duminică, 24 martie 2013

Romania în 1934

In 1934 revista National Georaphic publica două numere despre "România vrăjită". Echipa NG calătorea printr-o Românie mare, puternică, pe alocuri arhaică şi frumoasă. În lipsa articolului original vă invit să citiţi rezumatul acestuia pe site-ul wall-street.ro.

Prelungirea pe o periodă de 5 ani a contractului de concesiune nr. 453/13.06.2003 asupra terenului situat în Mun. Tg. Mureş, str. Corneşti

Expunere de motive
cu privire la prelungirea pe o periodă de 5 ani a contractului de concesiune nr. 453/13.06.2003 asupra terenului situat în Mun. Tg. Mureş, str. Corneşti, în dreptul nr. 92-94, în suprafaţă de 200 mp, aşa cum este prevăzut în planul de situaţie anexat contractului mai sus menţionat

Având în vedere cadrul juridic reprezentat de dispoziţiile art. 7 al.3 ale OUG nr. 54/2006 care prezevede: „Contractul de concesiune poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa iniţială, prin simplul acord de voinţă al părţilor”.
Obligaţia autorităţilor publice de a asigura continuitatea serviciilor de utilitate publică pe care le furnizează SC Radiotel Mureş SRL prin intermediul stâlpului de radiocomunicaţii aflat pe suprafaţa de teren concesionată impune o prelungire a contractului de concesiune. Precizăm că stălpul de radiocomunicaţii de pe terenul concesionat asigură infrastructura integrată a Statului Român printre care enumerăm:
- Echipamente care deservesc Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112;
- Echipamente de comunicaţii pentru SMURD, Ambulanţă Mureş, alte servicii de ambulanţe private;
- Comunicaţii de urgenţă ale Ministerului Sănătăţii;
- Echipamente administrate de STS.
De asemenea se furnizează şi altor operatori privaţi sistemul cum ar fi societăţile de radio şi televiziune, operatorii de telefonie fixă şi mobilă (înclusiv 3G, 4G).
Toate aceste servicii de utilitate publică, pe care le furnizează concesionarul, nu pot fi întrerupte prin ajungerea la termen a unui contract de concesionare.
O întrerupere a acestora ar duce la o situaţie absurdă cu efecte grave în funcţionarea sistemului de urgenţe medicale din Municipiul Tîrgu Mureş, întreruperea furnizării semnalului de telefonie fixă şi mobilă din Tg. Mureş. A se vedea, în acest sens adresa Serviciului de Ambulanţă Mureş anexată care concluzionează că în cazul demontării acestui stâlp de radiocomunicaţie toate comunicaţiile Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mureş „vor fi imposibile” importanţa acestora fiind „majoră şi vitală”.
Mai mult decât atât, din corespondenţa purtată între concesionar şi concedent, iniţial concedentul prin adresa nr. 496/DII/IV din 29.03.2012 îşi exprima acordul cu privire la prelungirea contractului de concesiune la iniţiativa concesionarului, urmând ca această cerere să fie supusă aprobării Consiliului Local Municipal Tîrgu Mureş. Tot în acelaşi sens, concesionarul a pus la dispoziţie un buletin de analiză cuprinzând determinările de câmp electromagnetic de radiofrecvenţă şi microunde efectuat de către Institutul de Sănătate Publică „Prof. DR. Iuliu Moldovan” din cadrul Ministerului Sănătăţii, din Cluj Napoca care certifică că valorile măsurate în zonă nu depăşesc valorile maxime admise.
Documentaţia anexată prezentului proiect de hătărâre certifică o dată în plus respectarea obligaţiilor de către concesionar faţă de concedent în ceea ce priveşte plata concesiunii precum şi respectarea celorlate obligaţii contractuale.
Contractul de concesiune urmează să expire în luna iunie moment în care toate serviciile furnizate de concesionar vor înceta, astfel se impune o prelungire a contractului iniţial cu jumătate din perioada avută în vedere la momentul semnării, respectiv de 5 ani.
Subsemnatul iniţiator, sesizat fiind cu privire la aspectele de mai sus înţelegând importanţa bunei funcţionări pentru cetăţenii municipiului a serviciilor publice furnizate de către concesionar, văzând dispoziţiile art. 7 al.3 ale OUG nr. 54/2006 am iniţiat prezentul proiect de hotărâre.

duminică, 17 martie 2013

Să nu se mai încurajeze nemunca, cerşetoria, hoţia

În sfârşit am reuşit să înţeleg, de ce nu preferă leneşii, cerşetorii şi hoţii, Elveţia. Surprinzător, acolo ei muncesc din greu. Doi proprietari de hoteluri din Elveţia au povestit că:
  • ajutorul de şomaj se acordă numai după cinci ani de muncă neîntreruptă;
  • dacă refuzi o ofertă de loc de muncă, pierzi orice ajutor din partea statului;
  • dacă pierzi locul de muncă din cauza consumului de alcool, statul nu te mai sprijină;
  • dacă provoci distrugeri în locuinţa ta socială, sau la orice alt obiectiv ce se află în proprietatea statului, trebuie să suporţi ori costul reparaţiilor, ori să lucrezi în cadrul unui penitenciar în folosul societăţii, până la recuperarea pagubelor.
Este surprinzător însă, că nimeni nu condamnă Elveţia, fiindcă nu hrăneşte fără muncă pe cei dezavantajaţi de soartă. Şi nici nu se aminteşte nimic pe tot teritoriul Europei despre rasismul elveţian!
Aş dori ca partidele noastre parlamentare să reflecteze asupra acestor lucruri!