sâmbătă, 30 aprilie 2016

PAŞTE FERICIT tuturor cititorilor mei! Hristos a înviat!

Duminica Învierii, Învierea Domnului din morţi, este praznicul praznicelor şi sărbătoarea sărbătorilor, motiv pentru care creştinii, timp de 40 de zile până la Înălţarea Domnului, se salută cu „Hristos a înviat!“, răspunsul fiind „Adevărat că a înviat!“. Pe lângă tradiţionalele ouă roşii, cozonac, miel şi pască, obiceiurile pascale româneşti completează atmosfera de sărbătoare.
Ouăle roşii de Paşte nu pot lipsi de pe masa nici unui bun creştin la această sărbătoare. Legendele creştine leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus. Se  spune că atunci când Iisus a fost bătut cu pietre, când acestea l-au atins, s-au  transformat în ouă roşii. Şi se mai spune că Sf. Maria, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus nişte ouă într-un coş, care s-au însângerat stând sub cruce.
Se povesteşte că după ce Iisus a fost răstignit, rabinii farisei au făcut un ospăţ de bucurie. Unul dintre ei ar fi spus: „Când va învia cocoşul pe care-l mâncăm şi ouăle fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus“. Nici nu şi-a terminat bine vorbele şi ouăle s-au şi făcut roşii, iar cocoşul a început să bată din aripi. Răstignirea şi învierea reprezintă eterna legătură dintre moarte şi viaţă, aşa precum renaşte natura în fiecare primăvară, când se reia ciclul vieţii. Oul, el însuşi purtător de viaţă, devine un simbol al regenerării, al purificării, al veşniciei. În tradiţia populară românească se crede că ouăle de Paşte sunt purtătoare de puteri miraculoase: ele vindecă boli şi protejează animalele din gospodărie. 
În Transilvania, a doua zi de Paste, tinerele fete sunt stropite cu parfum de feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Acestea, la rândul lor, oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri. Se spune că acele fete vor avea noroc tot anul, iar bărbaţii care uită de acest obicei, vor fi urmăriţi de ghinion. Mai demult, obiceiul era ca fetele să fie stropite cu apă din fântână.
„Hristos a înviat!“ - „Adevărat a Înviat!“
Despre persoanele care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se spune că atunci când se vor întâlni pe lumea cealaltă se vor recunoaşte. Despre persoanele care ciocnesc ouă roşii şi rostesc simultan, fără voie, „Hristos a înviat!“ şi „Adevărat a Înviat!“ se spune că le va fi iertat un păcat greu.
Descoperirea unui ou cu două gălbenuşuri e semn de căsătorie în curând. De asemenea, spargerea părţii superioare a oului înseamnă recunoaşterea Învierii Domnului, iar spargerea părţii inferioare a oului bucuria nespusă cauzată de Înviere.
Se spune că în perioada dintre Paşte şi Rusalii cerurile se deschid, iar sufletele celor decedaţi se întorc în casele celor dragi pentru a-i proteja. De asemenea, se spune că sufletele persoanelor care decedează în prima duminică de Paşte nu mai sunt supuse judecăţii de apoi, căci ajung direct în Rai. Apa păstrată de la slujba Învierii are puteri vindecătoare, îndepărtând anumite boli şi suferinţe.
Lumânările cu care ai luat lumina de la preot în noaptea Învierii nu se aruncă, ci se aprind în faţa icoanei în caz de supărare mare, la necazuri sau când te afli în mari dificultăţi. Se spune că lumina acestora este mai aproape de rai decât orice altă lumină. Iepuraşul aduce daruri de Paşte.
„În Noaptea de Înviere voi fi prezent la Biserica Ortodoxă "Înălţarea Domnului" (Catedrala Mare) din Tîrgu Mureş  pentru a prinde înălţătorul moment când credincioşii sunt chemaţi să ia lumină, moment ce simbolizează Învierea Domnului Iisus Hristos, Cel care a fost răstignit pe cruce pentru păcatele oamenilor.
Cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului le doresc tîrgumureşenilor să aibă parte numai de bucurii, multă sănătate, sărbători fericite şi tradiţionala urare “Hristos a Înviat!”

miercuri, 6 aprilie 2016

Cluj Arena - Mureş Nema

Vom aduce din nou lumea la stadion

       Stadionul municipal din Târgu Mureş a găzduit momente de glorie şi onoare a sportului mureşean. 
Acest stadion a fost lăsat în paragină de Primăria Târgu Mureş (http://fcm-tirgumures.info/2010/08/fostul-stadion-municipal-a-intrat-in-patrimoniul-primariei-targu-mures-ce-se-va-intampla-cu-el/). De ani de zile lucrările s-au lăsat aşteptate, iar astăzi se află în fază incipientă.
Noi, ALDE Mureş, cerem executivului primăriei municipiului Târgu Mureş urgentarea lucrărilor de modernizare a vechiului stadion astfel încât echipa locală de fotbal să aibă unde juca, pentru a nu avea de suferit, în condiţiile în care recent ANAF a scos la licitaţie stadionul pe care joacă echipa, Asociația Sportivă Ardealul Târgu Mureș (http://www.sport.ro/liga-1/incredibil-anaf-a-scos-la-vanzare-stadionul-lui-asa-tg-mures-cat-costa-ca-sa-ti-cumperi-arena-in-liga.html ).
Cei care au dus echipa în faliment şi au gestionat prost banii (de ordinul milioanelor de EURO) trebuie să-şi asume acest eşec.
Stadionul Trans Sil a fost o improvizaţie de familie a lui Maior care a luat cu titlu gratuit stadionul şi a pompat bani publici într-o improvizaţie privată. Ani de zile pentru a nu face concurenţă acestei improvizaţii private, stadionul oraşului a fost ţinut în paragină, nefuncţional.
După falimentul stadionului Trans Sil ...urmează şi cel al transportului local ? Câte falimente mai urmează? Salubriserv este FALIT...etc etc
Fiind finalizate lucrările de modernizare a stadionului Municipal se pune capăt afacerilor de tip clientelar pe bani publici.
Adevărata ASA, adevăratul Stadion; potrivit zicalei: „înainte era mai bine

Iată ce-mi declara un fost mare jucător al formaţiei ASA Târgu Mureș (Asociția Sportivă a Armatei), Cribdilean Jean:“Sunt foarte mâhnit în privinţa amenajării stadionului municipal, unde echipa locală, fosta ASA Târgu Mureș (Asociția Sportivă a Armatei) a dobândit cele mai multe performanţe din trecut (anii ´70-´90). 
Amintirile frumoase cu mii de spectatori, cu stadionul plin, cu vuietul şi tropotul iubitorilor de fotbal mă răscolesc şi chiar îmi provoacă o stare de nostalgie pentru prezent, gândindu-mă la forurile locale care stau cu mâinile încrucişate şi privesc în zare. Mărturisesc că nu înţeleg cum bugetele locale a unor mici localităţi (Giurgiu, Chiajna) permit construcţia unor stadioane moderne iar forurile noastre locale nu reuşesc nici măcar să reabiliteze un stadion de tradiţie cu performanţe notabile în trecut. Îmi pun întrebarea: Nu se vrea modernizarea unui obiectiv cu aşa tradiţie cum a fost stadionul din Parcul Municipal?
Vorbind despre fotbalul local nu pot să înţeleg de ce în ultima perioadă la Târgu Mureş ajung jucători expiraţi, aflaţi la final de carieră (gen Zicu, Mutu, Brandan, etc) care prin prestaţiile avute demonstrază că nu au simţul răspunderii de a se retrage în glorie”.
Fotbalul mureşean are nevoie de un stadion adevărat!