duminică, 20 februarie 2011

Nici iarna nu-i ca vara, nici criza ca şi relansarea [economică]

Am urmărit cu neîncredere declaraţiile guvernanţilor, conduşi, de astă dată vizibil, pe faţă, de preşedintele Băsescu. Ideea găsirii unei soluţii pentru restabilirea încrederii în guvernarea actuală este de-a dreptul absurdă. Populaţia nu trebuie să aibă încredere în nişte pesonaje efemere ale guvernării, ci trebuie să simtă pe pielea ei că se întâmplă ceva bun, în folosul lor. Că doar acela este rostul votului o dată la 4 ani. Electoratul nu are nevoie de mutre simpatice ci de oameni competenţi. Aşa a fost în Italia de după cel de-al doilea război mondial, când succesiunea de guverne ce s-au perindat, nu a dat peste cap revigorarea economică a ţării.

Trist este că domnul preşedinte Băsescu, se ocupă pe faţă de partidul care l-a propulsat, contrar Constituţiei, dar de săptămâni bune, nu mai vorbeşte despre România. Adică exact rolul pe care trebuie să-l aibă potrivit Constituţiei. Vorbeşte în continuare de presă şi moguli, de vămi, de sindicate, de alegerile pentru care se pregăteşte PDL-ul, de alegerile UDMR, de guverne teoretice. De binele nostru, din ce în ce mai rar. De parcă fiecare român ar putea să se mute într-o casă naţionalizată şi ar beneficia de bani de protocol.

Şi mai trist, este că potrivit aceloraşi declaraţii, guvernul care vrea să recâştige încrederea populaţiei, va trebui să elaboreze legi de revenire economică. Acum? Dar ce au păzit timp de 2 ani de când ştim că România urmează să sufere din greu efectele crizei? Ce au păzit? Au fost ocupaţi cu îmbogăţirea clientelei şi activiştilor partidului, prin afaceri cu Statul. Deşi ilegale, prin absenţa sau trucarea licitaţiilor, şi n-ar fi nici asta un capăt de ţară, dacă proiectele şi puţinele execuţii nu ar fi plătite cu sume astronomice. Ca să exemplific, găsim în ziarul Financiarul, informaţia că după defrişarea a 8 ha de pădure, la Borsec s-a inaugurat pârtia de schi.

Firma care a câştigat contractul este condusă de Adrian Gărdean, unul din cei mai bogaţi oameni de afaceri din Valea Jiului, prieten bun cu primarul din Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, soţul Monicăi Iacob-Ridzi. De altfel, presa din Valea Jiului a arătat, şi nu doar o dată, că sponsorul principal al campaniei electorale a primarului Tiberiu Iacob-Ridzi ar fi fost tocmai Adrian Gărdean.

Revenind la şedinţa cu pricina, în care preşedintele României a afirmat că s-a consultat cu şefii filialelor judeţene ale PDL aşteptând propuneri pentru paşii următori ai partidului, să apeciem sinceritatea domniei sale în a recunoaşte că şi-a încălcat neutralitatea pe care o prevede Constituţia României, dar şi neutralitate de care vorbesc toate constituţiile lumii. La ieşirea din sală, primul ministru Emil Boc avea o faţă foarte tristă, dar a avut puterea să spună că POATE începând cu aprilie România va ieşi din criză. E bine că a spus POATE, pentru că în energie se fură în continuare, industrie nu mai avem şi agricultura noastră produce cam o treime din necesarul de hrană al României.

Deci, dragi cititori, POATE în următoarele zile vom merge să facem plajă şi baie. Singura condiţie, este ca până atunci să vină vara. Cu siguranţă nu va veni, dar, tot cu siguranţă, pe lângă alte afirmaţii fantasmagorice, nu îi împiedică nimeni pe guvernanţi să facă o conferinţă de presă şi să declare că POATE, duminică vor fi +30 de grade. Dacă nu, de vină vor fi în ordine: opoziţia, presa, mogulii, medicii, profesorii, criza, Franţa, Germania, şi lipsa de patriotism a Românilor.

Eu îmi fac datoria să vă urez o săptămână plăcută, chiar dacă SIGUR nu va fi vară, şi chiar dacă SIGUR, în timp ce populaţia continuă să sărăcească, unii fac averi prin afaceri ilegale cu statul.

Aştept comentariile dumneavoastră.

Reînnoire

Aşa cum e firesc pentru un organism viu, Partidul Naţional Liberal îşi reîmprospătează lista candidaţiolor cu nume de tineri. Printr-o iniţiativă a Tineretului Naţional Liberal aceştia vor fi prezentaţi online pe site-ul TNL. Căutaţi-vă acolo prietenii şi susţineţi-i: ei sunt garanţia noastră de mai bine.

sâmbătă, 5 februarie 2011

Influenţa batalului de la Azomureş asupra factorului de mediu apă

Batalul Azomureş, este supravegheat, ceea ce înseamnă prelevarea şi analiza probelor de apă din forajele din jurul acestuia. Prelevarea se face în mod obişnuit din 12 foraje, peste acest număr existând câteva colmatate. Datorită imperfecţiunilor stratului izolator de sub depunerile combinatului chimic, exfiltraţiile de ioni de amoniu, azotaţi, azotiţi şi alţii, se regăsesc atât în stratul freatic cât şi în râul Mureş, aval secţiunea de control. Depunerile continuă să fie umede, precipitaţiile alimentând această stare, implicit poluarea stratului freatic şi a râului Mureş.
Ideal ar fi să se obţină uscarea acestor depuneri, dar şi obligaţia proprietarului actual de a reda calitatea apei din stratul freatic.
Preluarea acestui amplasament ar transfera problemele acestei firme către întreaga comunitate din Tîrgu-Mureş, orice fel de accident ulterior legat de exfiltraţiile care vor continua, implicând juridic municipiul, dat fiind că localităţile Iernut şi Luduş prelevează din Mureş apa în scop potabil. În calculul acestui transfer de proprietate, trebuie incluse şi viitoarele cheltuieli de întreţinere, posibil de ecologizare : întreţinerea digurilor, ecologizarea zonei.
Oare iniţiatorii acestui proiect de hotărâre “cu interese obscure” au luat în calcul aceste aspecte ?

Articole în presă pe această temă:
România Liberă, Citynews