vineri, 30 noiembrie 2012

1 DECEMBRIE - Ziua naţională a României



Ziua de 1 Decembrie a fost adoptată ca zi naţională şi sărbătoare publică în România. prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele
Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Această prevedere a fost reluată de Constituţia României din 1991, articolul 12, alineatul 2.
Ziua naţională a României a fost între anii 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între anii 1948-1989 ziua de 23 august.
Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România.




Cu ocazia Zilei Naţionale a României la Tîrgu Mureş, Prefectura Mureş, Consiliul Judeţean Mureş şi Primăria Târgu Mureş vor marca 94 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia începând cu ora 11.00, la statuia Latinităţii prin intonarea imnului naţional, prezentarea actului Unirii de la 1 Decembrie, alocuţiuni, depunere de coroane şi defilarea gărzii de onoare la care vor participa reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice, MAI, ale MApN, şcoli, partide politice precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale mureşene.
           Prefectura va înmâna cea mai înaltă distincţie a judeţului, Fibula de la Suseni, unor personalităţi care s-au remarcat prin activitatea lor. În acest an premiul va ajunge la fostul prefect al judeţului Ovidiu Natea, rectorului UMF Leonard Azamfirei, preşedintelui Consiliului Judeţean Ciprian Dobre, directorului Filarmonicii Tîrgu Mureş Vasile Cazan şi deputatului Kelemen Attila.

La mulţi ani România! La mulţi ani români!






joi, 1 noiembrie 2012

RÂSU' - PLÂNSU'

Apropierea alegerilor este un bun prilej, mai ales pentru cei care şi-au băgat adânc mâinile în visteria ţării, să facă numeroase exerciţii de imaginaţie pentru campania electorală, cu scopul de a adormi vigilenţa alegătorilor şi a primi imunitate prin vot popular.
Un astfel de exerciţiu, de-a dreptul scârbos, a fost îmbrăcarea de către PD a blănii de oiţă neprihănită, prin inventarea Comisiei de Integritate, la propunerea doamnei Monica Macovei. Astfel, toţi fraţii de cruce ai Partidului, nici democrat şi cu atât mai puţin liberal, au trecut prin sita Comisiei ca apa, şi s-au grăbit să se împrăştie prin ţară, cu coasa, cu andrelele, cu mopurile şi bicicletele, lăsându-şi acasă, în oraşele de baştină, Merţanele şi BMW-urile. Şi, bineînţeles, casele şi vilele, de care ba se ştie, ba nu se ştie. Şi mai aiuritoare, după ce au îngenunchiat economic cetăţenii în timp ce ei înfloreau, este pretenţia absurdă, să ne convingă că vor îndrepta de spate România, ascunşi acum sub denumirea Alianţa România Dreaptă. Nici usturoi nu au mâncat, iar gura le miroase a parfumuri scumpe, din cele 10 miliarde de lei de protocol cheltuiţi de Mihai Răzvan Ungureanu în doar 78 de zile de guvernare simulată.
Mai mult, i-am văzut la televizor, pe domnii Vasile Blaga şi Gheorghe Flutur, spunând nonşalant, că 75% din numele propuse pentru Parlament de PD, sunt nume noi. Dar, aşa cum era de aşteptat, atât experienţa omenirii cât şi matematica elementară ne spun clar că 25% intenţionează să se ascundă în spatele a 75%! Nu vor reuşi, pentru că cei cărora li s-au luat pensiile nu sunt atât de uituci cum şi-ar dori Roberta Anastase, femeile care chiar fac curăţenie acasă nu au uitat ce comică era Elena Udrea cu mopul în mână, profesorii nu vor înghiţi nici tăierea salariilor nici jignirile la care au fost supuşi. Bolnavii şi persoanele cu dizabilităţi au aflat, din nefericire pe pielea lor, că statul preşedintelui Băsescu trebuie să fie bun numai cu PD-ul când face afaceri cu ei, nu cu cei care chiar au necesităţi vitale. 
Dar, iată, pe lângă tonele de stenograme apărute ilegal în presă despre convorbiri şi discuţii înegistrate ilegal încercând să compromită USL-ul, acum apar convorbiri telefonice ale foştilor conducători PD, care nu au avut nici o problemă în a reforma justiţia românească după modelul împământenit: Pile-Cunoştiinţe-Relaţii. În ele, uluieşte nivelul incredibil de coborât al vocabularului, în care propoziţiile sunt impregnate de obscenităţi. Şi, ca să o citez pe doamna Udrea, alegerile care urmează, presupun că vor fi o bună ocazie să fie scoşi de pe poziţii bănoase, prieteni şi amantele pdl-iştilor, care culmea, au în spate diplome şi cursuri neconvingătoare, departe de pretenţiile posturilor ocupate. 
Şi ar mai fi un lucru foarte important de amintit: Agenţia Naţională de Integritate a cerut suspendarea senatorului Mircea Diaconu, pentru că este şi director de teatru. Iată, marea izbândă a celor care trebuie să vegheze la legalitate se dovedeşte a fi într-o zonă care de mii de ani este pe mâna sponsorilor: cultura! Nu tu politicieni cu afaceri unde figurează ca director de firmă mătuşă sau mama bătrâne şi surde, unde dispar miliarde de euro pe drumuri inexistente, nu tu politicieni cu case de milioane de euro declarate la sfert de preţ, nu oameni numiţi în funcţii care uită, ca din întâmplare, în declaraţia de avere, terenuri şi case de sute de mii de euro. Marele act de justiţie este un director de teatru. Halal să ne fie!
Iată de ce se pune din ce în ce mai acut problema clarificării legislaţiei cu privire la raporturile dintre instituţiile statului, la o adevărată separare a puterilor în stat, de maniera în care să nu se mai poată numi, în dispreţul Constituţiei, prietenii pe posturi, ca răsplată pentru serviciile aduse. Corupţia PD a fost adevărata lovitură de stat, pe care Europa este pe cale să o priceapă, după ce dragii noştri europarlamentari PDL au minţit că s-au furat 1,5-2 milioane de voturi sau au votat la Bruxelles împotriva propriilor conaţionali!