duminică, 1 decembrie 2013

1 DECEMBRIE - Ziua naţională a României

Ziua de 1 Decembrie a fost adoptată ca zi naţională şi sărbătoare publică în România. prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Această prevedere a fost reluată de Constituţia României din 1991, articolul 12, alineatul 2.
Ziua naţională a României a fost între anii 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între anii 1948-1989 ziua de 23 august.
Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România.


Cu ocazia Zilei Naţionale a României la Tîrgu Mureş, Prefectura Mureş, Consiliul Judeţean Mureş şi Primăria Târgu Mureş vor marca 95 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia începând cu ora 12.00, la statuia Latinităţii prin intonarea imnului naţional, prezentarea actului Unirii de la 1 Decembrie, alocuţiuni, depunere de coroane şi defilarea gărzii de onoare la care vor participa reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice, MAI, ale MApN, şcoli, partide politice precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale mureşene.
Prefectura va înmâna cea mai înaltă distincţie a judeţului, Fibula de la Suseni (a fost descoperită într-o cărămidărie de la marginea satului Suseni în anul 1924, datând din secolul al XII-lea Înainte de Hristos şi reprezintă o podoabă menită a evidenţia şi a răsplăti, onorific, meritele luptătorilor), unor personalităţi care s-au remarcat prin activitatea lor.
În acest an, ceremonia va avea loc duminică, 1 decembrie, de la ora 14.00, în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu-Mureş, iar Fibula de la Suseni va fi acordată următoarelor personalităţi: col. Mircea Dan Şuta – locţiitorul comandantului Brigăzii 6 Operaţiuni Speciale „Mihai Viteazul” Târgu-Mureş, Nicolae Băciuţ – director al Direcţiei pentru Cultură Mureş, Kelemen Attila – deputat în Parlamentul României şi Ioan Pastor – conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş.
La mulţi ani România! La mulţi ani români!