duminică, 26 iunie 2011

26 IUNIE – ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL


Prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional. Conform legii, această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor. Cele trei culori - roşu, galben şi albastru - împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect.
Ziua Drapelului Naţional este o sărbătoare importantă pentru români. Tricolorul alături de imn sunt cele mai importante simboluri ale României şi a românilor de pretutindeni. Tricolorul reprezintă neamul românesc, fiind expresia fiinţei noastre naţionale, către care se îndreaptă aspiraţiile tuturor românilor.
La Tîrgu-Mureş, Ziua Drapelului Naţional se sărbătoreşte duminică, 26 iunie, de la ora 12ºº la Catedrala Mică unde va fi sfinţit steagul ţării.

sâmbătă, 25 iunie 2011

ALBANIA 2011 - noi românii nici nu visăm...

Albania este o ţară în sud-estul Europei, având graniţe cu Muntenegru în nord, Kosovo în nord-est, Macedonia în est, Grecia în sud, Marea Adriatică în vest şi Marea Ionică în sud-vest. Are o suprafaţă de 28748 Km² şi o populaţie 3,6 milioane locuitori.
Astăzi, Albania are cea mai promiţătoare economie din Europa. Chiar ţările capitaliste precum Statele Unite ale Americii ar putea lua unele lecţii economice de la mica ţară balcanică Albania care, timp de decenii, s-a zvârcolit sub cruda dictatură stalinistă. Este uluitor, nu?
Forbes, este o faimoasă publicaţie, fondată în 1917, cu sediul principal la New York, fiind publicaţia de referinţă pentru analizele economice şi politice pe care le avansează societăţii. Primul ministru al Albaniei, Sali Berisha, a fost invitat în birourile Forbes pentru a prezenta cifre şi informaţii privind miracolul numit Albania.
În anul 1992, venitul pe cap de locuitor era de doar 200 de dolari. Astăzi el depăşeşte 3.500 de dolari, fiind în plină ascensiune. Ţara se schimbă cu repeziciune. Cum Dumnezeu s-a întâmplat această minune în Albania? De ce nu se întâmplă şi în România, de ce Albania se înalţă în ritm ameţitor, în timp ce România, după zece ani de creştere, s-a prăbuşit? Unde este diferenţa? Nu e deloc dificil să observăm diferenţa.
În Albania există o taxă unică de impozitare, de numai 10%. Şi, atenţie! această taxă de numai 10% este atât pe veniturile personale, cât şi pe cele din afaceri. Există un singur impozit pe salarii, care s-a micşorat de la 35% la 15% .
În România, pentru un salariu de 1000 de lei mai plăteşti, tu salariat şi tu intreprindere, statului, încă 680 de lei. În Albania plăteşti doar 150 de lei. Aceasta contribuie, pe de o parte, la creşterea consumului, pe de altă parte, la dinamizarea activităţilor economice, la lărgirea bazei de impozitare şi, nu în ultimul rând, la eliminarea muncii la negru şi la diminuarea evaziunii fiscale.
În Albania TVA-ul este de 10%, iar în Romania TVA-ul este de 24%, unul dintre cele mai mari din Europa, limita maxima admisă în Uniunea Europeană fiind de 25%.
Statele care se duc cu TVA-ul în sus pierd bani la buget iar statele care se duc cu TVA-ul în jos câştigă bani la buget. Pare un paradox. Dar nu este. De fapt, TVA-ul redus, ca şi impozitele reduse pentru firme şi salarii, lărgesc baza de impozitare. Colectezi mai puţin de la mai mulţi şi în final, bugetul de venituri al statului devine mai mare.
În Albania, sistemul judiciar este independent. Independenta este garantată. În România, sistemul judiciar este dependent, este subordonat preşedintelui, primului ministru si ministrului Justiţiei. Acum patru ani, în Albania a intrat în vigoare o lege, care obligă toate construcţiile noi, inclusiv staţiile de benzină, să aibă incluse echipamente ce folosesc energii regenerabile: panouri solar-termale, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, instalaţii eoliene etc.
Şi mai există o diferenţă. Guvernul albanez a rezolvat definitiv problema proprietăţii. Ceea ce a fost de restituit s-a restituit iar o lege specială garantează acum toate drepturile derivând din calitatea de proprietar.
Diferenţa diferenţelor este alta: Albania nu a apelat la sprijinul FMI.

luni, 6 iunie 2011

VIZIUNEA USL PENTRU EDUCAȚIE

Prezentare automata cu temporizare de 10s.


Aştept comentariile, opiniile, propunerile şi proiectele voastre.
Parerea ta este foarte importantă pentru mine.

duminică, 5 iunie 2011

LIBERALISMUL

Românii au preluat cuvântul liberalism din franceză, fără diferenţe în pronunţie şi nesemni-ficative în scriere (libéralisme), care la rândul său provine din latinescul „liberalis” (de om slobod, nu rob). Etimologia lui liber este grea, dar este înrudit cu grecescul ,, έλεύθερος ”. 
Sprijinindu-se etimologic pe substantivul libertas şi pe adjectivul liberalis, liberalismul a rămas un subiect de dispută teoretico-doctrinară, pentru că „neputând fi prins în tuşe sigure şi în definiţii standard” se prezintă ca un organism în permanentă mişcare, fapt care îl salvează de la osificare. (prof. Ion Pohoaţă)
Potrivit Wikipedia, liberalismul este o doctrină politică şi economică ce proclamă principiul libertăţii politice şi economice a indivizilor şi se opune colectivismului, socialismului, etatismului şi, în general, tuturor ideilor politice care pun interesele societăţii, statului sau naţiunii înaintea indi-vidului. Individul şi libertăţile sale constituie elementul central al întregii doctrine liberale.
Encyclopedia Britannica defineşte liberalismul ca fiind doctrina politică şi economică  ce subliniază drepturile şi libertăţile individuale şi nevoia de limitare a puterii guvernării (administraţiei, autorităţii, conducerii).

joi, 2 iunie 2011

ÎNĂLŢAREA DOMNULUI (ZIUA EROILOR)

Înălţarea reprezintă unul dintre cele 12 mari praznice împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe. În această zi prăznuim momentul când Iisus Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, care a avut loc la 40 de zile de la Înviere.
În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălţării Domnului (în acest an pe 2 iunie) este şi ziua dedicată pomenirii eroilor neamului, care şi-au dat viaţa pentru apărarea şi întregirea Ţării, pentru adevăr şi dreptate - prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească.
Preoţii şi Ierarhii săvârşesc slujbe de pomenire, parastase în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile din Ţară şi străinătate, unde se roagă pentru iertarea păcatelor şi veşnica odihnă a sufletelor celor care şi-au dat viaţa pentru Neam, Ţară şi Biserică.
La Tîrgu Mureş, Ziua Eroilor a fost comemorată prin slujbe de pomenire şi depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor din zona Clinicilor.

miercuri, 1 iunie 2011

LIBIA – Curiozităţi

LIBIA (Marea Jamahiriye Arabă Libiană Populară şi Socialistă), este o ţară în nordul Africii, unde deşertul întâlneşte marea, fiind a 17-a ca suprafaţă între statele lumii (1759540 km²) având o populaţie de cca 6 milioane locuitori. De circa patru decenii este o mare producătoare şi exportatoare de petrol, fapt ce a dus la creşterea nivelului de trai, astfel că în prezent, Libia a fost declarată ca având populaţia cu cea mai mare speranţă de viaţă din Africa, 74 de ani.
Ceea ce cunoaşteţi despre Libia sunt câteva fapte ale dictatorului însângerat Muammar al-Gaddafi, care îşi chinuie poporul. Ce nu veţi găsi publicat, probabil niciodată sunt următoarele curiozităţi:
  • Poporul Libian primeşte credit fără dobândă;
  • Elevii primesc salariul mediu acelei profesii pentru care învaţă;
  • Dacă cineva nu-si găseşte de muncă statul îi dă salariu în totalitate de parcă ar
  • lucra;
  • Tinerii căsătoriţi primesc casă gratis de la stat;
  • Orice tânăr libian dacă se înscrie la orice facultate din lume, primeşte 2500 euro de la stat plus întreţinerea şi o maşină;
  • Maşinile sunt vândute la preţ de fabrică;
  • Libia nu are datorii faţă de nimeni în lume;
  • Învăţământul şi spitalizarea sunt gratis;
  • 25% din populaţie are studii superioare;
  • Pe străzi nu sunt cerşetori;
  • O pâine costă 15 cenţi
Deci, este rău de tot şi nu e de mirare că pentru cei ce conduc lumea asta din umbră, Libia ar fi o „problemă”.