucăţică, pietricică după pietricică, ca Tîrgu-Mureşul să rămână elita sportului târgumureşean adică românesc, dar nu numai, ci şi internaţional. Cu sportivii doresc să mă întâlnesc, că programaţi o întâlnire cât mai repede, pentru a detalia proiectul Tîrgu-Mureş centru olimpic, unde sunt toate sporturile, unde vă întâlniţi cu toţi competitorii şi unde Tîrgu-Mureşul va sta între elite şi nu în oficinele de partid. Azi regret că a trebuit să fiţi aduşi aici fiindcă s-au făcut trocuri politice pentru a nu se vota decât cum vrea unul şi cum vrea altul. Dau exemplu baschetul, m-aţi văzut când am venit, echipa am încurajat-o din galerie. Nu m-aţi văzut să fac poză de familie la masa în care sunt neplătitorii. Dacă-i întrebaţi pe cei care se prefăceau că aplaudau echipa, întrebaţi-i câi bani au dat, deşi conturile lor sunt uriaşe. Să ştiţi că aşa vom proceda şi de acum încolo. Am promis că voi ajuta sportul să prindă cheag, să se aşeze 2-3 ani în elite după care îmi veţi demonstra că sportul îl puteţi şi cofinanţa dv. ajutându-vă din mers. Aţi convenit, e o relaţie corectă şi mă bucur că aţi subscris la acest lucru. Eu cred că materialul, d-nii consilieri probabil se vor gândi de două ori, pentru că în momentul în care anul trecut le-am spus să fie atenţi şi la capitolul venituri, tot trocurile politice au făcut ca Tîrgu-Mureşul să nu-şi încaseze veniturile, pentru că au votat împotrivă. Eu îi îndemn la responsabilitate, vă rog dv. să procedaţi că inteligenţa şi fairplay-ul sportivilor, pentru că nu vom lăsa sportul în momentul în care a încept, dau exemplu polo care e cel mai tânăr şi care normal că nu-l vom lăsa abandonat când ştim că acum s-a ridicat aproape pe mal; sau ceilalţi care aţi pornit pepinierele, şi mai mult ceea ce v-am promis, pornirea atletismului. Cu asta v-am dat garanţia, îmi pare rău de ieşirile iresponsabile din Consiliul judeţean care au spus că vor determina politic să se voteze împotriva sportului, crezând d-l Dobre că popularitatea mea se bazează pe minciună sau pe furtişaguri sau pe lecţii făcute copiind de la alţii. Nu. Ne-am făcut lecţiile cu asiduitate, mi-am meritat şi vă mulţumesc pentru a patra încredere pe care mi-aţi alocat-o şi nu vă voi face de minune acum, că circul politic încearcă să domine şi Tîrgu-Mureşul. Vă mulţumesc şi vă doresc succes sportivilor şi văm găsi modalităţile în care să fim corecţi şi loiali faţă de ceea ce faceţi dv. şi  cel mai important pentru copiii părinţilor din Tîrgu-Mureş.
D-na viceprimar Ciotluăş: - vă felicit d-le primar pentru încrederea pe care o acordaţi sportului, vreau să vă spun dragi suporteri, jucători, mă bucur şi salut prezenţa dv. alături de noi, că anul acesta municipiul a acordat pentru dv. 110 miliarde lei. Tocmai am aprobat bugetul de execuţie pe trim. II – 2013, 110 miliarde lei au plecat către cluburile private. Prin urmare, sunteţi foarte sprijiniţi de către consiliul local, nu de către d-l primar.
Eu propun să amânăm proiectele de hotărâre de azi, pentru că contractele de asociere contravin prevederilor legale. Pentru că în ultimii 3 ani s-au încheiat aceste contracte de asociere pe care s-au decontat peste 10 milioane de euro pe care cu siguranţă fiecare dintre dv. nu aţi beneficiat de ei. Marea majoritate au plecat la FCM şi au fost administraţi de d-na Maior, mama d-lui Maior. Dar asta nu contează. Ceea ce contează este că legea spune clar că banii aceştia merg în anumite direcţii clare specificând pe fiecare capitol de cheltuieli  unde merg  banii, adică să ajungă la dv., nu în buzunarele altor gestionari.
Trebuie să luaţi act de prevederile legale şi de o adresă pe care o aveţi de la Instituţia Prefectului care ne notifică faptul că se consideră ajutor de stat şi nu poate fi acordat în orice condiţii. Eu nu sunt împotriva finanţării, dar trebuie să reluăm contractele de asociere, să stabilim foarte clar parametri de performanţă pe care-i cerem de la fiecare club în parte, iar toţi jucătorii să beneficeze de acei bani, nu doar administratorii.
D-l primar Florea: - faţă de Curtea de Conturi, de D.N.A., P.N.A., am răspuns de 12 ani. Reclamaţiile au mers de 12 ani, să nu cumva să credeţi că am o oarecare jenă în a vă aloca banii. Asta e treaba mea, eu dau cu subsemnatul, eu am fost verificat şi nu consilierii. Asta ca să înţelegeţi că nu e nicio oprelişte. Tertipurile acestea pe care le-aţi văzut sunt clar îndreptate împotrivă de a nu susţine, exact după principiul omorâm tot ca să reziste unii. Cât priveşte doamna, nu are nicio însărcinare de viceprimar, nu i-am dat nici un atribut dintr-un considerent foarte clar. Primarul trebuie să dea socoteală în faţa cetăţenilor. Sunteţi cetăţenii pe care azi mă bazez să vă dau informaţie corectă. Doamna a lucrat în câteva locuri, în câteva domenii de activitate în care are mari probleme cu conturile. Nu primarul are probleme cu conturile. Asta v-o spun că e treaba dv. să vă interesaţi. În ce priveşte reclamaţia d-lui Maior şi a mamei lui, îi recomand să o dea în judecată. În rest, rămâne, cum ne-am înţeles.
D-l consilier Maior: - aş vrea să-i mulţumesc d-lui Benedek că trei mandate la rând a fost constant în ceea ce priveşte sportul.  E normal să-i mulţumesc, chiar dacă azi o să aibă necaz că votează pentru şi materialul va cădea.
D-l consilier Benedek: - eu sunt supărat că am ajuns să avem aceste discuţii despre sport. Consiliul local a avut o strategie în privinţa sportului, acum 8 ani nu exista sport în Tîrgu-Mureş deşi au fost tradiţii în acest oraş, handbalul –campion naţional, volei – campion naţional, polo – campion naţional, foltbalul – locul II, deci au fost rezultate în trecut, dar am ajuns că de câţiva ani nu a mai fost nici un rezultat. Atunci am hotărât în cadrul consiliului ca bazele sportive existente care erau distruse, să le preluăm. Asta a fost primul pas. Al doilea pas a fost ca aceste baze sportive să le renovăm. Asta se datoreşte în mare parte consiliului local care a avut o atitudine pozitivă faţă de sport. După ce am renovat aceste baze sportive, al treilea pas a fost să atragem copiii, dându-le nişte exemple. Acum urmează un pas important şi sunt de acord aici cu d-na Ciotlăuş, trebuie să regândim aceste lucruri, să nu luăm o hotărâre pripită. Şi eu sunt de acord să amânăm aceste materiale, dar să revenim cât mai repede asupra lor.
D-l consilier Maior: - încerc să fac o mică retrospectivă a ceea ce înseamnă 12 ani de sport, ce înseamnă în Tîrgu-Mureş să baţi palma ieri cu colegul tău viceprimarul şi să-ţi spună că dacă se reduce la jumătate la toate cluburile, voi vota pentru, ce înseamnă să primeşti azi ordin de la Dobre care în campania electorală a călcat pe un anumit însemn al unui club şi a spus că nu se lasă până nu-l distruge; cu martori de faţă. Poate o să înţelegeţi ce înseamnă cu adevărat sportul în Tîrgu-Mureş şi minciunile pe care le-aţi auzit. În 12  ani, vreau să-i rog pe domnii de la PNL să ne spună de câte ori au votat pentru sport şi cu ce au ajutat, împreună cu dl. Dobre, sportul târgumureşean. O să vă spun eu  de câte ori. O dată, d-l Pui, un  vot; după care şi l-a retras spunând că a greşit. Dar  a avut tupeul să vine să spună să-i dăm abonamente să intre gratuit la fotbal; lucruri pe hârtie. Are tupeul acum să vină să vă povestească tot felul de minciuni. Haideţi să mergem mai departe. Ni s-a spus acum că s-au votat banii dv. Aşa a spus d-na Ciotlăuş. Punctul 11 privind aprobarea contului de execuţie a bugetului unităţii administrativ teritoriale - Municipiul Tîrgu-Mureş pe anul 2012, următorul material, contul de execuţie pentru 2013. Să vă spun cel mai mare banc pe care vi l-a spus azi. La începutul anului când s-a votat bugetul şi trebuie să mulţumim celor de la UDMR chiar dacă azi trebuie să voteze politic, mânat de d-l Dobre şi d-l Borbely. Când s-a votat bugetul municipiul Tîrgu-Mureş, consilierii PNL şi PSD au plecat din sală şi nu au votat nici un leu buget pentru pensionari, pentru transport. Acesta sunt adevăruri. Mai mult, telefonul, în momentul în care au venit la sală a funcţionat, după care au părăsit sala. Trebuie să-l felicit pe d-l Peti chiar dacă acum trebuie să-l cert că îşi uită cuvântul de la o zi la alta, chiar dacă a primit telefon, a rămas şi a votat şi a fost sancţionat pentru acest lucru. Se pare că sancţiunea dată de d-l Dobre care este la conducere şi la care trebuie să-i ţină spatele în anumite instituţii publice, se pare că funcţionează mai bine decât omenia, cinstea, cuvântul şi tot ceea ce înseamnă cinstit în Tîrgu-Mureş. Vă mai spun un  lucru, aveţi aici hârtia semnată,  că d-l Peti ştie ce aţi semnat ieri şi ştie ce am discutat, dar azi o să mintă la vot. Poate că azi o să aibă o pierdere de memorie şi de mâine îşi revine când primeşte alt ordin. Vreau să ştiţi că în Tîrgu-Mureş sportul va continua, că va dori sau nu d-na Ciotlăuş cu Dobre. Chiar dacă va trebui să facem cutia milei să mergem din casă în casă, mă duc cu dv. şi tot mergem mai departe.    
D-l consilier Torzsok: - în conformitate cu legislaţia în vigoare, şedinţele sunt publice, am totuşi un sentiment de amărăciune şi aş ruga şefii cluburilor sau cine a adus copiii aici, să se abţină de la astfel de acţiuni, eu zic că e păcat de aceşti copii să asiste la astfel de scene. Să vină şefii cluburilor sau cu cine trebuie să discutăm, dar feriţi copii de la astfel de scene.
D-l Dan Maşca: - susţin de câţiva ani cluburi private din oraş şi aş dori să întreb câţi copii sunt la FCM şi la BC Mureş? Ni s-a răspuns că 550 şi 120. Câţi copii fac sport în oraşul acesta, în alte cluburi, care au celeaşi drepturi ca şi dv.?
Au drepturi mai bune, este singurul club care lucrează fără taxă.
Sugestia ar fi, pentru că aşa cum aveţi băiat sau nepoţi, aşa au ceilalţi zeci de mii de contribuabili din acest oraş şi ar fi bine să fie şanse egale, astfel încât toate cluburile în funcţie de câţi copii au, pentru că de fapt sunt copiii contribuabililor târgumureşeni, să poată oficial să se înscrie cu ale lor echipe, de antrenori, de părinţi, de copii, să invitaţi timp de 2 luni de zile împreună cu executivul şi să faceşi nişte criterii care să fie aplicate cât se poate de egal şi să aibă şanse egale, orice copil sau tânăr antrenor care mâine doreşte să facă un club de tir cu arcul. Este foarte important să daţi şanse egale oricărui tânăr sportiv, sau antrenor sau părinte, astfel încât să nu faceţi discriminare cu milioane date la unii şi doar aşa la ceilalţi.
D-l consilier Maior: - există la ora actuală ONG-uri care pot veni oricând să se înscrie să facă asociaţii, din păcate nu se doreşte de către anumite persoane din consiliu. 
D-l Hajnal Gyuszi: - rămân surprins de ceea ce vedem şi are dreptate d-l consilier că aşa ceva nu este pentru copii. Eu de când m-am născut am făcut sport, am reprezentat cu cinste Tîrgu-Mureşul, locul unde m-am născut şi am crescut, ţara, timp de 50 de ani.
Aş vrea mai întâi să răspund acelui domn, şi eu am copii, copilul meu a făcut tenis pe banii mei şi a fost nr. 6 mondial, şi am cărat timp de 10 şi m-am pensionat ca să pot să investesc. Familia mea timp de peste 100 de ani a susţinut fotbalul din Tîrgu-Mureş, se numeşte familia Ritz, astăzi ultima firmă înfiinţată în anii 1800 a fost desfiinţată. E mare ruşine pentru Tîrgu-Mureş, iar această familie a susţinut din banii ei fotbalul. Fotbalul nu este un sport, ci un fenomen social. Ceea ce ne înţelege că fotbalul este un sport, de mulţi ani a depăşit graniţa, iar dacă dv. nu eraţi  şi doriţi ca în 1964 să vină armata să salveze fotbalul târmureşean, este foarte trist. Tîrgu-Mureş este un oraş cultural, cu oameni civilizaţi, într-un singur punct d-na Ciotlăuş are dreptate, dacă dv. votaţi acest buget, dv. trebuie să răspundeţi încotro daţi banii, să aveţi controlul asupra lor, să puteţi cere socoteală, dar ca să nu-l votaţi, nu aveţi nici un drept, pentru că nu numai cei care sunt legitimaţi au dreptul, în Tîrgu-Mureş mai ales acum de ce aţi aprobat toate investiţiile la Week-end, bazin de înnot, cele două terenuri de fotbal, aţi scris Academia de Sport şi nu e nimeni acolo, terenuri de tenis, iar la Stadion pentru Zilele Târgumureşe aţi amenajat cât de cât şi urmează să faceţi stadionaul. Pentru cine îl faceţi dacă la ora actuală din păcate noi nu putem să introducem în echipa de Liga II un jucător crescut la noi? Cei care au fost crescţi la noi, din tinereţe pleacă la academie, în Ungaria, la Hagi şi în toate echipele găsiţi din Tîrgu-Mureş. Noua promovată Botoşani are doi jucători din Tîrgu-Mureş, născuţi şi crescuţi  aici. Putem spune d-lui primar acum, d-lui Maior nu, pentru că oameni ca d-l Maior trebuie…., e pasionat, riscă, dar dacă nu pune pasiune, nimeni nu face, cine? Să stea cineva în locul dînsului, credeţi că dânsul nu are altceva de făcut? Oamenii aceştia sunt rari care îşi iau angajamentul şi au responsabilitate. Dv. puteţi oricând să-i cereţi socoteala. Dv. l-aţi numit, sau dânsul. E dl. Benedek care e prieten din copilărie. Bugetul trebuie votat, dv. urmăriţi, iar noi aşteptăm să putem continua activitatea. Nici viitorul, nici prezentul şi nici noi care am fost, dacă nu ne respectaţi, e tardiv tot ce discutaţi aici.
D-l consilier Maior: - referitor la întrebarea privind modul cum s-au alocat banii, dacă nu erau alocaţi cum trebuie, nu erau atâţia copii care să facă sport. Uitaţi-vă că de două săptămîni este plin Tîrgu-Mureşul de sportivi, toate hotelurile sunt pline, nu găsiţi loc la terenuri pentru că sunt pline terenurile la baschet. Dacă nu vreţi să votaţi, nu votaţi, dar nu ne minţiţi.
Am o propunere, dacă va fi acceptată de la cei de la UDMR, pentru că PNL şi PSD e clar că nu votează. Sunt 5 materiale, să le votăm în bloc, varianta II la care s-a redus cu 50% bugetul la toate ramurile sportive. Cred că nu afectează pe nimeni acest lucru şi vom rediscuta în toamnă dacă în funcţie de venituri şi în funcţie de performanţă, dacă merită sau nu un anumit club acest lucru şi facem  analiză aşa cum aţi cerut.
D-l viceprimar Peti: - toată lumea este de acord că sportul trebuie susţinut, atât sportul de masă cât şi sportul de performanţă, dar la fel, toată lumea a fost de acord că aceste sume trebuie urmărite, verificate şi în baza acelor performanţe, ca număr de jucători legitimaţi, jucători profesionişti, semiprofesionişti şi amatori, să facem o analiză aşa cum şi dl. primar a propus, să analizăm şi veniturile pe care le-am realizat şi pe care putem conta şi să dăm o sumă pe care toţi o merită şi pentru acest lucru aş propune să rămânem la amânare, iar peste două săptămâni la şedinţa următoare să revenim cu acest subiect.
D-l consilier Maior: - propuneţi o şedinţă extraordinară peste două săptămâni în care să revenim doar cu sportul?
Da. Deci, peste două săptămâni vom avea o şedinţă extraordinară care va ţine doar de sport. Se amânăm materialele, îi dau cuvântul d-lui primar.
Supun la vot propunerea făcută de dl. Peti.
D-l primar Florea: -  toţi şefii de cluburi, toţi profesorii şi toţi cei care au pus pasiune în ceea ce fac, vreau să mă întâlnesc cu dv. săptămâna viitoare marţi sau miercuri pentru a discuta viitorul sportului cuprins în ceea ce am definit Centrul olimpic Tîrgu-Mureş. Vă mai rog dacă vreţi ca România să-şi revină vreaodată din minciună demagogie şi impostură, nu e destul să faceţi sportivi dacă nu le veţi da elementul libertăţii şi asta înseamnă adevărul. La toate manifestările la care participaţi şi la toţi cei care vi se pare că vă jignesc prin indolenţă, prin lipsă de pregătire, printr-o instrucţie aproximativă de multe ori la nivelul inferior care-i faceţi, dar cu obrăznicie de pliticieni care au dus România în situaţia de azi. Spuneţi-le în faţă, dacă spuneţi că vă iubiţi copiii şi Tîrgu-Mureşul nu mai toleraţi impostura şi nivelul politic care ajunge să ne determine şi comportamentul familial. Nu a existat niciodată în istoria României şi regret, în istoria Tîrgu-Mureşului vreodată să fie un consiliu local captiv unor imebicilităţi politice, şi v-o spun ca un om care iubesc Tîrgu-Mureşul care ştie în ce situaţie dezastruoasă e acum prin conducerea care o are la nivelul judeţului care nu se luptă pentru bătălia pentru capitală, ca românii şi maghiarii să se simtă acasă, să nu devină un oraş sau un judeţ părăsit. Acestea sunt pericolele şi vă rog mult, spuneaţi că e un fapt social. În ziua de azi toate devin obligaţii civice de prim rang să nu mai toleraţi. Eu nu fac campanie că am câştigat alegerile, dar alţii vor să se menţină în atenţia cetăţenilor cu aceste minciuni ordinare care depăşesc capacitatea mea intelectuală de a le putea accepta ca nivel acceptabil de discuţie. Vă rog să mă credeţi că ştiu ce vorbsc niciodată nu am avut astfel de ieşiri, dar vă rog să mă credeţi că nici nu ştiu să mă comport cât se poate de diplomat în faţa demagogiei, a imposturii, a lipsei de cultură. Marţi sau miercuri să ne întâlnim şi să continuăm într-un ritm civilizat.
D-l consilier Maior: - supun la vot amânarea materialelor cu asocierile  cu cluburile sportive şi rediscutarea într-o şedinţă extraordinară peste 2 săptămâni.
Cine este pentru? – 20 voturi (unanimitate)
Cine este împotrivă? -
Cine se abţine? –
Punctele  19, 20, 21, 22 şi 23 s-au amânat.
D-l consilier Kikeli: - doresc să clarific o problemă, discutăm două probleme şi nu ştiu dacă este în clar. Avem pe ordinea de zi un număr de materiale care se referă la sport de performanţă şi la cluburile sportive. Sportul de performanţă şi asocieri, dar tot în această zi, cei care rămân o să vadă că la punctul nr. 26 discutăm despre sportul de performanţă, de proiectele care au fost depuse de cluburile sportive şcolare, de cluburile de altă natură din Tîrgu-Mureş care au participat la un concurs de proiecte şi acestea sunt aprobate. Acolo unde s-au iscat discuţii şi s-a propus amnarea, sunt legate de asocieri şi modul care aceastea să fie nişte contracte clare şi transparente. Cei  care asistă în continuare vor vedea că la punctul 26 discutăm de probleme legate de sportul de masă şi cele de sport pentru copii.  Toţi cei care au participat la concursuri îşi văd rezultatele.
D-l consilier Maior: - de 16 ani nimeni nu ne-a ajutat să aducem înapoi o bază sportivă. 1  leu şi sunt acum la guvernare şi au fost şi acum 4 ani; o bază sportivă şi sunt acum la guvernare şi au fost şi acum 4 ani. Să nu mai vorbim de patinoarul care stă acolo de atâţia ani şi îşi bat joc de el.
PAUZĂ
D-l consilier Pui: - referitor la proiectele cu asocierile sportive, propun nominalizarea unei comisii care să verifice modul de cheltuire a banilor alocaţi în sport pentru toate perioadele, de-a lungul istoriei, de când s-au alocat bani în sport, având în vedere că s-a schimbat comitetul director. De când sunt eu consilier comitetul director nu a venit cu nicio informare în consiliul local, chiar dacă am cerut atât în mod public cât şi în scris. Vă arăt şi adresele, dar până în ziua de azi nu am primit nimic. Fiind alte comitete directoare, trebuie să se descarce de gestiune vechiul comitet director. De asemenea, cer executivului să ne prezinte la şedinţa imediat următoare, situaţia juridică şi financiară a terenului gestionat de Siletina, unde este stadionul Trans Sil.
D-l consilier Maior: - îl aveţi dv. de mult. Nu mai faceţi propagandă, le-aţi cerut la DNA. Le aveţi, mai cereţi-le o dată de la DNA, ne mai ducem de 10 ori şi le predăm acolo, dar să terminăm o dată. A plecat lumea, îi spun la domnul să nu te mai filmeze.
D-l consilier Pui: - dar pentru dv. mă filmează, că e de la dv.
Nominalizez viceprimarii pentru comisia care să verifice modul de cheltuire.
D-l consilier Maior: - dumneata nu ai ce să nominalizezi, pentru că nu ai cuvânt.
Punctul nr. 28 din ordinea de zi
Proiect de hotărâre privind trecerea unei suprafeţe de teren din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Tîrgu Mureş:
D-l consilier Pui: - doresc să semnalez două probleme pe marginea acestui  proiect de hotărâre. În hotărâre, la alin. 2 se spune „Având în vedere prevederile art. 10 din Legea 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia”. S-a schimbat legea, are o altă denumire, privind bunurile proprietate publică, art. 89 din Legea 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii 287/2009 privind codul civil. Nu au nicio legătură. Dacă se pot face aceste modificări.
A doua problemă, în cadrul comisiei de comerţ din care fac parte, am cerut copii după HGR 964/2002 privind inventarul bunurilor din municipiul Tîrgu-Mureş. Se face referire în expunerea de motive, şi anume, poziţiile de la 483 la 489 şi felicit executivul pe această cale că a anexat copia la proiect, dar în schimb, lipseşte copie după poziţia 507. Am studiat cu mare atenţie şi puteţi studia şi dv. şi apare o mare surpriză: în inventar se găsesc drumuri, asfalt, betoane, nicidecum ceea ce ar trebui să facă obiectul celor din proiect. Solicit documente amănunţite prin care să se ateste că terenurile care au făcut obiectul vânzării sunt în domeniul public al municipiului Tîrgu-Mureş. Mai solicit actul sau actele prin care au trecut din domeniul public al statului în cel al municipiului. În extrasul CF al terenului de pe str. Moldovei, la partea a II-a apare Statul Român, nu că ar fi al nostru. În concluzie, sunt străzi, trotuare şi nu terenuri aferente centralelor termice. Noi nu putem vinde aşa ceva.
D-l consilier Maior: - supun la vot proiectul de hotărâre.
Cine este pentru? – 14 voturi
Cine este împotrivă? – 3 voturi (Soos Z., Pui S., Sîmpălean D.)
Cine se abţine? – 2 abţineri (Haller B., Karacsony E.)
Proiectul de hotărâre a fost respins.
(Nu a votat d-l consilier Bakos L.)
Cred că ne facem de ruşine. Am votat o dată pentru schimb, iar acum votaţi împotrivă la ceea ce aţi votat atunci la teren. Propun să reluăm votul.
D-na secretar Cioban: - o să mai explic o dată, ca să înţeleagă toată lumea, că acest inventar care s-a atestat prin domeniul public al municipiului Tîrgu-Mureş, are multiple goluri. Foarte multe nu sunt trecute acolo şi pe măsură ce se inventariază şi se măsoară, se fac documentaţiile prevăzute de lege. Acum noi discutăm despre un teren care a făcut  obiectul schimbului, printr-o hotărâre pe care dv. aţi aprobat-o anterior şi care are în vedere terenul de sub cele două centrale termice pe care acest om le-a cumpărat prin licitaţie publică de la lichidator, care erau ale Energomurului. Dv. o parte din consilieri, vă aminităţi că întotdeauna aceste terenuri am spus să rămână la municipiu, că e bine să rămână şi ele sunt cuprinse în inventar mai mult sau mai puţin exact. Copiile de pe inventar pe care le-aţi văzut dv. şi care sunt aici, dar mai sunt şi alte poziţii, sunt incomplete. V-am spus asta şi o să vă mai spun de fiecare dată, că nu se ştie când o să terminăm treaba aceasta. Sigur că sunt poziţii care au legătură şi cu străzile, pentru că acolo sunt trotuare; şi pe str. Moldovei şi pe str. Gh. Marinescu. Dacă citiţi toate rubricile de la caracteristicile bunurilor, veţi vedea că sunt betoane, asfalturi, trotuare, etc. Mai reamintesc acestui consiliu că în legislatura precedentă aţi votat o hotărâre în care toate terenurile din jurul blocurilor de locuinţe sunt proprietatea publică a municipiului Tîrgu-Mureş, pe măsură ce ele se inventariază, tot vom completa şi vom înscrie în CF. Reamintesc că noi ne-am obligat atunci când s-au aprobat proiectele pe Calea Sughişoarei, ca acestui cetăţean să-i dăm un teren în schimb şi aşa s-a întâmplat. Ori dacă i-am aprobat o hotărâre prin care i-am dat în schimb aceste terenuri, acum  ar fi culmea să le menţinem în domeniul public şi să facem contracte pe ele, pentru că din domeniul public nu se poate vinde, dar aceste terenuri nu mai au regim public pentru că ele sunt aferente unei centrale, unui obiectiv, care e proprietate privată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu