duminică, 24 iunie 2012

INTERESE OBSCURE BLOCHEAZĂ APLICAREA HCLM 253/30.06.2011 şi HCLM 395/30.11.2011


Prin aceste hotărâri, Consiliul Local Tîrgu Mureş în unanimitate a decis stoparea situaţiei abuzive prin care cooperaţia foloseşte fără a plăti nimic zeci de mii de metri pătrati de teren amplasaţi în zone de mare interes comercial ale Municipiului Tîrgu Mureş.
Acest demers a fost iniţiat de mine, în calitate de consilier local PNL şi s-a concretizat prin trei proiecte de hotărâre, din  care a fost supusă la vot şi votată în unanimitate doar HCLM 253/30.06.2011,  prin care Consiliul Local Tîrgu Mureş a decis încetarea dreptului de folosinţă gratuită asupra 7.805 mp de teren amplasaţi pe str. Gheorghe Doja, folosiţi gratuit de Metalul SCM Tîrgu Mureş.

marți, 19 iunie 2012

CIRC FĂRĂ PÂINE


Alegerile s-au încheiat, iar fosta putere, însemnând prin asta Partidul Democrat, niciodată liberal, a obţinut în jurul a 16%, ceea ce, în ciuda comentariilor şi a cuvintelor dramatice, îl păstrează într-o zonă importantă pe eşichierul politic. Doresc să fac o referire la cearta din interiorul acestui partid. Sfatul meu este să fim foarte precauţi în a aprecia discuţiile din interiorul şi exteriorul PD-ului ca fiind sâmburele de îmbunătăţire sau modernizare a formaţiunii respective.
Demisiile sau cererile de demisie, sunt din funcţii care nu fac parte din vreun nomenclator al meseriilor din România. Atâta vreme cât găştile şi interesele partinice sau transpartinice se vor păstra, nu va conta numele celui care va ocupa în PDL o funcţie sau alta.
Rotaţia cadrelor solicitată cu tonul ridicat de câţiva fruntaşi, nu va aduce nimic nou în atitudinea acestei formaţiuni faţă de cetăţeanul român. Ei vor crede în continuare că este normal să plăteşti un tătic angajat la stat cu 350 milioane lei vechi, că este normal ca primar, -cu salariu de primar- să devii multimilionar în euro, să nu-ţi tresară un fir de păr atunci când Justiţia spune că trebuie să înapoiezi o pagubă de 1,3 milioane de euro, să plantezi flori cu firul de 3 ori mai scump decât la altă primărie, să faci bişniţă cu energie ieftină obţinută pe bază de prietenii şi rubedenii. Exact aşa cum li se pare normal să vă mintă spunând că au vreo legătură cu liberalismul sau cu dreapta doctrinară, dar să aplice măsuri comuniste. Să exemplific:
Ceauşescu a îndatorat statul român pentru un program de investiţii pe care l-a dus la capăt, dar a plătit poporul român prin strâns cureaua şi luat de la gură.
Băsescu şi ai lui, au făcut datorii mult mai mari pentru investiţii niciodată finalizate, dar a plătit tot poporul prin acelaşi strâns de curea şi luat de la gură.
Şi atunci care e diferenţa? Diferenţa este că activiştii PCR nu s-au îmbogăţit în dispreţul nostru, şi nu ne-au vorbit cu ochii sclipind a cinism. Deci, nu avem nici un motiv să amintim cuvântul generos liberalism atunci când vorbim despre PD. Ei rămân în continuare pe poziţii importante în administraţie şi în economie, legaţi prin contracte. Ei vor fi aceiaşi, pentru că lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba. Pentru că ei nu cunosc alte pronume decât „eu” şi „noi”, niciodată „tu”, „voi” sau „ei”.
Fără îndoială, lecţia pe care a primit-o societatea românească în aceşti ultimi ani, trebuie să se transforme dintr-o experienţă amară, într-un set de principii călăuzitoare necesare însănătoşirii vieţii politice, instituţionale şi economice. Cu condiţia să promovăm adevăratele caractere, şi să nu confundăm papagalii cu politicienii, agramaţii cu oratorii, oamenii de succes cu ariviştii, şi bişniţarii cu oamenii de afaceri. Mai avem de învăţat, de crescut, de experimentat. Nu este nici o ruşine! Păcat că învăţăm pe propria piele, când există atât de multe exemple şi reguli pe care le puteam deja îmbrăţişa. Cred că un prim pas este să ne punem la muncă bunul simţ, pentru a regăsi în alţii bunul simţ. Acei oameni există. Nu trebuie să ne pierdem speranţa!

joi, 14 iunie 2012

EFECTELE TRANSHUMANŢEI PE VERSANTUL SUDIC AL MUNŢILOR FĂGĂRAŞ


Cuvinte cheie: transhumanţă, păstorit, stână, comarnic, mutătoare, faţa muntelui, dosul muntelui, Făgăraş.

I. Caracteristici generale

 Masivul Făgăraş, şi în mod deosebit versantul sudic se înscrie în categoria munţilor  văratici (Mara Popp, 1933) datorită expunerii sudice, însoririi, dezvoltării plaiurilor prelungi acoperite cu pajişti de mare valoare nutritivă. Toponimia atestă prezenţa umană şi continuitatea acesteia încă din perioada medievală (Constantinescu-Mirceşti, 1976, Alexandrescu şi colaboratorii, 1994). Sosirea ungurenilor din Mărginimea Sibiului (poienari) după 1700-1750 a marcat apogeul păstoritului, perioadă ce s-a prelungit până după 1900, când activităţile forestiere în bazinul Argeşului s-au intensificat.