duminică, 23 septembrie 2012

Sărbătorile romilor în luna septembrie

   Sărbătorile au debutat, pentru comunitatea romilor, cu data de 8 septembrie, când, cu prilejul Naşterii Maicii Domnului (Sfânta Marie-Mică) se sărbătoreşte, la Costeşti (jud. Vâlcea), Ziua Romilor Căldărari; în aceeaşi dată se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Combaterii Analfabetismului (Internaţional Literacy Day–UNESCO).

   Data de 15 septembrie marchează Ziua Liceanului Rom, data de debut a măsurilor afirmative în favoarea elevilor romi (1990), de admitre în Liceele Pedagogice din Bucureşti, Bacău, Tîrgu Mureş.

   Data de 16 septembrie, marchează Ziua Portului şi Dansului Popular Rom.

   Data de 17 septembrie: Ziua Meşteşugarilor şi Artiştilor Plastici Romi–Târgul Meşterilor Populari-Tradiţionali Romi: argintari, căldărari, cositorari, covătari, pieptănari, ciurari, cizmari, lingurari, etc...prelucrători ai pământului, fierului, metalelor neferoase, osului, lemnului, răchitei, papurei şi stufului, croitorilor şi expozanţilor artiştilor plastici romi: sculptură, pictură, ceramică, design vestimentar, etc.

   În data de 20 septembrie se serbează Ziua Romilor Rudari/Băieşi din România. Aceştia sunt menţionaţi la 20 septembrie 1620 în Hrisovul Domnului Ţării Româneşti: Gavrilă Movilă, către Manăstirea Cozia.

   Data de 24 septembrie este consacrată Zilei PRESEI Rome din România. Cu începere din data de 24 septembrie 1932 şi până în data de 8 martie 1938 se tipăresc, la Craiova, 70 de numere ale ziarului ,,Timpul”, editat de un grup de ziarişti romi. Între anii 1934 şi 1935, la Calbor–Făgăraş, ţăranul ROM: Năftănăilă Lazăr editează ziarul ,,Neamul Ţigănesc”. Din noiembrie 1934 pană în 1940, apar la Bucureşti, 14 numere ale publicaţiei ,,Glasul Romilor”. După anul 1990 , apar o mulţime de publicaţii rome, publicişti şi press-mani Romi....printre care amintim pe Rudy Moca, publicist şi colaborator al cotidianelor locale :,,Cuvântul Liber”, ,,24 de ore mureşene”, ,,LitArt”, etc...realizator al emisiunii ,,Lacsi Baxt” la Radio Tg-Mureş şi al emisiunilor cu şi despre romi la televiziunile locale ,,Ştii Tv” , ,,TTM”- acum fară aceste emisiuni în cadrul grilelor de programe Tv locale.

   Data de 26 septembrie încheie şirul sărbătoresc al manifestărilor rome, marcând Ziua Europei.



luni, 17 septembrie 2012

TRANSPARENŢA DIN SECRETUL PRIMĂRIEI TÎRGU MUREŞ



Aş dori să  aduc la cunoştinţă opiniei publice câteva aspecte referitoare la modul în care conducerea Primăriei Tîrgu Mureş înţelege să NU respecte principiul legal al transparenţei actului administrativ, precum şi dreptul cetăţenilor municipiului la informare în probleme de interes public.
         Prin adresa nr. 9986 din data de 06.03.2012 am înaintat Primăriei Tîrgu Mureş o solicitare conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public prin care am cerut o situaţie completă şi actuală privind:
-    plăţile efectuate de către Primăria Tîrgu Mureş firmelor care au executat, începând cu anul 2007 şi până în prezent, lucrări de anvelopare termică/reabilitare termică/îmbunătăţirea performanţelor energetice la unele imobile de pe raza municipiului (pentru fiecare contract în parte să rezulte: numărul, obiectul şi valoarea acestuia, situaţiile de lucrări în copie xerox, numărul/seria/valoarea facturilor emise de către executanţi, numărul/seria/valoarea ordinelor de plată prin care s-au efectuat plăţile);
-   cuantumul sumelor (defalcate pe ani) alocate de la bugetul local susţinerii activităţii echipei de fotbal FCM Tîrgu Mureş, precum şi modul concret de utilizare al acestor sume (cu evidenţierea clară a scopurilor în care au fost utilizate şi a plăţilor efectuate din aceste sume);
-     cuantumul sumelor alocate de la bugetul local în perioada 2008 până în prezent, defalcat pe luni şi pe categorii de beneficiari (cu menţionarea numărului acestora), pentru subvenţionarea activităţii de transport public de persoane pe raza municipiului Tîrgu Mureş.
Mi-am manifestat disponibilitatea în scris, de a plăti taxele aferente serviciilor de copiere ale documentelor solicitate şi de a pune la dispoziţie un suport de memorie externă pentru stocarea (furnizarea) datelor.
Înrucât nu mi s-a răspuns în termenul legal, am formulat o reclamaţie administrativă nr. 16122 din data de 11.04.2012, conform aceluiaşi act normativ (Legea nr. 544/2001), adresată conducătorului instituţiei, în care am arătat că documentele solicitate se încadrează în categoria informaţiilor de interes public, din următoarele considerente:
-   privesc activităţile sau rezultă din activităţile autorităţii publice (conform art. 2, lit. b din Legea 544/ 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public);
-    sunt parte a unor contracte de achiziţie publică pe care orice autoritate contractantă, astfel cum este definită prin lege, are obligaţia să le pună la dispoziţia persoanei fizice/juridice interesate (conform art. 11 indice 1, din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public).
Ulterior, la data de 2 iulie, bazându-mă pe promisiunea verbală a domnului Belean Dorin şeful Serviciului Juridic, Logistic, Licitaţii şi Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei Târgu-Mureş că îmi va pune la dispoziţie documentele solicitate, am reluat demersul, prin adresa nr. 28545 din data de 06.07.2012, fără să primesc până în prezent vreun răspuns legal (până la proba contrarie), însă apreciez că refuzul constant al conducerii primăriei de a pune la dispoziţie oricărui cetăţean şi cu atât mai mult a unui consilier local, informaţii de interes public, poate puţin complexe şi incomode, ne poate ridica anumite semne de întrebare cu privire la motivul pentru care se procedează în acest fel la Primăria Tîrgu Mureş.
Cer Primariei Tirgu Mures desecretizarea informaţiilor pe care le-am solicitat pentru a mă convinge, atât eu personal, cât şi pe cetăţenii care m-au ales să le reprezint interesele, că activitatea Primăriei este una strict orientată către binele locuitorilor acestui oraş.

Începuturi noi


     Din timpurile vechi, când dascălul, preotul şi primarul, erau primii oameni în sat chiar şi azi, când profesorul e clasat încă la coada ierarhică a societăţii româneşti, prima zi de şcoală e o sărbătoare. E începutul unui nou an al învăţăturii sau poate al învăţării?
     De la copii de grădiniţă cu mâna lor mică făcută căuş în mâna sigură a părinţilor, bobocii, liceenii curioşi şi plini de o falsă siguranţă în spatele cărora se ascunde teama noului început, se îndreaptă către şcoală, acolo unde îi aşteptăm noi, dascălii.
     Trăim cu speranţa de a nu mai fi atât de blamaţi, desconsideraţi, de neimportanţi pentru cei care ne conduc. Acum avem noi promisiuni, cu întregiri de salarii, să sperăm că nu rămân doar pe hârtii, ne-a revenit dreptul de transfer şi detaşare, am scăpat de încleştarea care ne sufoca uneori.
     Prin har, dăruire şi competenţe, pe care cei cu drag de materie le au, să revenim în clase, să încercăm să trezim acei tineri, care din lipsă de informaţie, de dragoste şi autoritate părintească, se mulţumesc cu puţin şi de multe ori cu nimic. Să aprindem în ei acea scânteie a curiozităţii, a dorinţei de cunoaştere specifică tineretului.
     Să nu uităm însă că şi noi am fost cândva tineri rebeli, chiar dacă la o altă scară şi la o altă dimensiune. Eu cred că tuturor, atât copiilor, cât şi adolescenţilor de astăzi, le este mult mai greu, deoarece societatea în care trăim nu mai oferă modele, ţinte, valori.
     Haideţi ca noi, profesorii lor să le arătăm viitoare ţeluri şi să-i învăţăm cum cinstit şi frumos să ajungă la ele. Cu siguranţă acestea vor fi un prim pas în vindecarea acestei naţiuni, pentru că totul porneşte de la educaţie şi educare.
     Informaţi-vă cu răbdare, străduinţă, dorinţă de muncă şi vom reuşi. Mintea celor cu care lucrăm e încă plină de inocenţă. Noi putem să-i învăţăm să-şi găsească drumul în viaţă, corect, cinstit şi cu fruntea sus.
     Vă doresc succes în noul an şcolar.

vineri, 14 septembrie 2012

Dezbateri la Strasbourg

După cum ştiţi, şi v-am prezentat pe scurt acum câteva zile, situaţia politică din România a fost subiect de dezbatere, miercuri, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, acolo unde şi-au prezentat concluziile Viviane Reding, comisarul pentru Justiţie, libertăţi fundamentale şi cetăţenie, din partea Comisiei Europene, precum şi Andreas Mavroyannis, ministrul de externe cipriot, care asigură preşedinţia Consiliului UE.
Voi începe prin a vă reda poziţia unui europarlamentar italian Pino Arlacchi (sociolog, cunoscut în toată lumea pentru studiile şi eseurile sale despre Mafia:
"- Mulţumesc, dle preşedinte. Timp de opt ani, România a fost condusă de un preşedinte autoritar, care a încălcat drepturile fundamentale, a atacat organele statului, guvernul, chiar şi sindicatele şi presa. Regimul lui Băsescu a fost bazat pe un sistem paralel de putere personală, este povestea cunoscută, a folosit serviciile secrete pentru a-i spiona pe cetăţeni, pentru a ameninţa adversarii politici şi pentru a-şi proteja prietenii. Mafia este asociată cu acest sistem paralel, care a fost contestat de cetăţeni, prin reacţii populare. Iar Comisia Europeană nu s-a pronunţat niciodată împotriva acestui sistem. România a primit un nou guvern, care a respectat regulile constituţionale, însă atunci Comisia a intervenit, în urma presiunilor lui Băsescu. Doamnă Reding, ar trebui să vă cereţi scuze pentru limbajul iresponsabil pe care l-aţi utilizat la adresa unui stat membru democratic, aţi vorbit despre o lovitură de stat parlamentară, despre încălcări ale Constituţiei şi vă rog să vă cereţi scuze. Mulţumesc."
Europarlamentarul liberal Norica Nicolai:
“- Mulţumesc domnule preşedinte. Domnule preşedinte, doamnă Reding, eu n-am să consider dezbaterea de astăzi o dezbatere despre România, ci am să consider o dezbatere despre starea Uniunii şi democraţiei în UE. Despre asta este vorba, doamnă Reding. Este vorba de principiile şi valorile pe care dvs le-aţi reamintit, pe care românii, şi nu numai politicienii români, cetăţenii României le respectă şi aş dori să vă reamintesc una din obligaţiile fundamentale ale liderilor în UE şi ale cetăţenilor ei: aceea de a apăra democraţia, diversitatea culturală şi organizarea puterilor publice a statelor membre la nivel naţional. Aţi putea să-mi spuneţi, doamnă Reding, în mod concret, care sunt prevederile constituţionale prin care o procedură de suspendare prevăzută în Constituţia statului român au fost încălcate? Pentru că decizia Curţii Constituţionale spune foarte clar că procedurile constituţionale în acest demers de suspendare au fost respectate şi Curtea Constituţională a României a validat procedura constituţională. Mai mult, poporul a validat această procedură prin 7.4 milioane de oameni care au votat pentru demiterea unui preşedinte. Sigur, doamnă Reding, în UE poate popoarele nu contează pentru unii dintre dvs. Pentru majoritatea celor care stăm în această sală contează, doamnă Reding! Pentru că aş dori să vă reamintesc ceea ce spunea Jean Monnet: “Nu veţi reuşi să faceţi mai multă Europă dacă veţi coaliza statele, ci va trebui să facem mai multă Europă unind oamenii”. Ceea ce s-a întâmplat în această vară, intervenţia dvs brutală în proceduri constituţionale, legitime şi legale în statul român n-a făcut decât să dezbine oamenii. Doamnă Reding, ca liberală, sunt pentru mai multă Europă, susţin o Europă a diversităţii, sunt convinsă că împreună vom fi mai puternici. Dar nu vom fi, doamnă, mai puternici printr-un partizanat politic manifest, nu vom fi niciodată mai puternici dacă ne privilegiem ideologiile şi familiile politice. Vom fi mai puternici, doamnă Reding atunci când vom şti ce înseamnă diversitate culturală, când vom cunoaşte ceva despre ţările pe care le judecăm, când le vom respecta tradiţiile şi mai ales când vom respecta principiile fundamentale ale UE.” 
A fost intervenţia liberalei Norica Nicolai” Vă doresc un sfârşit de săptămână agreabil !

marți, 11 septembrie 2012

EXERCIŢIU DE MEMORIE



Vă voi provoca la un nou exerciţiu de memorie, fără să fiţi dumneavoastră cei testaţi.
În România, în premieră mondială, în urma unei aşa zise lovituri de stat, în urma unui vot de 1 la 8, mai exact 900 mii împotriva a 7,4 milioane, cel destituit se urcă lejer înapoi pe fotoliu. În ce măsură instituţiile statului au încălcat Constituţia, pentru că indivizi numiţi de Traian Băsescu ne-au tratat ca pe analfabeţi, cum şi când legile şi experienţa democratică a UE au fost interpretate după ureche, în ce măsură alţii s-au amestecat în politica noastră internă, vom vedea în timp. Dar, ce depinde de noi să facem şi stă în puterea noastră de cetăţeni care plătesc nişte papagali ce îşi îmbogăţesc gaşca, este încă un vis din care trebuie să ne trezim.
Şi acum, să vă dau un citat, cu rugămintea să recunoaşteţi autorul:
„Nu în ultimul rând, aş face observaţia că au fost destule dificultăţi în desfăşurarea celor două evenimente politice, în desfăşurarea simultană a celor două evenimente politice şi, regretabil, pentru prima dată am văzut oameni politici îndemnând să nu se meargă la vot, la referendum. Sigur, nu pot analiza impactul acestor îndemnuri; el nu a fost semnificativ, dar gestul unor oameni politici iresponsabili care îndeamnă românii să nu se prezinte la un moment în care pot decide este discutabil şi mi-a creat sentimentul că mulţi dintre oamenii politici importanţi au un nivel de responsabilitate scăzut. Regretabil, pentru că ori au deţinut, ori deţin funcţii foarte înalte în statul român.”
Dragi cititori, este Traian Băsescu în noiembrie, anul de graţie 2007. Credeţi cumva că atunci greşea şi în 2012  a fost corect şi responsabil îndemnând să se stea acasă?
Ieri 10 august, Preşedinele Traian Băsescu i-a primit, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. Vorbim de acea Comisie de la Veneţia care recomanda României să scoată limita numerică a cvorumului din matematica referendumului. Şeful statului le-a comunicat oficialilor Comisiei că Guvernul României şi majoritatea parlamentară au făcut mai multe abuzuri.
Citez: "Prima concluzie este că, într-un fel sau altul, instituţiile române rezistă la presiunile politice. În cele din urmă, instituţiile din România au reuşit să stea în interiorul misiunii fiecăreia, fie că vorbim de Curtea Constituţională sau de procurorul general sau de DNA. Şi acesta este un motiv de satisfacţie pentru mine. Nu am fost surprins pentru că eu cunosc evoluţiile instituţiilor româneşti din ultimii opt ani. Pe de altă parte, concluzia mea este că în acest moment România are instituţii capabile să reziste presiunilor politice”.
Având în vedere că membrilor instituţiilor amintite de Traian Băsescu, nu li s-a mişcat un fir de păr, fie că au avut dosar de colaborare cu Securitatea, fie că au condamnări graţiate, fie că au lucrări copiate şi continuă să ni se prezinte a fi cele mai mari competenţe, fie că, fapt dovedit, au fost numiţi de Traian Băsescu împotriva prevederilor legale în vigoare. Atunci, despre ce abuz vorbeşte? Nu cumva pune în cârca altora stilul PD?
Până la urmă, după atâta reformă în sănătate unde se moare pe capete, atâta reformă în învăţământ prin buzunărirea bugetarilor, tăierea pensiilor, după acordarea de grade de colonel unor oameni cu servicii deosebite în folosul –ştim-noi-cui, unii fără să fi trecut prin armată, fără îndoială, de vină sunt cei care au fost la în opoziţie 4 ani. Şi de la care se aşteaptă să facă minuni în câteva luni...
Pentru visători, voi aminti că PD-ul a condus România timp de 4 ani, că Traian Băsescu a făcut parte din aproape toate guvernele ultimilor 23 de ani şi că în clipa actuală, Partidul Democrat este de departe cea mai mare putere economică a României.
Ca să citez “un clasic în viaţă”: acolo sunt banii dumneavoastră !
            Toate cele bune!

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică)



Într-o lume  dominată de lipsa răbdării, Maica Domnului este un model desăvârşit de răbdare. Ea Însăşi S-a născut ca rod al rugăciunii şi al îndelungii răbdări a părinţilor ei, Drepţii  Ioachim şi Ana. Evreii considerau familia care nu avea copii ca fiind blestemată de Dumnezeu din cauza unor păcate grave, care au atras blestemul divin. Pe acest fond, Părinţii Maicii Domnului au suferit o viaţă întreagă. Cu toate acestea ei şi-au păstrat vie credinţa şi nădejdea în Dumnezeu, iar răsplata de care s-au bucurat a fost una pe măsura îndelungii lor răbdări.
 Dumnezeu i-a binecuvântat să fie Părinţii celei care avea să devină Aleasa cerului ca să Îl nască în lume pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.
            Naşterea Maicii Domnului este o sărbătoare a bucuriei, căci prin Naşterea Ei avea să se apropie eliberarea omenirii din blestemul de demult şi să se realizeze „taina cea din veac ascunsă şi de îngeri neştiută”. Fecioara Maria este un model de ascultare, de iubire, de iubire a rugăciunii şi a lui Dumnezeu, de curăţenie trupească şi sufletească.
            La 30 de kilometri de Tîrgu-Mureş, se află satul Filitelnic (comuna Bălăuşeri). In acest mirific ţinut dintre dealuri, se află biserica unde slujeşte părintele Ioan. Cu mai bine de 10 ani în urmă, el a pornit construcţia Bisericii din Filitelnic, cu hramul "Naşterea Maicii Domnului”. Frumoasa biserică din Filitelnic, gatită de sărbătoare, a devenit neîncăpătoare datorită numărului mare de credincioşi.
            Să urmăm cu toţii trăirea Maicii Domnului şi să avem parte de binecuvântarea lui Dumnezeu, păstrându-ne frumuseţea sufletească, iar celor care poartă numele Fecioarei Maria să le  dorim un sincer  şi călduros „LA MULŢI ANI!”, sănătate, bucurii şi fericire veşnică!


miercuri, 5 septembrie 2012

PENTRU PRIETENI



Am lipsit în ultimul timp într-o perioadă tulbure, în care ar fi trebuit să vorbească numai juriştii, cu atât mai mult cu cât, iată, s-a dovedit că avem probleme cu armonizarea legislaţiei, cu interpretarea corectă a spiritului legii, şi mai ales, cu calitatea celor care împart dreptatea pe segmentul românesc al planetei. De ce vorbesc despre Terra, veţi vedea!
A încerca suspendarea unui preşedinte, este doar o mică parte a ceea ce cuprinde în mod normal, orice legislaţie democratică. Fără îndoială, acest lucru nu se petrece o dată la 6 luni, nici măcar o dată la 4 ani. Este o măsură extremă, dar democratică, ce se ia în cazul încălcării Constituţiei, a fişei postului, de către, nu uitaţi un funcţionar al statului, plătit din buzunarul nostru! Dar ce se întâmplă când în absenţa funcţionării corecte a instituţiilor statului, puterea îl orbeşte pe funcţionarul ales, şi se crede un mic Dumnezeu pe Pământ?. Atunci, trebuie să intervină, e clar, acele instituţii care încă pot reacţiona. Şi primul este Parlamentul, conform Constituţiei.
În exerciţiul democratic din 29 iulie 2012, existenţa pragului electoral numit „cvorum”, a fost o piesă defectă, criticată, în noiembrie 2007 de însuşi Traian Băsescu. Atunci îi convenea într-un fel, acum într-altul. Există minim 2 explicaţii ale inutilităţii acestui prag de prezenţă, nemai vorbind despre recomandările Comisiei de la Veneţia în acelaşi sens.
În termeni juridici, condiţia de prezenţă în proporţia de 50%+1, aduce automat, atenţie: EFECTUL JURIDIC al neexprimării opiniei, adică se contorizează la capitolul negaţie, cel care absentează, fie nemotivat, fie motivat. Adică o nuntă undeva departe, un copil bolnav, o boală a adultului, un concediu în afara ţării, sau, orice fel de obligaţie care nu îi permite să participe.
Chiar şi dezamăgirea şi supărarea pe clasa politică, stând acasă, nu poate însemna a vota cu „NU”! Pe de altă parte, includerea românilor cu domiciliul în afara ţării în calculul cvorumului, potrivit legii, nu poate avea loc din cauză că acelora nu li se pot asigura secţii suficiente de votare, de multe ori, în ţările mari, decât la sute de kilomtri depărtare de casă. Este o imposibilitate fizică. Aici este de amintit, că într-o convorbire telefonică avută de mine cu o prietenă din Statele Unite, am aflat că românii au fost minţiţi că Uniunea Social Liberală le va ridica dreptul de vot, ceea ce este imposibil, nu doar în absenţa unei astfel de intenţii, dar pentru că vorbim de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la care România este semnatar. Sau, dacă vreţi, într-un scenariu extrem, dacă ar fi în afara ţării mai mulţi români, cvorumul nu s-ar atinge nici dacă cei din ţară ar merge cu copii să voteze.
Deşi pe pagina Institutului Naţional de Statistică aflăm că în 20 octombrie 2011, Romania avea 19.042.936 cetăţeni, din care circa 18% copii, şi cu o natalitate mai scăzută decât mortalitatea, începând din 1993, Curtea Constituţională, a invalidat referendumul sub pretextul că nu s-a atins cvorumul. Adică un neadevăr.
Dar, tot răul spre bine. Oamenii s-au săturat de minciuni, şi zilnic apar în puţina presă necumpărată de PD, tot mai multe acte despre modul în care PD-ul şi Traian Băsescu, bugetari miliardari pe banii noştri, au numit oameni în posturi pe care nu le visau nici în cele mai optimiste momente ale vieţii lor. De ce acest ajutor nesperat? Pentru a-i ajuta în momente dificile. Din păcate, strategia de tip comunist le-a reuşit. Pentru a vă lămuri, citiţi pe Internet, Directivele NKVD-ului, (adică tăticul KGB-ului), pentru Armata Roşie, în ţările ocupate din Estul Europei. Veţi găsi acolo tot materialul explicit, repetat azi, după 65 de ani, într-o ţară care, folosită drept tampon de Europa, are naivitatea să se creadă democratică.
Toate cele bune!